Сянката на съмнение вече е хвърлена, независимо какво правят или

...
Сянката на съмнение вече е хвърлена, независимо какво правят или
Коментари Харесай

Проф. Михаил Константинов: Официалните институции да разсекретят документа на ДАНС

" Сянката на подозрение към този момент е хвърлена, без значение какво вършат или не вършат машините. Ако хората не имат вяра в този развой, по-добре да не вършим избори. За 10 година успяхме да съсипем една добре работеща изборна машина ". Това съобщи проф. Михаил Константинов, който оглавяваше Информационно обслужване в ефира на NOVA.

Повод за думите му са дейностите на зам.-министъра на на електронното ръководство Михаил Стойнов, който влезе с флашки, с цел да направи процедура по генериране на код за машините за гласоподаване. " Цялото деяние с внасяне на флашки и така нататък е всъщност идиотско. Това е направено от пренебрежителност, от пренебрежение към близките и от невисок професионализъм. То докара до пагубен резултат. Трябва да се предпазваме от всевъзможни дейности, които могат съдбовно да разрушат доверието в изборите ", съобщи проф. Константинов. Той още веднъж напомни, че в цяла Европа няма машинно гласоподаване. " Хората минаха през този цирк, който виждаме сега ", изясни някогашният член на ЦИК.

Константинов прикани документът на ДАНС да бъде оповестен. " Моля формалните институции да разсекретят този документ, който не е конфиденциален. Да забележим какво написа в този документ ", сподели той.

Константинов изиска хората, които дават отговор за изборите да отговорят на спорните изказвания – че са взели всички ограничения за сигурността на изборите и че машините са единствено принтери. Според него кодът от трите елементи е нещо като ключова дума. " Никакви операции с машините не се вършат, само че се направи най-лошото – унищожиха доверието в изборния развой ", съобщи проф. Константинов.

Бившият зам.-председател на ЦИК подчертава върху състава на ЦИК – 4-ма от членовете са от ГЕРБ, двама - от Движение за права и свободи, а останалите 9 са на ръководещите. " Нека си помислят кого подлагат на критика. Нека кажат – нашите представители не си свършиха работа, те са назначени от сегашните ръководещи ", прикани той.

Според политолога и специалист по избирателен развой Ваня Нушева решението на ЦИК е било преждевременно. " Когато има информация за непремерени дейности тя да бъде добре тествана. Вчера станахме очевидци единствено на консумирането на един резултат, чийто заключителен резултат не е явен какъв ще бъде ", съобщи Нушева.

Тя също счита, че има несъгласие по дейностите на ЦИК – от една страна няма смисъл от машинното гласоподаване, тъй като са принтери, от друга – би трябвало да бъдат проверявани.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР