Сюжетът във Висшия съдебен съвет (ВСС) се е заплел много

...
Сюжетът във Висшия съдебен съвет (ВСС) се е заплел много
Коментари Харесай

Юристът доц. Христо Христев: Сюжетът във ВСС се е заплел много сериозно

Сюжетът във Висшия правосъден съвет (ВСС) се е заплел доста съществено. Това сподели в предаването „ Лице в лице “ доцент Христо Христев за настояването на Иван Гешев „ да бъдат тълкувани пълномощията на Висш съдебен съвет при изминал мандат “.

„ От една страна е несъмнено, че настоящият сега Висш съдебен съвет е с изминал мандат, а от друга - че плануваните в законодателството процедури за излъчването на нов състав не са приключили. Респективно може да се сложи въпроса, откакто нямаме категорично изговаряне от Конституционния съд във връзка с Висш съдебен съвет, може ли този орган да упражнява пълномощията си “, съобщи преподавателят по право в СУ.

 

Той припомня, че актуалният кадрови орган на правосъдната власт действа отвън мандата

Юристът е безапелационен, че този проблем седи кардинално, тъй като в случай че се изходи от тезата, че той е с изминал мандат, тогава всички решения на Висш съдебен съвет са нелегитимни. И добави, че „ различен е въпросът дали страната няма да изпадне в същинска конституционна рецесия , защото един от органите в страната не може да действа “.

 

„ Разглеждам настояването на Иван Гешев като нещо положително. То разрешава да се внесе изясненост по въпроса. Може да се направи такова питане. Тълкуването, което е направено все още касае Инспектората на Висш съдебен съвет – той също е конституционна организиран орган, въпреки и с по-различни пълномощия от Висш съдебен съвет. Неговият състав обаче също не е възобновен “, изясни още юристът.

 

Според тях това дава гаранции за безпристрастност на Темида

Доц. Христо Христев изясни, че ненапълно е притеснително, че Конституционния съд също не е с цялостен състав, тъй като не са излъчени всичките му планувани в закона членове. Така или другояче обаче този проблем би трябвало да бъде решен, сподели още той.

 

„ Този състав на Висш съдебен съвет може теоретично да продължи да съществува във времето, в случай че не се събере нужното болшинство в Народното събрание за лъчение на нов състав . Всичко това не е нещо позитивно, само че няма потребност и от някакъв драматизъм “, сподели още юристът. Според него има и други страни в Европейска комисия, които имат този проблем – в Испания към този момент четири години не може да бъде образуван нов състав на Висш съдебен съвет по аналогични на България аргументи.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР