Сянката на оставката надвисна над кабинета Денков-Габриел. До заплахата за

...
Сянката на оставката надвисна над кабинета Денков-Габриел. До заплахата за
Коментари Харесай

Напрежение във властта: ПП-ДБ иска ГЕРБ-СДС да подпише декларация с условия

Сянката на оставката надвисна над кабинета " Денков-Габриел ”. До опасността за завършек на това ръководство се стигна след конфликти сред участниците в него - ГЕРБ-СДС и " Продължаваме Промяната - Демократична България ”. Двете обединения си размениха обвинявания в неспазване на ангажименти, а преди часове втората политическа мощ излезе и с ултиматум към първата.

Основна причина за недоразумение са кадровите назначения и рокади. ГЕРБ-СДС упрекна " Продължаваме Промяната - Демократична България ” в еднолично взимане на решения. Oт своя страна от ПП-ДБ оповестиха, че признатата декларация за ръководство от Денков и Габриел към този момент е нарушена и упорстват за сключване на ясни условия.

Те включват:

1. Общ ръб за предопределение на регулаторите

2. Да се съблюдава към този момент утвърдената обща законодателна стратегия

3. Пътна карта за правосъдната и конституционна промяна

4. Реформа в службите

5. Съгласуван закон за Антикорупционната комисия

6. Преработка на Изборния кодекс

7. Обща позиция за законността за референдума на " Възраждане ”

Напрежението в ръководещата групировка през днешния ден доближи високо равнище. След извършен персонален диалог водачът на ГЕРБ разгласи: " Вчера за първи път в британското посолство се срещнах с Лена Бориславова и видях същинските им планове - да ръководят страната еднолично ”. Бойко Борсов не посочи какво тъкмо са си споделили с Бориславова, само че към този момент има съществени подозрения за общото ръководство. А в основа на разногласието се трансформира готвената промяна на управленията на регулаторите и шефове на служби.

" Те сега вършат тъкмо това, което е в записа - министри, зам.-министри - поголовна промяна на фрагменти. Ключовата фраза " с наше държавно управление, с наше Министерство на вътрешните работи да влезем в локални избори ” - да завоюват служебно локалните избори. Нали никой от вас не се съмнява, че ротация няма да има ”, разяснява още Борисов.  " Ще има ротация, в случай че държавното управление е държавно управление на промените. Има доста явен ангажимент към обща законодателна стратегия, към един лист, който не е някъде развят ”, отговори Христо Иванов от ПП-ДБ.

Задочният спор сред двамата продължи. " Излиза, че ни плашат, че ще падне държавното управление. Ако желаете отново служебно държавно управление на Радев - свалете го. Аз няма да го смъква ”, сподели Борисов. " Не, държавното управление не се скапва, само че би трябвало доста ясно да определим характера му. Дали това е държавно управление параванче, или държавно управление на смяната на България в вярната посока ”, уточни Иванов.

Премиерът Николай Денков видя повода за напрежението другаде.  " След промяната на Гешев със Сарафов имаме ясно отклоняване от законодателната  програмата, която бяхме приели. В Министерски съвет от самото начало имаме доста добра кооперация, в това число и с Габриел. Никакво напрежение не се усеща ”, съобщи той и добави: " Половината членове на Министерски съвет бяха заменени по отношение на първия състав. В момента, когато обсъждаме зам.-министри, също ги обсъждаме с Мария Габриел. Никой няма право да каже, че ГЕРБ не взе участие ”.

За да решат по какъв начин да работят, управлението на ПП-ДБ се събра на дълго заседание и реши - декларацията  сред Николай Денков и Мария Габриел е нарушена и е належащо ново удостоверение от двете обединения с ясни условия. " При несъблюдение ние ще желаяме оставката на държавното управление. На българите им би трябвало успокоение и промяна, само че не и замяна ”, уточни съпредседателят на Политическа партия Кирил Петков. За тази цел обединението предложения на среща ГЕРБ-СДС още на следващия ден, с цел да подпишат дружно документа. По-рано денем водачът на ГЕРБ Бойко Борисов също съобщи, че най-правилният метод е сключване на съглашение, обобщава Народоосвободителна въстаническа армия.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР