СЗО и експерти от България, Европа и света настояха за

...
СЗО и експерти от България, Европа и света настояха за
Коментари Харесай

Ще забраняват рекламите на цигари

СЗО и специалисти от България, Европа и света настояха за възстановяване и използване на политиката за надзор на тютюна в България и Европейски Съюз в подтекста на ограничение на рекламата, промоцията и спонсорството на тютюневи произведения, съобщи БГНЕС. На специфична кръгла маса, отдадена на тематиката, доктор Гергана Гешанова, ръководител на Коалиция за живот без тютюнев пушек, България разяснява, че у нас имаме огромни обичаи в производството на тютюневи произведения, в пушенето, само че имаме и огромни обичаи в битката с тютюнопушенето с напъните на доста специалисти, лекари и хора, милеещи за здравето на българския народ. " През 2005 година беше призната рамковата спогодба за надзор на тютюна на СЗО. В България беше основана и огромната гражданска самодейност " България без пушек ", която сплотява хиляди българи, които желаят да не бъдат опушвани от тютюневия пушек, акцентира Гергана Гешанова, ръководител на Коалиция за живот без тютюнев пушек.

Тя напомни, че тази гражданска самодейност оказа помощ доста за възбраната на пушене на закрити публични места, " Всички ние имаме една цел в България да се пуши по-малко и хората да бъдат по-здрави. Ние не се борим против пушачите, нашата битка е против тютюнопушенето, тъй като то убива хора ", безапелационна бе Гергана Гешанова. Според нея рекламата на цигари в никакъв случай не показвала неприятната страна на нещата. " Те в никакъв случай не демонстрират болница или човек, който не може да диша и умира от рак. Те демонстрират една подправена прелестна страна на тютюнопушенето, която подлъгва огромна част от младежите. В България сме извървели дълъг път - имаме възбрана на пушене на публични места на закрито, грозни фотоси, висок данък, възбрана за реклама в медиите. Но към момента има извънредно дълъг път, който да извърви страната ни, с цел да достигнем най-хубавите практики по света ", уточни още Гешанова.

От своя страна доктор Тонка Върлева, шеф на Дирекция " Промоция и профилактика на заболяванията и зависимостите " към Министерство на здравеопазването акцентира, че миналият път за ограничение на тютюнопушенето в страната може да докара до доста по-устойчиви резултати. " Министерство на здравеопазването утвърждава използването на политиката в България и Европейски Съюз за ограничение на рекламата, промоцията и спонсорството на тютюневи произведения, посредством което изрично да се удостовери дейностите на всички форми на маркетинг на тютюневи произведения ", сподели Върлева. " Вярваме, че посредством въвеждане на цялостна възбрана на рекламата може да се понижи доста използването на цигари, изключително измежду подрастващите и младежите. Трябва да сме реалисти за данните за България по отношение на разпространяването на тютюнопушенето ", добави тя.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР