Сянката на пандемията от КОВИД-19 няма да спре началото на

...
Сянката на пандемията от КОВИД-19 няма да спре началото на
Коментари Харесай

През седмицата ще станат известни лауреатите на Нобелова награда

Сянката на пандемията от КОВИД-19 няма да спре началото на Нобеловата седмица в Стокхолм, през която ще бъдат оповестени лауреатите на влиятелните награди, оповестяват международните организации.
В тази обстановка тържествата бяха анулирани, само че лауреатите ще бъдат оповестени.

Отличените тази година ще получат по-големи парични награди, оповестиха от Нобеловата фондация, която ръководи средствата, оставени от учредителя на премиите и чието име те носят. За всяка премия са планувани 10 милиона крони (1.1 милиона долара) спрямо 9 милиона крони през последните години.

Церемониите по връчване на премиите в Осло и Стокхолм през декември ще са скромни. Банкетите бяха анулирани, а лауреатите за медицина, физика, химия, литература и стопанска система ще получат оценките си вкъщи.
Нобеловата седмица стартира както всекидневно с премията за физиология или медицина. През идващите дни ще бъдат оповестени премиите за физика, химия, литература.
Нобеловата премия за мир ще бъде оповестена в петък (9 октомври) в Осло.
Носителят на премията за стопанската система, която не е измежду истинските награди и се връчва от 1969 година, ще стане прочут на 12 октомври.

Нобеловата премия (на шведски: Nobelpriset) се присъжда всяка година на хора, които са провели забележителна научноизследователска работа, създали са впечатляващи способи или умения, или са създали извънреден принос за развиването на обществото в областите физика, химия, литература, мир, медицина или физиология. Днес мнозина считат, че това е най-голямото международно самопризнание.

Наградите стартират да се раздават според наследството на Алфрес Нобел, шведският фабрикант и откривател на динамита. Той подписва наследството си в Шведско-норвежкия клуб в Париж на 27 ноември 1895 година. Подбудите му са свързани с шока от провалите, до които е довело неговото откритие и желанието да бъдат възнаградени хората, които служат на човечеството.

Церемонията по връчването на Нобеловите награди по традиция се насрочва на 10 декември, годишнината от гибелта на Алфред Нобел - в Стокхолм и в Осло. От 1902 година насам всички награди, като се изключи премията за мир, се връчват в Стокхолм, в Концертната зала, от краял на Швеция. Нобеловата премия за мир се връчва в Осло.

Всяка премия може да бъде връчвана най-вече на трима номинирани.

Първата Нобелова премия

е връчена в Сен Тропе на 10 декември 1901 година - пет години след гибелта на Алфред Нобел. Получава я Рене Франсоа Арман Прюдом (René Armand François Prudhomme), прочут като Сюли Прюдом (Sully-Prudhomme), френски стихотворец и есесист. Първият лауреат на Нобелова премия за литература е отличен „ за забележителни литературни достолепия, висок идеализъм и художествено съвършенство, а също за извънредно комбиниране на психика и гений, за което свидетелстват неговите книги “.

Това е ненадейно за всички, които считат за най-вероятния кандидат Лев Толстой. Международният спор и жестоката рецензия от страна на някои литературни среди, които смятат, че Прюдом не е заслужен за тази награда, утежняват здравето му. Заради парализата той не взе участие персонално при награждаването и дипломата му на лауреат е връчена на посланика на Франция в Швеция. Нобеловата награда той подарява за издаване на първи поетични книги на млади френски поети.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР