Свят Тихановска - жената, която предизвика последния диктатор в Европа

...
Свят Тихановска - жената, която предизвика последния диктатор в Европа
Коментари Харесай

Тихановска - жената, която предизвика "последния диктатор в Европа" Лукашенко

Свят Тихановска - дамата, която провокира " последния деспот в Европа " Лукашенко Тихановска е в Литва, откакто преди този момент е задържана за 7 часа в Беларус 11 август 2020, 13:52  Експлозиите в Бейрут унищожиха 160-годишен замък
Експлозиите в Бейрут унищожиха 160-годишен замък
 Путин: Русия първа в света записва ваксина против COVID-19
Путин: Русия първа в света записва ваксина против COVID-19
 CNN: Рекорден брой американци се отхвърлиха от поданство
CNN: Рекорден брой американци се отхвърлиха от поданство
 Ядове в семейство Ердоган
Ядове в семейство Ердоган
 Ливан: митингите не престават, страната може да остане без самун
Ливан: митингите не престават, страната може да остане без самун
 Втора нощ на кървави конфликти в Беларус
Втора нощ на кървави конфликти в Беларус
 Стрелба край Белия дом, Тръмп изведен по време на конференция
Стрелба край Белия дом, Тръмп изведен по време на конференция
 Размирици в Чикаго, над 100 задържани, ранени са 13 служители на реда
Размирици в Чикаго, над 100 задържани, ранени са 13 служители на реда

одачът на беларуската съпротива Светлана Тихановска е в сигурност. Тя се намира в Литва. Това заяви в Туитър литовският министър на външните работи Линас Линкявичус.

Svetlana #Tikhanovskaya is safe. She is in #Lithuania. pic.twitter.com/6f9U2meoX0
— Linas Linkevicius (@LinkeviciusL) August 11, 2020
Тихановска се очерта като основния противник на президента Александър Лукашенко на президентските избори в Беларус, състояли се в неделя, отбелязва Ройтерс. "Според беларуската изборна комисия Лукашенко печели създадените в неделя избори с 80,23 % от гласовете. Основният му конкурент Светлана Тихановска печели единствено 9,9 %, макар че организира най-големите манифестации в Беларус от времето на Съветския съюз ", показва Гардиън.

Екипът на Тихановска не е съумял да се свърже през днешния ден с нея по телефона, откакто тя е напуснала постройката на Централната изборна комисия, където е внесла публично искане за наново броене на бюлетините. По-рано Тихановска сподели пред публицисти, че тя е спечелила изборите, а не Лукашенко.

"Важното е, че тя е в сигурност, защото преди този момент е била арестувана в Беларус в продължение на към седем часа ", сподели Линкевичус в ефира на литовското национално радио Ел Ер Те. Министърът не даде спомагателна информация по какъв начин е пристигнала Тихановска във Вилнюс и какво възнамерява да прави.

Във видеообръщение в ЮТюб Тихановска удостовери, че е напуснала Беларус и уточни, че изцяло независимо е взела доста мъчно решение, предадоха Ройтерс и ТАСС.
По данни на комитета за държавната граница, тя е минала границата в 3.30 ч. сутринта. Комитетът отхвърли обвиняванията, че Тихановска принудително е била трансферирана в прилежаща Литва. По-рано, откакто беше получила закани, Тихановска изпрати децата си в неназована европейска страна.

Протести и конфликти в Беларус след победа на Лукашенко



В центъра на Минск и в други беларуски градове в неделя вечерта започнаха всеобщи протестни прояви на несъгласните с резултатите от беларуските президентски избори, съгласно които беларуският президент Александър Лукашенко печели с 80,08 % от гласовете. По данни на беларуското вътрешно министерство при протестните прояви са арестувани към три хиляди души, потърпевши са десетки служители на реда и стачкуващи. Протестите продължиха и нощес.

Втора нощ на кървави конфликти в Беларус

Бившият английски дипломат в Минск Найджъл Гулд-Дейвис разказа протичащото се в Беларус като "последната фаза от преустройството на европейската политика, почнало през 1989 година ", написа в публицистичен материал английският в. "Гардиън ". Преди три десетилетия, когато демокрацията в Източна Европа бе възобновена, Беларус потегли по различен път, като отпред на страната застана някогашният началник на колхоз Александър Лукашенко. При избирането си за президент през 1994 година Лукашенко се зае с построяването де факто на една тирания, основаваща се на нахално нагласени избори, отбелязва "Гардиън ". Чак в този момент, повече от четвърт век по-късно, корумпираната му хватка върху властта стартира да отслабва на фона на невижданите демонстрации против следващите фалшифицирани избори, написа изданието.

Belarus opposition leader Svetlana Tikhanovskaya reportedly 'safe' in Lithuania, as protests continue over disputed presidential poll https://t.co/yYLxVMyO57
— BBC News (World) (@BBCWorld) August 11, 2020
Коя е Светлана Тихановска

37-годишната някогашна учителка по британски влезе в президентската конкуренция без никакъв политически опит, само че съумя да сплоти към кандидатурата си най-различни опозиционни сили и да притегля по десетки хиляди хора на митингите си по време на акцията за изборите. Според нея тези многолюдни манифестации - най-големите демонстрации от независимостта през 1991 година - са отражение на обезверения блян за смяна след 26-годишното ръководство на президента Александър Лукашенко.

В изявление за Асошиейтед прес тя дефинира себе си като "символ на смяната ". "Хората не виждат в мен следващия сръчен политик, който просто се стреми към властта, те виждат в мен елементарен човек като тях - и това им харесва ", сподели Тихановска. "Те схващат, че аз не желая нищо за себе си ".

Съпругът й Сергей Тихановски е известен опозиционен блогър, който имаше упоритости да взе участие в конкуренцията за президентския пост. От месец май обаче той е в пандиза, откакто бе задържан за нахлуване на полицейски чиновник. Той дефинира тези обвинявания като провокация. Миналата седмица беларуските управляващи образуваха ново дело против него, този път за образуване на "масови вълнения " благодарение на 33 съветски военни наемници. Русия отхвърли тези обвинявания, заявявайки, че мъжете просто са минавали директно през Беларус на път за трета страна. Тихановска отхвърли обвиняванията против брачна половинка си, наричайки ги машинация. "Той няма никаква връзка с това и хората го осъзнават ", съобщи тя.

Скандал: Беларус задържа съветски бойци за тероризъм

Svetlana Tikhanovskaya entered the race after her husband, an anti-gov't blogger who intended to run, was jailed. Her rallies have drawn some of the biggest crowds since the fall of the Soviet Union in 1991. https://t.co/N7sQrMO2mb
— Al Jazeera English (@AJEnglish) August 10, 2020
Светлана Тихановска съобщи, че в случай че завоюва, ще освободи всички политически пандизчии, ще инициира парламентарен референдум за ограничение на броя на президентските мандати и ще вкара и други демократични промени. Тя даде обещание, че като минат шест месеца, ще се отдръпна от поста, с цел да бъдат създадени нови, свободни президентски избори.

Тихановска също така съобщи, че ще предприеме дейности за преустановяване на съюзния контракт, предусещащ тесни политически, стопански и военни връзки с Русия. Мнозина измежду беларуската съпротива гледат на този съюз като на опасност за независимостта на страната.

По време на акцията Тихановска съобщи, че й се е наложило да изпрати 10-годишния си наследник и 5-годишната си щерка в европейска страна, която отхвърли да назове, откакто получила закани. "Получих следното позвъняване: "Ще те хвърлим зад решетките и ще пратим децата ти в сиропиталище ", сподели тя. "Започнах да се обезсърчавам и бях на ръба да се отдръпва ".
Тихановска съобщи, че мъчно взела това решение. "Но аз направих този избор " да остана в конкуренцията, уточни тя. "Трябва да има някакъв знак на свободата ".
Получавай най-горещите вести от Vesti.bg АБОНИРАЙ съдебна експертиза Източник:.comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } Фонетична БДС Изключена
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
1 коментар Водещи  Борисов: До дни съм подготвил решения, ще успокоим хората Борисов: До дни съм подготвил решения, ще успокоим хората  Народно събрание се събира изключително в четвъртък Народно събрание се събира изключително в четвъртък  Ядове в семейство Ердоган Ядове в семейство Ердоган  Хотели по Северното Черноморие затварят в разгара на сезона Хотели по Северното Черноморие затварят в разгара на сезона  1 Земята нарастна с 600% за 14 години  1 Правата ни при работа в горещините  1 Вижте условията за помощ по подмерки Коронавирус 1 и Коронавирус 2 --> Пaрите ни  Земята нарастна с 600% за 14 години Земята нарастна с 600% за 14 години  Правата ни при работа в горещините Правата ни при работа в горещините  Вижте кои са формалните почивни дни през 2020 --> Не пропускай   <br> Ядове в семейство Ердоган <br>
Ядове в семейство Ердоган
 2020 година несъмнено ще остане в историята 2020 година несъмнено ще остане в историята  Кой е индивидът, поръчал си защитна маска от злато за $1,5 млн. Кой е индивидът, поръчал си защитна маска от злато за $1,5 млн. Виц на деня - Имам страхотни лидерски качества! - Какви??? -Кажа ли наздраве, всички пият!!! Прочети целия Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
Вход Регистрация Потребителско име* Парола* Запомни ме забравена ключова дума Потребителско име* Полето Потребителско име не би трябвало да е празно. E-mail* Полето E-mail не би трябвало да е празно. Парола* Полето Парола не би трябвало да е празно. Парола (отново)* Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно. Име Полето Име не би трябвало да е празно. Дата на раждане Полето Дата на раждане не би трябвало да е празно. Декларирам, че съм се срещнал с Общите условия за прилагане на услугите на Нетинфо. Последни  17-годишна стана шлагер в обществените мрежи поради приликата си с Майкъл Джексън 17-годишна стана шлагер в обществените мрежи поради приликата си с Майкъл Джексън Селфито на Лорън е събрало над 100 000 лайкове и e споделено в Twitter над 30 000 пъти  <p>Пуснаха ново <strong>приложение</strong> за <strong>запознанства</strong> за фенове на<strong> котки</strong></p> Пуснаха ново приложение за запознанства за фенове на котки Апликацията е кръстена Таби, разполагаем е за операционните системи iOS и Андроид  Ето за какво е добре да консумираме бобови растения Ето за какво е добре да консумираме бобови растения Какви изгоди за здравето имат варивата  <p>Пожарите в Хасковско са потушени</p> Пожарите в Хасковско са потушени Четири дни продължи битката на огнеборци, доброволци, военнослужещи и горски чиновници  Церера Церера крие скришен океан под повърхността си Откритието е на апарата Dawn на НАСА  Българка стана лице на гимназия в Нидерландия Българка стана лице на гимназия в Нидерландия Александрина е оповестена за ученичка на 2020 година, а фотографията й е сложена на билбордове из града, в който учи  Откриха едни от най-значимите археологически артефакти в Шотландия Откриха едни от най-значимите археологически артефакти в Шотландия Иманярът, който ги намерил, признава, че " се е разтреперил от благополучие "  Политолог: Протестите замязяха на предизборна акция Политолог: Протестите замязяха на предизборна акция Първан Симеонов и Татяна Буруджиева разясняват митингите в страната  Тревожно: Арктика може да остане без лед до 2035 година Тревожно: Арктика може да остане без лед до 2035 година Климатолозите към този момент не се съмняват, че световното стопляне съществува и че то радикално ще промени образа на планетата  Веселин Марешки Марешки: Социологически организации са идвали с предложения за по-висок рейтинга на партията Получените предложения били сред 10 000 и 40 000 лева и след отвод да си заплати - процентите в оповестените данни за партия " Воля " са били занижавани, разяснява Веселин Марешки  <p>&quot;Христо Иванов знае какво искаше да му каже Ламбовски&quot;</p> Кирил Радев: Христо Иванов знае какво искаше да му каже Ламбовски " Важно e да знаем посланията на хората, които желаят да ръководят България. Цялата тази обстановка ми се стори странна ", разяснява Радев  Мъж седи във фотьойл и дава наряди да охранява шахта Мъж седи във фотьойл и дава наряди да охранява шахта За рисковата шахта са подавани сигнали до съответните институции, само че без триумф  <p>И през днешния ден &ndash; рискова заплаха от пожари. Внимавайте!</p> И през днешния ден – рискова заплаха от пожари. Внимавайте! Метеоролозите предизвестяват, че при екстремален показател са вероятни бързо разпространяващи се доста мощни пожари с замесване на дървесните корони  Цяло село във Великотърновско е без вода Цяло село във Великотърновско е без вода Б
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР