SWIFT подготвя глобална платформа за алтернативи на Bitcoin. Глобалната банкова

...
SWIFT подготвя глобална платформа за алтернативи на Bitcoin. Глобалната банкова
Коментари Харесай

SWIFT подготвя глобална платформа за алтернативи на Bitcoin

SWIFT приготвя световна платформа за други възможности на Bitcoin. Глобалната банкова мрежа за известия SWIFT приготвя нова платформа за други възможности на Bitcoin през идващите една до две години, с цел да свърже вълната от цифрови валути на централните банки, които се създават сега, изключително в Украйна, със съществуващата финансова система, написа Reuters.

„ Разглеждаме пътна карта за приемане на продукта през идващите 12 до 24 месеца. Преминаваме от пробния стадий към нещо, което става действителност “, сподели ръководителят на SWIFT за нововъведения Ник Кериган.

Отбелязва се, че тази стъпка ще бъде една от най-значимите за екосистемата на CBDC (цифрови валути, издадени от централната банка на избрана държава), поради основната роля на SWIFT в световната банкова система. Най-вероятно обаче ще бъде финализиран преди стартирането на първите огромни планове.

Според публицисти към 90% от международните централни банки в този момент изследват цифровите версии на своите валути.

Повечето от тях не желаят да изостават от биткойн и други криптовалути, само че са изправени пред софтуерни компликации.

Ръководителят на отдела за нововъведения на SWIFT уточни, че последното изследване, траяло 6 месеца и включващо група от 38 централни банки, търговски банки и платформи за сетълмент, е едно от най-големите световни съдействия до момента за CBDC и „ токенизирани “ активи.

Проучването е открило също, че те могат да се употребяват при доста комплицирани търговски или валутни заплащания и евентуално могат да бъдат автоматизирани, с цел да създадат тези процеси по-бързи и по-евтини.

Резултатите, които също потвърдиха, че банките могат да употребяват съществуващата инфраструктура, бяха счетени за триумф от всички участващи и дадоха време на SWIFT да работи, сподели Кериган.

Държави като Бахамските острови, Нигерия и Ямайка към този момент имат работещи CBDC. Китай реализира забележителен прогрес в тестването на електронния юан в действителния живот. Европейската централна банка също работи върху цифрово евро, а Банката за интернационалните разплащания организира многочислени трансгранични тествания.

Предимства на SWIFT

SWIFT е интернационална междубанкова система за предаване на информация и осъществяване на заплащания. Основното му преимущество е, че съществуващата мрежа към този момент се употребява допълнително от 200 страни и свързва повече от 11 500 банки и фондове, които я употребяват за прекачване на трилиони долари всеки ден.

След началото на пълномащабното навлизане на Русия в Украйна, Западът вкара няколко пакета от наказания против Руската федерация, измежду които беше последователното изключване на съветските банки от SWIFT. Скоро по-късно Русия реши да забрани на финансовите институции да употребяват интернационалната система, от която множеството съветски банки към този момент бяха изключени.

През лятото на 2023 година се заприказва, че Кремъл ще удължи „ зърнената договорка “ в подмяна на свързване на дъщерно сдружение на съветска земеделска банка към SWIFT.

Източник – Reuters./Превод:SafeNews

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР