Сю Бишоп (Sue Bishop) е психолог, декан на университета College

...
Сю Бишоп (Sue Bishop) е психолог, декан на университета College
Коментари Харесай

40 основни права на всеки човек, формулирани от Сю Бишоп

Сю Бишоп (Sue Bishop) е психолог, декан на университета College of Nursing & Health в Северна Каролина, специализира се в методиките за развиване на асертивност. (Асертивността е форма на държание, при която демонстрираш твоето самоуважение и уважението ти към другите. Тя се основава на философията за персоналната отговорност и съзнанието за правата на другите хора. Асертивното държание отразява разбирането за персоналната полезност на всеки - своята и на другите хора като обособени човеци.)

Повечето материали, отдадени на самоутвърждаването, изброяват персоналните права с известни вариации, според от авторската интерпретация на тематиката. Тези права не са записани върху каменни скрижали, нямат непреодолимата мощ на закон, това са правила, учредени на здравия смисъл, които оказват помощ в саморазвитието на индивида и укрепването на междуличностните взаимоотношения.

Важен миг, който следва да се помни е, че в случай че вие имате някакво право, другият човек има тъкмо същото право. Например, в случай че вие имате право да помолите за това, което ви е нужно. Другият човек има равно право да ви откаже или да се обърне към вас със свое искане. Ако вие игнорирате или жестоко нарушавате правата на другия човек, това може да се счита за нападателно държание. Ако игнорирате своите лични права, вие не сте задоволително уверени в себе си, вашето държание е пасивно. Твърдата " система от права " е издигната на взаимно почитание на потребностите, мненията и възприятията един на различен.

Основното предписание, от което произтичат всички останали персонални права, може да бъде дефинирано доста просто: вие имате право на дефинитивно решение по отношение на това какъв сте и какво вършиме.

Вашето решение не зависи от ролята, която играете в живота, от това какво чакат от вас близките, по какъв начин вие си представяте, че би трябвало да постъпите. Това право е използвано към всяка област на живота - бизнес, социална и персонална сфери.

Лесно е да се каже, просто е да се съгласите, че вие имате право да изказвате своите потребности и да установявате своите лични цели, с цел да имате цялостната отговорност за всеки аспект на своя живот, само че евентуално това не е толкоз елементарно да бъде осъществено на процедура. Помислете малко какво значи това. По всяка възможност първоначално за това ще бъде належащо да измененията своята идея за личността. Не по-малко мъчно е да се признаят правата на другите хора.

Независимо че съществуват необятно известни права на индивида, за които се приказва в доста книги, в това число и в тези, отдадени на самоутвърждаването, тематиката може да бъде развита в доста разнообразни разновидности. Представям ви лист от 40 съществени права. Някои от тях могат да ви се сторят комплицирани, само че всяко има своята сфера на приложение.

Би било потребно да споделите вашите съображения във връзка следното упражнение с някого от вашите другари или сътрудници. Това ще ви помогне да определите тези малко разлики, за които приказваме и да установите региона на приложение на всяко от правата във вашата самостоятелна обстановка.

УПРАЖНЕНИЕ

Помислете за изброените по-долу права, дефинирани въз основа на разработките на няколко създатели. Анализирайте поотделно всяка точка, отбележете тези, с които изпитвате компликации. Например, в случай че ви се коства елементарно да помолите за това, което ви е нужно, дали в множеството случаи става дума за вашия шеф, зависещ или другар, дали ви е мъчно да го извършите с вашия сътрудник, родители или деца. Или може би намирате измененията по-скоро за плашещи, в сравнение с вдъхновяващи. И макар че всеки човек има право да се трансформира и развива, съществуват такива детайли във вашата персона, които ви дърпат обратно. Или може би позволявате на другите хора да спъват вашето личностно развиване.

Основни права на всеки човек

1. Да бъде одобряван като еднакъв, без значение от пол, расова и национална принадлежност, възраст и физическо положение.

2. Да бъде почитан.

3. Да взема решение по какъв начин да прекарва времето си.

4. Да помоли за това, от което се нуждае.

5. Да пита за мнение по отношение на своята продуктивност на труда, държание, образ.

6. Да бъде изслушван и възприеман съществено.

7. Да има лично мнение.

8. Да се придържа към избрани политически възгледи.

9. Да плаче.

10. Да прави неточности.

11. Да споделя " не ", без да изпитва възприятие на виновност.

12. Да отстоява своите ползи.

13. Да открива своите цели.

14. Да показва своите усеща.

15. Да споделя " да " на самия себе си, без да се усеща лакомец.

16. Да трансформира своето мнение.

17. Понякога да претърпява крах.

18. Да споделя " аз не разбирам ".

19. Да прави заявки, не изискващи доказателства.

20. Да получава информация.

21. Да има триумф.

22. Да отстоява своята религия.

23. Да се придържа към лична ценностна система.

24. Да има време за взимане на решения.

25. Да поема отговорност за личните си решения.

26. Да има персонален живот.

27. Да признава незнанието си.

28. Да се променя/развива.

29. Да избира дали да се включва или не в проблемите на другите хора.

30. Да не носи отговорност за проблемите на другите хора.

31. Да се грижи за себе си.

32. Да има време и място за усамотение.

33. Да бъде характерност.

34. Да желае информация от експерти.

35. Да не зависи от утвърждението на други хора.

36. Да съди самичък за личната си значителност.

37. Да избира по какъв начин да постъпва в избрана обстановка.

38. Да бъде самостоятелен.

39. Да бъде себе си, а не оня, който близките желаят да видят.

40. Да не се оправдава.

Надявам се, че към този момент сте почнали да се вглеждате в тези области на живота, където не употребявате правата си или където ви манипулират или не ви дават да се развивате. Трябва да призная, че това упражнение е дълга и комплицирана работа върху себе си, само че тя ще ви помогне да определите къде да концентрирайте силите си и да си изработите нови привички за самоутвърждаване.

Изясняването с кои личностни права имате компликации е единствено първата част от задачата. Помнете, че другите хора имат тъкмо същите права.

Отново прочетете листата. Какви права на други хора нарушавате? Как манипулирате други хора, с цел да освободите пътя си от тях.

Например, като началник в никакъв случай ли не сте карали подчинените си да се усещат неуютно, когато споделят " не разбирам " или са молили за информация, с която вие абсолютно сте разполагали? Предоставяте ли на своя сътрудник място и независимост за развиване на личността? Очаквате ли от хората нещо несъмнено, тъй като те играят една или друга роля в живота ви? Давате ли право на другите да ви откажат, когато ги молите за нещо, без да желаете пояснение или да очаквате оправдания, без да настоявате за опрощение за отхвърли им?

Помнете, че самоутвърждението има две страни - почитание правата на другите хора и спазване на своите лични права.

Източник: margaritta.dir.bg

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР