СЗО е издала директива до 2030 г. 90% от инфектираните

...
СЗО е издала директива до 2030 г. 90% от инфектираните
Коментари Харесай

До 2025 г. 50% от случаите на хепатит В и С у нас трябва да бъдат диагностицирани

СЗО е издала инструкция до 2030 година 90% от инфектираните с хепатит Б и С  да бъдат потвърдени, а от тях – 80 на 100 да бъдат лекувани. Нашата стратегия за предварителна защита и лекуване с небосвод 2025 година си е сложила за задача 50 на 100 от случаите да бъдат диагностицирани и 60-70% от тях да бъдат лекувани.  Това сподели пред БНР проф. доктор Красимир Антонов, ръководител на Българското сдружение по гастроентерология.

По думите му прекомерно дълъг е интервалът сред диагностиката и лекуването на тези пациенти и той би трябвало да се съкрати, По думите му в този момент се лекува едвам 2% от инфектираните от двата вируса.

" Хората, които са инфектирани с хепатит В и С нормално са такива, които имат рисково държание. Хора, които са употребявали венозни опиати или рисков метод за потребление на наркотични средства. Тъй като информацията за вирусните инфекции е необятно публикувана, тези хора правят профилактични проучвания и се открива, че са инфектирани. За страдание по-голямата част от нашите пациенти са хора над 60-годишна възраст, от така наречен потомство на бейби бумърите – родени сред 1945 и 1960 година, инфектирани в предишното заради потреблението на незадоволително стерилизиран медицински инструментариум. Това са хора с клинични недоволства и към този момент развита чернодробни болест “, сподели проф. Антонов.

Той акцентира, че тези инфекции са много подли. „ Само 15% от пациентите, инфектирани с хепатит С, развиват изострен хепатит, пожълтяват и схващат, че са инфектирани. Останалите 85% развиват зараза, без да имат никакви признаци и това продължава десетилетия. Те просто нямат никакви недоволства. В рамките на 30 години от момента на възпаление чернодробната болест към този момент е доста напреднала. При хепатит В огромна част от възрастното население се разболява, само че единствено 15% става продължителен притежател на тази зараза, като една трета от тях могат да развият тежка чернодробна болест “, разясни хепатологът.

Проф. Антонов напомни, че съгласно измененията в Наредбата за профилактичните прегледи, направени през лятото на предходната година, към този момент може да се прави проучване за хепатит В и С при хора над избрана възраст - 40, 45, 50, 55 и 60 години. Допълнително един път на 5 години здравноосигурените могат да се изследват за повишени чернодробни индикатори.

„ Това прави България една от дребното страни, които вкарват народен скрининг за разкриване на хронични хепатит В и С. По този метод ще намерим тези пациенти, които не се усещат заболели и носят в себе си вируса. Това е единственият метод тези пациенти да бъдат открити – посредством такива скринингови стратегии. Радостно е, че броят на ориентираните пациенти с новооткрити вирусни инфекции В и С доста се усили, т.е. фактически персоналните лекари са почнали да употребяват тези благоприятни условия и да насочват пациентите “, сподели проф. Антонов.

„ Нашата задача е да уточним степента на чернодробното увреждане. Когато чернодробната болест е доста напреднала, би трябвало да имаме поради медикаментите, които използваме. Хепатит С се лекува доста сполучливо. Колкото по-рано се открие инфекцията, толкоз и резултатът от лечението е по-висок, само че когато заболяването е чернодробна цироза и асцит пациентите могат да се лекуват единствено с едно лекарство. При хепатит В лечението на този стадий не разрешава изчистването на вируса от организма, а единствено потискането му и пациентът би трябвало да пие цялостен живот антивирусни лекарства, по тази причина се лекуват единствено пациентите с потвърдена чернодробна болест “, сподели още проф. Красимир Антонов.

Той добави, че хепатит В е доста резистентен в околната среда.

„ Ако в предишното е бил кръвен метод на заразяване, в този момент е присъщ половият метод на заразяване и така наречен контактно-битов метод, защото се намира и в слюнката. Затова при тези пациенти би трябвало да се изследват както най-близките хора – фамилията, по този начин и хора, които постоянно ги посещават, цялата рода на процедура. При хепатит С инфекцията се предава единствено по кръвен път - би трябвало да има контакт на рана с рана, кръв с кръв и при мъже, които практикуват секс с мъже. Смъртността е много висока в международен мащаб. Между 3 и 4 милиона годишно умряли в резултат на хепатит В и С и затрудненията на чернодробната болест, които провокират. Освен чернодробна увреда, могат да провокират и появяването на примитивен рак на черния дроб. Затова борбата против вирусите е борба и за профилактика за рака на черния дроб “, приключи проф. Антонов.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР