Свят Повече от 18 години война, ще има ли мир

...
Свят Повече от 18 години война, ще има ли мир
Коментари Харесай

Повече от 18 години война, ще има ли мир в Афганистан

Свят Повече от 18 години война, ще има ли мир в Афганистан Въпреки подписаното от Съединени американски щати и талибаните съглашение, същинската борба е в самия Афганистан., написа Руслан Трад в разбор за Vesti.bg  Руслан Трад 6 март 2020, 10:40  Повече от 18 години война, ще има ли мир в Афганистан Източник: ЕПА/БГНЕС
реди няколко седмици афганистанците означиха 31 години от напускането на войските на Съюз на съветските социалистически републики от страната им. Войната, избухнала след нашествието на Москва в края на 1970-те, продължава десетилетие до 15 февруари 1989. Този спор вечно трансформира историята на Афганистан и района, и води до надигането на талибаните.

През последните две седмици администрацията на американския президент Тръмп преговаряше интензивно точно с талибаните, които през 1990-те управляваха с твърда ръка Афганистан, а от 2001 година водят война със Съединени американски щати и НАТО (в чиито сили България има контингент). Целта на Тръмп е да реализира договорка за преустановяване на войната, която постоянно е определяна като „ безконечна война “ поради изразходените вложени запаси, многочислените жертви и фактът, че продължава близо две десетилетия.

Историческо: Съединени американски щати и талибаните подписаха спокойно съглашение

Символично може би, само че точно в края на февруари беше реализирано съглашение сред Съединени американски щати и талибаните, в миг, когато всички си припомняха събитията от края на 1980-те. Ще види ли Афганистан мир и ще се изтеглят ли силите на НАТО през днешния ден, както Съюз на съветските социалистически републики направи след дълги и безплодни години на афганистанския спор? Наблюдатели са скептици по отношение на мира и стабилността, а също и за това какъв брой ще бъде спазено съглашението.

BREAKING NEWS: The peace deal between the US and Taliban has been signed in #Doha, following 18 months of negotiations. #Afghanistan #PeaceDeal pic.twitter.com/1J6qUAifRz
— TOLOnews (@TOLOnews) February 29, 2020
Наследството на руската намеса постоянно е хвърляло сянка върху войната на Съединени американски щати в Афганистан. Основни фигури в придвижването на талибаните, които през днешния ден вземат участие в договарянията за евакуиране на войските на Щатите, в това число заместител водача Мулла Абдул Гани Барадар, са се сражавали против Съветите с оръжие, доставено от американците. По това време муджахедините са считани за инструмент да се отвърна руското навлизане в тази част на Азия, само че тази политика напълно скоро по-късно се оказва неуспех и отвън надзор. Днес, талибаните, родили се точно в тези години, са на път да прогонят още една вражеска за тях мощ.

Сегашната договорка съставлява кулминационната точка на договаряния, почнали през септември 2018, когато американският делегат Залмай Халилзад, започва разговора със специфична политическа комисия, изпратена от талибаните. Администрацията на президента Тръмп реши тогава да изключи от диалозите афганистанското държавно управление и президента Ашраф Гани. Вашингтон избира първо талибаните да дойдат на масата за договаряния, а по-късно да се провеждат против и сред държавното управление в Кабул и талибаните. През януари 2019 Халилзад предложи на талибаните времева рамка за изтеглянето на американските сили, а в подмяна радикалното придвижване да спре да подслонява членове на Ал Кайда и да подкрепя активността на групировката, а също и да стартира диалози с формален Кабул.

Талибаните: Свалихме аероплан със чиновници на Централно разузнавателно управление на САЩ

Процесът се оказа сложен. Точно, когато съглашението изглеждаше приключено и готово за разписване през септември 2019, събитията на бойното поле провокираха земетресения. Тръмп спря плануваната гала в Кемп Дейвид в последната минута, когато стана ясно, че талибаните са умъртвили американски боец. Държавният секретар Майк Помпео прикани талибаните да понижат насилието и актовете на експанзия, на фона на мощни рецензии от американската преса и общност против евентуална договорка с афганистанското придвижване. Все отново, договарянията продължиха през ноември 2019 до този февруари. На 13 февруари Помпео разгласи постигането на „ доста значим пробив “ по време на диалозите, а водачът на талибаните Хаибатулла Ахунзада се съгласи с настояванията на Съединени американски щати.„

В никой случай бъдещето не е розово, нито пък ясно. Затихването на военните дейности продължи до 29 февруари, когато беше подписано съглашението сред Съединени американски щати и НАТО, и талибаните. Това значи, че в период от 135 дни, от близо 13 000 американски бойци в Афганистан, би трябвало да останат 8600. С намаляването на броя на американски военнослужещи, талибаните се задължават да вкарат в деяние клаузите против Ал Кайда. От 10 до петнадесет дни след подписването, би трябвало да стартират вътрешни афганистански договаряния сред талибаните и държавното управление в Кабул. Всичко това може да се провали за момент, още повече, че има опасения за ново надигане на Ал Кайда в региона след изтеглянето на американски бойци. Групировката е изключително дейна в Западна Азия, Пакистан и Индия, а Афганистан постоянно е бил гореща точка. Нещо повече – единствено ден след подписването, държавното управление в Кабул разгласи, че талибаните са нанесли офанзиви в 13 от 34-те провинции на страната. В своя отбрана, придвижването съобщи, че атакуваните постове не били част от съглашението. Наложи се американски елементи да бомбардират позиции на талибаните, с цел да спрат с офанзивите си. Очевидно е, че боевете в Афганистан няма да спрат толкоз бързо.

The U.S. military says it has conducted an airstrike against Taliban forces in southern Afghanistan, only days after American and Taliban officials signed an ambitious peace deal. https://t.co/OUR0VxUQ9Q
— The Associated Press (@AP) March 4, 2020
Има и различен проблем пред договарянията и това са безапелационните разлики по редица въпроси сред афганистанските политически сили. Талибаните отхвърлят изцяло конституцията на страната и въобще конституцията като документ. Какво оферират те като опция не е ясно, а връщане към радикалното ръководство от 1990-те, е недопустимо както за афганистанските политици, по този начин и за Съединени американски щати. Някои публични лица от талибаните настояват, че придвижването желае не „ ислямски емират “, а „ страна, основана на исляма “. Засега обаче нито водачите на талибаните, нито техните духовници обясняват смисъла на това определение. Добрата вест е, че талибаните имат вяра, че афганистанците могат да седнат на масата на договаряния и да приготвят детайлите по бъдещото ръководство. Вашингтон би трябвало да бъде толерантен и да остави този развой да продължи, като удължи периода за евакуиране и при нужда да притиска афганистанското държавно управление и талибаните.

Грандиозен скандал в Съединени американски щати, 18 години лъгали хората за войната в Афганистан

Най-голямата мощ на съглашението е, че то дава опция на Съединени американски щати да тестват до какъв брой талибаните са съществени в желанията си да съблюдават клаузите. Ако водачите им се провалят в използването на условията, отдръпването на американските сили евентуално ще бъде анулирано изцяло. В най-хубавия случай – изглеждащ доверчив все още - талибаните ще се откъснат от Ал Кайда и ще се съгласят на политическо съглашение, с което да лимитират настояванията си за монопол върху ръководството, да одобряват свикването на избори (те не имат вяра в изборите) и да подсигуряват цялостни политически права за всички афганистанци.

Съединени американски щати евентуално ще би трябвало да останат с месеци по-дълго от предстоящото, само че в последна сметка американските войски ще изоставен. Подобна мирна договорка би съдържала капацитет да постави завършек на страданията на афганистанците и да се подсигурява сигурността в региона.

Остават още редица неизяснени въпроси, които засягат съответно Афганистан. Правителството на Ашраф Гани изрази своите задръжки по отношение на концепцията за освобождението на над 5000 членове на талибаните в подмяна на близо 1000 държавни бойци, държани от придвижването. Размяната на пандизчии е част от съглашението със Съединени американски щати, само че афганистанските политици има за какво да се тормозят. Талибаните разполагат от години с добре смазана административна машина, която включва държавно управление в сянка с министерства, дублиращи формалните. Това значи, че връщането на бойци на талибаните може да бъде употребявано за усилване на директния надзор върху териториите, които талибаните към този момент държат – да не се не помни, че придвижването е поставило ръка върху немалка част от страната.

Очаква се представители на държавното управление и талибаните да се срещнат на 10 март, само че диалозите надали ще се лимитират на тази дата – по-скоро ще отнеме дълго време преди да има каквото и да е уважавано от всички съглашение. Тук идва идващият тежък миг – афганистанската съпротива, която неотдавна загуби изборите, упреква Гани в операция на вота, застава против договарянията с талибаните и заплаши да сътвори втори кабинет. Рискът от цивилен спор е изцяло действителен, а това развиване би прекъснало всички мирни диалози.

#Afghanistan - who controls what in the wake of the #US - #Taliban agriement pic.twitter.com/kk1iNNd57H
— De Re Militari (@remilitari) March 2, 2020
Въпреки подписаното от Съединени американски щати и талибаните съглашение, същинската борба е в самия Афганистан. Подобно на Съюз на съветските социалистически републики през 1980-те, западните сили и НАТО се усещат изтощени от близо двадесет години спор, който в последна сметка се оказа загуба на политическа мощност, военна мощ и стопански запаси. Афганистан е все по този начин разграничен, а талибаните не престават да ускоряват наличието си. Тяхната единствена цел е да ръководят страната и в това не би трябвало да има никакво подозрение. Ето за какво, всяко съглашение за Афганистан би било просто лист хартия, в случай че не бъде подсилена централната власт и не бъдат построени демократични институции. До този миг напъните на Съединени американски щати се оказаха не толкоз сполучливи, само че въпреки всичко към този момент съществуват демократични първи проблясъци. От тук насетне, афганистанските политици би трябвало да покажат, че могат да ръководят и да лимитират вероятно връщане на талибанското ръководство в Кабул.

 Получавай най-горещите вести от Vesti.bg АБОНИРАЙ съдебна експертиза  Автор: Руслан Трад .comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } Фонетична БДС Изключена
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара  1 В кои квартали на София парцелите нарастнаха с 28%  1 Ще има ли задоволително учители и инженери след десетилетие  1 Пенсиите остават главен източник на приходи за 50% от гърците  1 Колко би трябвало да е вноската за пенсия съгласно Национален осигурителен институт --> Пaрите ни  В кои квартали на София парцелите нарастнаха с 28% В кои квартали на София парцелите нарастнаха с 28%  Ще има ли задоволително учители и инженери след десетилетие Ще има ли задоволително учители и инженери след десетилетие  Пенсиите остават главен източник на приходи за 50% от гърците Пенсиите остават главен източник на приходи за 50% от гърците  Вижте кои са формалните почивни дни през 2020 Не пропускай  Изследват българина със подозрения за ковид от Австралия Изследват българина със подозрения за ковид от Австралия  Путин и Ердоган се договориха, Турция връща бежанците в Сирия Путин и Ердоган се договориха, Турция връща бежанците в Сирия  <br> <strong> Илиана Раева </strong> и двете ѝ <strong> бременни дъщери </strong> с фотосесия <br>
Илиана Раева и двете ѝ бременни дъщери с фотосесия
 <br> <strong> Двойно прелъщение </strong> - разголените Кайли и Стаси (СНИМКИ) <br>
Двойно прелъщение - разголените Кайли и Стаси (СНИМКИ)
Последни  Повече от 18 години война, ще има ли мир в Афганистан Повече от 18 години война, ще има ли мир в Афганистан  <p><strong>Мийте </strong>си ръцете, откакто се <strong>докоснете </strong>до тези неща</p> Мийте си ръцете, откакто се докоснете до тези неща  Спецакция против битовата престъпност в Монтанско Спецакция против битовата престъпност в Монтанско  <p><strong>Меган се завърна</strong> във Англия, <strong>зашеметяваща е</strong></p> Меган се завърна във Англия, зашеметяваща е  Питбул нахапа мъж, стопаните избягали без да оказват помощ Питбул нахапа мъж, стопаните избягали без да оказват помощ  Деница Сачева Деница Сачева: Акцията на медицинските сестри е...  Генерал-майор проф. доктор Венцислав Мутафчийски 83 души са изследвани за ковид за ден у нас...  <p>Медицинска сестра на перваза на прозорец в Народно събрание, шефът на НСО до нея</p> Медицинска сестра на перваза на прозорец в Народно събрание, шефът на...  Volkswagen ID.4 Първият електрически кросоувър на VW ще минава до 500 км  <p><strong>Мартина Ганчева:</strong> Вълнувам се, че завоювах &bdquo;Мис ТВ чар&rdquo;</p> Мартина Ганчева: Вълнувам се, че завоювах „ Мис ТВ...  <p>DW: Изчезват хора, посочили <strong>истината </strong>за ковид в Ухан</p> DW: Изчезват хора, посочили истината за ковид в...  Кадър от кино лентата КАМЕРА! РАБОТИ! Снимки от обичаните български филми  Първи смъртен случай от ковид във Англия Първи смъртен случай от ковид във Англия  Дъжд и вятър в идващите дни, идва захлаждане Дъжд и вятър в идващите дни, идва захлаждане  Марсоходът Perseverance НАСА кръсти идващия марсоход " Упоритост "  <p>Днес честват всички, чиито имена значат<strong> &quot;който краси света&quot;</strong></p> Днес честват всички, чиито имена значат "който...  Нова развръзка с избягалата арабска принцеса Нова развръзка с избягалата арабска принцеса  Путин и Ердоган се договориха, Турция връща бежанците в Сирия Путин и Ердоган се договориха, Турция връща бежанците в...  <p>ООН: За 30% от хората мъжът има право да бие жена си</p> Организация на обединените нации: За 30% от хората мъжът има право да бие жена си  Борисов: Солидарност и споделена отговорност Борисов: Солидарност и споделена отговорност Всичко от през днешния ден Виц на деня - Подсъдими, за какво обрахте банката! Мълчание... - Пак Ви запитвам, за какво обрахте банката? Подсъдимият: - Ами тя стартира първа... Прочети целия Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
Вход Регистрация Потребителско име* Парола* Запомни ме забравена ключова дума Потребителско име* Полето Потребителско име не би трябвало да е празно. E-mail* Полето E-mail не би трябвало да е празно. Парола* Полето Парола не би трябвало да е празно. Парола (отново)* Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно. Име Полето Име не би трябвало да е празно. Дата на раждане Полето Дата на раждане не би трябвало да е празно. Декларирам, че съм се срещнал с Общите условия за прилагане на услугите на Нетинфо. Истории, които споделяте  Преродена. Ванеса, която се изправи против анорексията  Радев: Призванието на поколенията ни е да отстояват демокрацията Радев: Призванието на поколенията ни е да отстояват демокрацията  На Шипка е положен първият камък на българската независимост  Честит 3 март! Честваме 142 години от Освобождението на България  Отменят тържествата на връх Шипка за 3 март  Българката, след която образованието не е същото Водещи вести  <p>Медицинска сестра на перваза на прозорец в Народно събрание, шефът на НСО до нея</p>
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР