Сякаш специално за посещението на президента на САЩ Джо Байдън

...
Сякаш специално за посещението на президента на САЩ Джо Байдън
Коментари Харесай

Близкият изток на прага на голяма война с високи шансове за световна

Сякаш особено за визитата на президента на Съединени американски щати Джо Байдън в Израел се случи събитие, което може да преобърне цялата картина на трагично разрастващата се рецесия.

Освен срещата с израелския министър председател Бенямин Нетаняху, Байдън трябваше да има среща на върха в Йордания с присъединяване на краля, както и на ръководителя на Палестинската национална администрация Махмуд Абас.

Въпреки това, откакто ракета падна върху болница в Газа, убивайки повече от осемстотин души, срещата беше анулирана.

В същото време Израел, базирайки се на избрани доказателства за това, упреква за случая организацията „ Ислямски джихад “ (забранена в Русия като терористична организация), чиято ракета сякаш не е работила и е паднала върху болничното заведение.

Във всеки случай публикуваните видеозаписи демонстрират, че нанесените вреди надали са породени единствено от една ракета. Възможно е един от многото подземни тунели на Хамас да е минавал под болничното заведение, където те съхраняват оръжията си.

От своя страна Хамас, както и всички арабски страни и освен те, упрекват Израел за случилото се. Вълна от гневни демонстрации обгръща Близкия изток, постоянно съпроводени от палежи на израелски посолства и консулства, където съществуват.

Самият Байдън се оказва в сложна обстановка.

За първи път от доста години в личната му Демократическа партия болшинството от нейните поддръжници се наклониха в интерес на Палестина, до момента в който преди този момент две трети от електората на Демократическата партия бяха произраелски настроени.

Ръстът на левите настроения в Демократическата партия явно имаше влияние, сходно на метода, по който левичарите в цяла Европа подкрепяха Палестина и палестинците даже преди трагичното събитие в болничното заведение.

Съединените щати към този момент изпратиха две групи самолетоносачи в Източното Средиземноморие, които включват до 4 хиляди военнослужещи от силите за бързо реагиране, които теоретично могат да бъдат включени във военни интервенции по време на нарастващия спор.

Особено в случай че основаната в Ливан и подкрепяна от Иран шиитска Хизбула отвори втори фронт против Израел от север.

Също по този начин, американската военна формация е призвана да упражнява сдържащо въздействие върху Иран, в случай че ненадейно реши да се намеси в протичащото се.

Засега Техеран се лимитира със заплашителни изказвания и чисто алегорични дейности, като да вземем за пример оповестяването на събиране на данни от доброволци, ако би трябвало да се бие против „ неверниците “. Вече има повече от 3 милиона такива пасионарии под зеления байрак на исляма.

Случилата се покруса може да стане мотив за ескалация на войната в Близкия изток и разпространяване в целия район, което в началото не беше планувано.

Досега доста арабски страни, с всичките си благосклонности към палестинците, нямаха нищо срещу казусът с Хамас да бъде решен един път вечно. Освен това е неразрешен в страни като Египет и Йордания. Сега обаче уличният напън може да промени настроенията на локалните управници.

Това не значи, че ще изпратят постоянни армии да се бият с Израел, само че значи, че могат да си затворят очите за активизирането на ислямски радикали от целия свят и тяхното навлизане в зоната на спора.

Възможно е обаче също всеобщата гибел на почтени хора и след седмица масирани бомбардировки над Газа, за които протестните настроения в света към този момент нарастваха, да докара или до закъснение на наземната интервенция на израелската войска в Газа, или до понижаване на обсега й, или до цялостното й унищожаване.

Напълно допустимо е главната задача на Байдън да е била точно да убеди Нетаняху да не се вълнува и по някакъв метод да спре цялото това нещо.

Защото в противоположен случай, изключително в случай че имаше непосредствена опасност за съществуването на Израел, Съединените щати ще би трябвало да влязат в спора непосредствено с военната си мощ.

Според слуховете, публикувани в американските медии, Белият дом ще изиска от Конгреса съвсем 100 милиарда $ за поддръжка както на Украйна, по този начин и на Израел.

Това е неуместна сума и не е реалност, че може да бъде контрактувана с Камарата на представителите, където републиканците имат болшинство и която към момента не е взела решение за идващия оратор и не е подготвена да възобнови настоящата работа.

Но даже и с този тип пари, сегашният спор в Близкия изток към момента не може да бъде позволен. Същото като в Украйна.

Парите може да се окажат още по-безсилни против хиляди и хиляди ислямистки бойци, упрекнати в ненавист към ционистката страна и въоръжени порядък по-зле от израелската войска.

На фона на жестоките офанзиви против израелците, по този начин наречените „ месни офанзиви “ на украинските фронтове ще наподобяват като „ военни учения “.

Съединените щати не могат да си разрешат провалянето на Израел от някакви „ банди ислямисти по чехли “, даже повече, в сравнение с политически не могат да си разрешат провалянето на Украйна.

Това би означавало цялостен провал на имиджа на Америка като суперсила. Това е по-лошо от всяко, даже и най-унизителното проваляне на която и да е администрация на президентските избори.

Следователно Съединените щати явно биха желали да замразят близкоизточния спор, защото в него не се вижда лесна победа.

А Америка въобще не желае да се намесва в огромна война.

Да, даже и да си представим невъзможното, когато Америка ще се „ впише “ в Израел оптимално, оттатък хоризонта на такава кървава победа към момента не се вижда реален проект за създаване на кротичък Близък изток.

Което ще включва образуването на пълноправна палестинска страна, както в началото се предвиждаше в проектите на Организация на обединените нации.

Първо, тъй като от оповестяването на тези проекти прекалено много се е трансформирало и границите на препоръчаната страна към този момент минават през изцяло разнообразни страни.

Второ, през последните десетилетия в палестинската среда на безконечни бежанци, както и в целия Близък изток, се появиха огромен брой организации, упрекнати в коренен ислямизъм.

Тази идеология размени предходните леви и даже социалистически възгледи след разпадането на Съветския съюз, изгубването на социалистическия блок и с него всяка социалистическа опция на капитализма като система.

Така че, в положителния смисъл, в същата тази линия Газа, преди да се изградят каквито и да било държавни институции, е належащо да се извърши пълноценна деджихадизация, по прилика с това, по какъв начин се организира денацификацията в следвоенна Германия.

В противоположен случай ще бъде основана фундаментално терористична страна, чийто главен смисъл на битие и водеща идеология ще бъде настояването за заличаване на прилежащата страна - Израел. Не е по-добро от това, което имаме в този момент.

Отново, теоретично видяно, главните куратори на построяването на релативно миролюбива палестинска страна биха могли да бъдат тези арабски страни, които имат личен опит в битката с радикалите.

Става дума и за Египет (всъщност там Хамас произлиза от неразрешената в Руската федерация Мюсюлмански братя, с която безмилостно води война режимът на военачалник ас Сиси) и даже за Саудитска Арабия.

Сега обаче всички тези въпроси са отсрочени за несигурно бъдеще.

На напред във времето излиза гневната ненавист към „ ционистката страна “, която няма да изчезне още дълго време – без значение по какъв начин и по кое време бъде решен сегашният спор към линията Газа.

Въпреки че, несъмнено, след огромна война с огромни шансове да се трансформира в международна война, доста ще бъдат отписани в архивите на историята и ще бъде допустимо да се стартира от нулата.

Ако единствено някой...

Превод: СМ

Поход за мир и митинг-шествие " ДА СПАСИМ БЪЛГАРИЯ! " - София, 22.10.2023 година, неделя - 14.00 часа, НДК



Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР