Свят Странната смърт на европейската автоиндустрия Политиката, а не данните

...
Свят Странната смърт на европейската автоиндустрия Политиката, а не данните
Коментари Харесай

Странната смърт на европейската автоиндустрия

Свят Странната гибел на европейската автоиндустрия Политиката, а не данните или науката, дефинират кое е „ климатично-неутрално “ и кое не  Боян Рашев 26 януари 2020, 08:43  Странната гибел на европейската автоиндустрия Източник: iStock/Getty Images
рез 2009 година Европейски Съюз сложи следващите климатични цели пред автомобилните компании, които продават в Европейски Съюз – през 2015 година продадените леки коли трябваше да емитират приблизително 130 гCO2/км, а през 2021 година – 95 гCO2/км. Първата цел беше междинна, само че втората е твърда. Непостигането й води до тежки санкции, които порастват паралелно с две променливи – разликата сред междинните излъчвания на осъществените продажби и задачата и общия размер на продажбите.

Дойде 2020 година, а резултатите са безпределно надалеч от задачата – междинните излъчвания на продажбите на нови коли в Европейски Съюз през 2018 година са 120,5 гCO2/км, а през 2019 година още веднъж има растеж, вместо спад. Още няма цялостни публични данни, само че оценката на AAA e 122 гCO2/км.

Кои са най-продаваните коли в света за 2019 година

Средните продажби във Англия да вземем за пример доближават 127,9 гCO2/км, а това е един от "най-зелените " пазари! Според JATO Dynamics, в случай че запазят междинните си излъчвания от 2018 година, огромните производители ще заплащат колосални санкции от 2021 година нататък – над 9 милиарда евро годишно за "Volkswagen ", 4,6 милиарда за "Peugeot-Citroen ", 3,6 милиарда за "Daimler ", 3,1 милиарда за BMW и така нататък Във времена, които така и така са доста тежки за европейската автоиндустрия, санкции с подобен мащаб биха я докарали до цялостна съсипия.

Основните фактори, които доведоха до това състояние са:

Бумът на продажбите на SUV, които тежат и харчат много повече

Сривът на продажбите на дизели и съвсем еквивалентният растеж на бензиновите, като последните имат по-високи междинни СО2 излъчвания

Изискванията на потребителите и институциите за комфорт, сигурност и за понижаване на замърсяването с тънък прахуляк и азотни оксиди не разрешават в допълнение понижаване на тежестта и надлежно на разхода на колите.

Слабите продажби на електрически автомобили, чиито цени освен не спадат, само че дори се повишават през последните 8 години.

Тоест, повода се крие в това, че потребителите купуват все по-големи, мощни, безвредни и налични коли, които да не замърсяват въздуха и въобще не им пука за въглеродните излъчвания.

Кой печели от всичко това?

Всички неевропейски марки, които на драго сърце ще гледат самоубийството на европейската автоиндустрия, която е най-силно подвластна от пазара в самия Европейски Съюз.

Всички производители на електрически и зареждащи се хибридни коли – изключително "Tesla " и множеството китайски марки.

"Toyota ", които от дълго време влагат в хибриди в цялата си гама и единствени имат късмет да реализират изискваното от Европейски Съюз приблизително равнище.

Битката на Лондон с мръсния въздух: с пари и решителност

Най-парадоксалното е, че във всички тези сметки електрическите автомобили се водят с 0 гCO2/км. Ако вземем за образец България, явно при електроенергийна система, в която лигнитните въглища дават 45% от тока, няма по какъв начин да заредиш електрически автомобил с нула излъчвания. Всъщност, на практика на никое място в Европа не можеш, тъй като на всички места има най-малко газови централи. СО2 излъчванията при зареждане на електрическите автомобили в България са сравними с колите на метан или най-ефективните дизелови модели. А в тази сметка не включваме големия въглероден отпечатък на батерията. Когато и той влезе с калкулацията стигаме до резултатите на Европейската организация по околна среда по-долу, които ясно демонстрират, че политиката, а не данните или науката, дефинират кое е „ климатично-неутрално “ и кое не.

Какво направи Тръмп, когато видя, че поставените от Обама цели за въглеродните излъчвания на колите в Съединени американски щати може да се отразят зле на американското автомобилостроене?

Просто ги анулира!

Какво ще направи Европейска комисия, когато следващата година най-важната европейска промишленост няма да реализира бюрократичните цели, тъй като потребителите на продуктите й купуват това, което харесват, а не това, което политиците желаят?

Веротно ще даде цялостен напред без мисъл за следствията!

Европа е изцяло заслепена в климатичната си вяра и би заклала и последната си останала златна кокошка, с цел да я придвижи в жертва на господ, който никой различен по света не зачита.

Не, битката за ограничение на климатичните промени не може да бъде извоювана със незабавно харакири – тя ще отнеме доста време и запаси. Ако не сме задоволително богати, с цел да я водим, няма по какъв начин да я спечелим. Изисква се оптимално потребление на всички познати и ефикасни технологии за рандеман на нисковъглеродна сила, както и разбработване и комерсиализация на технологии за рандеман, депозиране и транспорт на сила, каквито към момента нямаме.

Европа от ден на ден отстъпва както на Съединени американски щати, по този начин и на Китай във всяко едно отношение. Ако сама се направи по-бедна, унищожавайки едно от дребното си останали преимущества, процесът на разпад на Европейски Съюз естествено ще продължи и след напускането на Англия в края на януари.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР