Сюркуф е френска подводница, пусната на вода на 18 октомври

...
Сюркуф е френска подводница, пусната на вода на 18 октомври
Коментари Харесай

Как приятелите американци потопиха Сюркуф

Сюркуф е френска подводница, пусната на вода на 18 октомври 1929 година и призната на работа във военноморския флот през май 1934 година Води се подводен крайцер и има водоизместване 4304 тона. До 1943 година, когато японците пускат на вода своята I-400, Сюркуф е най-големият подводен съд в света.

Движи се с 18,5 възела в надводно състояние и с 10 възела под вода. Основното й въоръжение е от две 203 мм оръдия. Такъв диаметър оръдия се слагат на надводните кораби от клас " Тежък крайцер ". Разполага още с две 37 мм оръдия, както и 4 тежки картечници. Сюркуф има общо 12 торпедни апарата.

Най-уникалното за тази френска подводница е, че има хангар с един хидроплан Бесон МБ-411. Подводният крайцер има следните параметри: дължина 110 метра, широчина 9,1 метра.

Командирът й е Раймон дьо Бело. Движи се най-добре на дълбочина 80 метра. Оперира сполучливо и на 110 метра без никакви деформации на корпуса. Работила е напълно сполучливо и на 178 метра. Критичната дълбочина, която би разрушила Сюлкуф е 491 метра. Има екипаж от 117 души.

Подводницата носи името на френския пират Робер Сюркуф.

Сюркуф потъва в Атлантическия океан в нощта на 18 против 19 февруари 1942 година Години наред формалната версия за гибелта на подводницата е, че е потърпевша заради преден конфликт с американския товарен транспортен съд US Thomson Lykes, в акваторията на север от Панамския канал, малко след овакантяване на пристанището на Бермудските острови.

Разследване, извършено от френска комисия, доближава до извода, че повода за потопяването на Сюркуф е другарски огън от страна на патрулиращия хидроплан PBY Catalina, изпълняващ охранителна задача против подводници в региона. Взета е по неточност за огромна немска или японска подводница и е атакувана с авиобомби.  /Марица.бг

Редакция и превод Росен Саръмов
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР