Свят Медийната свобода. Кой дърпа конците Журналистите в Европа са

...
Свят Медийната свобода. Кой дърпа конците Журналистите в Европа са
Коментари Харесай

Медийната свобода. Кой дърпа конците

Свят Медийната независимост. Кой дърпа конците Журналистите в Европа са под все по-голям напън, сочи отчет  Василена Василева 23 януари 2020, 10:05  Медийната независимост. Кой дърпа конците
атискът над публицисти в Източна и Централна Европа нараства. Това сочат данните от отчет на Института "Ройтерс " към Оксфордския университет.

В него е изработен обширен разбор на насилието над публицисти в Централна и Източна Европа.

The Reuters Institute for the Study of Journalism has a new report on journalism and media freedom in Central and Eastern Europe.@risj_oxford#mediafreedom #CEE #survey
Thread
⬇ https://t.co/y3qvh2j3Lu
— media.eu (@MediaEu) January 22, 2020
На 23 септември 2019 година издателят на "Ню Йорк Таймс " Артър Сулцбергер разгласява материал със заглавие "Растящата опасност за публицистите по целия свят ". В него той предизвестява, че "по целия свят тече безмилостна акция против публицистите, поради главната им роля да осведомят обществото ".

За да ги спрат да показват неуместни истини и да търсят отговорност от властта, от ден на ден държавни управления подхващат очевидни, а от време на време даже насилствени дейности да дискредитират работата им и да ги принудят да мълчат.

Хемингуей предлага: Книгите, които да прочетем

Думите му акцентират възходящата нужда от зоркост във връзка с положението на свободата на медиите в международен мащаб и смисъла на това да се даде опция на публицистите да приказват за напрежението, пoд който са принудени да работят.

Според годишния отчет за свободата на словото на "Репортери без граници ",

европейските публицисти са подложени на доста форми на напън, в това число възходяща антимедийна изразителност от страна на държавните управления. Нараства и експанзията към публицистите от страна на картелите на проведената престъпност в международен мащаб, а резултатът от това се усеща в Централна и Източна Европа.

В Европа,

един от най-сигурните континенти по повод свободата на словото, през последните три години бяха убити трима публицисти - Дафне Каруана Галиция в Малта, Ян Куциак в Словакия и Виктория Маринова в България. И тримата алармираха за корупция и проведената престъпност в своите страни, твърди "Ройтерс "

Продавачът на вяра и бащата на Лукчо - Джани Родари

Тези смъртни случаи станаха факт в конюнктура, при която доста публицисти бяха нападнати, подложени на насмешки и дискредитирани от политиците, медиите бяха финансово обвързани или отслабени, а правосъдните процеси се използваха за редовно възпрепятстване и гонене на самостоятелната публицистика.

В Черна гора

през май 2018 година проверяващата журналистка Оливера Лакич беше простреляна в крайници, откакто разкри за връзката сред длъжностни лица и контрабандата на цигари.

Някои от най-зловещите офанзиви против самостоятелната публицистика идват от други публицисти, които постоянно работят за следени от страната медии. Тази поляризация в границите на специалността е тласнала доста публицисти в нежелана от тях посока.

В страни като Унгария и Полша, в които изборите бяха извоювани от нелиберални популистки партии, стартира закостенял националистически план, при който се следи съсредоточаване на изпълнителната власт, обезсилване на опозицията и партизански надзор върху обществените институции и медиите.

В други страни опасността идва не толкоз от популистките партии, колкото от анти-елитарните партии или просто от частни ползи, които отклоняват публичното внимание от дневния ред на главните политически партии.

В момента медиите от Централна и Източна Европа имат късмет за прогрес, макар оказвания върху тях напън. През март Зузана Чапутова беше определена за президент на Словакия, а умерените претенденти завоюваха президентски избори в Северна Македония, Латвия и Литва.

В няколко страни, в това число Чехия, Словакия, Литва, Румъния и България, имаше огромни митинги против корупцията, които включваха очевидна поддръжка за медиите и публицистите, станали причина за разкриването на знакови корупционни покупко-продажби.

Има време за деяние, има време и за думи

Точно в този момент, при съществуването на толкоз закани против публицистиката, е моментът и за двете. Най-добрата поддръжка за публицистите е онази, която биха могли да получат от медийните организации в своите страни, се споделя още в отчета на "Ройтерс ".

Свободата на словото в България

Според годишния отчет на "Репортери без граници " за 2019 г . страната ни устойчиво е стъпила на европейското дъно по независимост на медиите. Неефективната правосъдна система и корупцията са посочени като основни спънки.

Той още веднъж класира България на 111-о място, което значи, че тя е на последно място от страните членки на Европейския съюз, както и страните на Балканския полуостров.

Докладът на Института "Ройтерс " е основан на интервюирани 97 публицисти от 16 страни в района на тематика "Свободата на словото ".

Участващите в проучването публицисти от района са били запитани дали считат, че реториката, ориентирана против медиите, се е нараснала или понижила през последните три години. Отговорите на болшинството демонстрират, че обстановката се е влошила.

Близо две трети считат, че антимедийното говорене се е нараснало. 18 на 100 са на противоположното мнение.

От Института са се пробвали и да разпознават от кое място идват заканите за медийната независимост въз основата на интервютата и диалози с участващите в проучването публицисти.

Въз основа на това са извели шест източника на напън:
Антижурналистическа изразителност, идваща от политици и конкурентни медии Онлайн и офлайн офанзиви на публицисти Завладяването/пленяването на медиите и превръщането на рекламите от страната в средство за напън Влошаване на законодателната среда Тревогире по отношение на опцията публицистите да защитят източниците си на информация Липсата на съдействие и взаимност
63 на 100 от интервюираните публицисти споделят, че са били атакувани от политици или от други публицисти от други издания.

Две трети са били заплашвани или обиждани по време на работа.

46,5 на 100 считат, че онлайн офанзивите са се задълбочили през последните няколко години.

36,2 на 100 споделят, че се опасяват, в огромна или в някаква степен, от заканите за съд, които идват от предприемачи или политици.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още любопитно наличие последвайте страницата ни в Instagram.
 Абонирайте се и прочетете първи " Непубликувано " и преглед на деня за 2 мин. АБОНИРАЙ съдебна експертиза Редактор: Василена Василева Източник: публицистика европа напън .comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } Фонетична БДС Изключена
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара  1 Защо над 70% от розовото ни масло стои непродадено  1 Държавата афишира процедура за закупуване на гори от частни притежатели  1 Спират издаването на ПИК за ден  1 Грипът стигна още градове в страната --> Пaрите ни  Защо над 70% от розовото ни масло стои непродадено Защо над 70% от розовото ни масло стои непродадено  Държавата афишира процедура за закупуване на гори от частни притежатели Държавата афишира процедура за закупуване на гори от частни притежатели  Спират издаването на ПИК за ден Спират издаването на ПИК за ден  Вижте кои са формалните почивни дни през 2020 Не пропускай  Завеждат иск за 380 млн. лева против Арабаджиеви Завеждат иск за 380 млн. лева против Арабаджиеви  <br> " />
" Искаше ми се тази фотография да не беше правена "
 <br> <strong> Рускиня </strong> е двойничка на <strong> Анджелина Джоли </strong>. Вижте я <br>
Рускиня е двойничка на Анджелина Джоли . Вижте я
 <br> <strong> 7-те изгоди </strong> за здравето от <strong> ходенето </strong> пешком през зимата <br>
7-те изгоди за здравето от ходенето пешком през зимата
Последни  Медийната независимост. Кой дърпа конците Медийната независимост. Кой дърпа конците  Има ли риск да избухне зараза от хепатит в Перник Има ли риск да избухне зараза от хепатит в Перник  <p><strong>Грузинското семейство</strong>, което дефинират за<strong> &quot;най-красивото&quot;</strong></p> Грузинското семейство, което дефинират за...  <p>Най-добрите <strong><span style= Най-добрите Instagram предписания  <p><strong>Учените</strong>, които са лежали в <strong>затвора</strong></p> Учените, които са лежали в пандиза  <p>Нова заплаха в Австралия &ndash; смъртоносни паяци</p> Нова заплаха в Австралия – смъртоносни паяци  Автобус, минус 5 градуса, вратата се държи с колан Автобус, минус 5 градуса, вратата се държи с колан  <p>СЗО: Без изключително състояние поради вируса в Китай</p> СЗО: Без изключително състояние поради вируса в Китай  <p>Пожар в Драгоманското блато</p> Пожар в Драгоманското тресавище  <p>Слънчево, само че студено в четвъртък</p> Слънчево, само че студено в четвъртък  <p>След нейното <strong>откритие </strong>тази болест към този момент не е<strong> смъртна присъда</strong></p> След нейното изобретение тази болест към този момент не е смъртна...  Илон Мъск желае да засели 1 милион души на Марс Илон Мъск желае да засели 1 милион души на Марс  Карлос Гон по време на конференцията на Renault-Nissan на 5 януари 2017 година в Лас Вегас. Карлос Гон предсказва банкрут на Nissan  Чиста вода Това ли е бъдещето: момиче изобрети технология за...  <p>Зодиакалните двойки, които <strong>рядко се карат</strong></p> Зодиакалните двойки, които рядко се карат  Макрон подвигна скандал на служители на реда в Йерусалим Макрон подвигна скандал на служители на реда в Йерусалим  Англия ще напусне Европейски Съюз в 23:00 ч. на 31 януари, откакто кралицата подпише Англия ще напусне Европейски Съюз в 23:00 ч. на 31 януари...  <p>Последните години на Народна република България: дали и през днешния ден не е същото?</p> Последните години на Народна република България: дали и през днешния ден не е същото?  Румен Радев изиска помощ от Израел за водната рецесия Румен Радев изиска помощ от Израел за водната рецесия  Напрежение: Съединени американски щати блокираха съветски боен ескорт в Сирия Напрежение: Съединени американски щати блокираха съветски боен ескорт в Сирия Всичко от през днешния ден Виц на деня - Излизам от кръчмата и гледама надпис на фитнеса насреща " Ти можеш повече ".. - И ти? - Върнах се и ударих ощ три ракии... Прочети целия Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
Вход Регистрация Потребителско име* Парола* Запомни ме забравена ключова дума Потребителско име* Полето Потребителско име не би трябвало да е празно. E-mail* Полето E-mail не би трябвало да е празно. Парола* Полето Парола не би трябвало да е празно. Парола (отново)* Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно. Име Полето Име не би трябвало да е празно. Дата на раждане Полето Дата на раждане не би трябвало да е празно. Декларирам, че съм се срещнал с Общите условия за прилагане на услугите на Нетинфо. Истории, които споделяте  Кирил Петков: Българинът, който откри потребна бактерия в бяло кокиче  Актьор в Съединени американски щати и модел в Азия - Мони Демиров  Фънки: Любимият ми десерт е карамелизирана луканка с мандарини  Какви са изгодите от медитацията (ВИДЕО)  След Брекзит Англия се готви за Мегзит  Българи сътвориха вълшебна багра, която трансформира всяка стена в бяла дъска Водещи вести  <p>Пожар в Драгоманското блато</p> Пожар в Драгоманското тресавище  <p>Нова заплаха в Австралия &ndash; смъртоносни паяци</p> Нова заплаха в Австралия – смъртоносни паяци  Автобус, минус 5 градуса, вратата се държи с колан Автобус, минус 5 градуса, вратата се държи с колан  <p>СЗО: Без изключително състояние поради вируса в Китай</p> СЗО: Без изключително състояние поради вируса в Китай  <p>Слънчево, само че студено в четвъртък</p> Слънчево, само че студено в четвъртък  Чиста вода Това ли е бъдещето: момиче изобрети технология за проучване на водата  <p>След нейното <strong>откритие </strong>тази болест към този момент не е<strong> смъртна присъда</strong></p> След нейното изобретение тази болест към този момент не е смъртна присъда
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР