Свят СЗО обяви международно извънредно положение СЗО призова за координирани

...
Свят СЗО обяви международно извънредно положение СЗО призова за координирани
Коментари Харесай

СЗО обяви международно извънредно положение

Свят СЗО разгласи интернационално изключително състояние СЗО прикани за координирани интернационалните старания за ограничение на епидемията  Николай Киров 30 януари 2020, 22:20  СЗО разгласи интернационално изключително състояние Източник: EPA/БГНЕС
ветовната здравна организация (СЗО) разгласи интернационално изключително състояние поради епидемията с новия ковид, почнала в Китай.

С общо близо 8000 случая на инфектирани в най-малко 18 страни, СЗО прикани за координирани световни старания за ограничение на епидемията.

Глобалното изключително състояние за здравето е рядко употребявано означение за опасност, която съставлява интернационален риск.

Според последната информация, 7834 души към този момент са заболели от целия свят. От тях 7736 доказани случая са регистрирани в Китай, а 98 - в други 18 страни, има 8 потвърдени случая на предаване на вируса от човек на човек. 1370 от инфектираните са в тежко положение, а 170 са умряли. За други 12 167 души има съмнение, че са болни от новия вирус.

"През последните няколко седмици станахме очевидци на появяването на незнаен до момента патоген, която ескалирал до невиждана зараза ", съобщи генералният шеф на СЗО Тедрос Адханом Гебрезиус.

Преди седмица организацията твърдеше, че оповестяването на световно изключително състояние би било прибързано.

Сега съгласно СЗО скоростта на разпространяването на заболяването в Китай е доста висока. Организацията също по този начин предложи на болестта да бъде обещано краткотрайното название "остра респираторна болест 2019-nCoV”, а самия вирус към този момент е прочут като "2019-nCoV ".

"Нашата най-голяма угриженост е опцията вирусът да се популяризира в страни с по-слаби здравни системи... Това не е избор на съмнение към Китай ", акцентира Гебрейесус на брифинг в Женева.

Той уточни, че случаите на заболяване с новия ковид отвън Китай са към момента относително малко, само че би трябвало да бъдат подхванати дейности за прекъсване на бъдещото разпространяване на болестта.

"СЗО не предлага и е извънредно срещу всевъзможни ограничавания за придвижване от Китай. Не предлагаме да се вкарват ограничавания за придвижването на хора или артикули ", безапелационен е Гебрейесус.

.@WHO is working closely with all countries to control the new #coronavirus outbreak. Person-to-person transmission has been seen in at least 3 countries outside #China – Japan
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР