Свят Кипърското сирене халуми, което може да струва 2 милиарда

...
Свят Кипърското сирене халуми, което може да струва 2 милиарда
Коментари Харесай

Кипърското сирене халуми, което може да струва 2 милиарда евро

Свят Кипърското сирене халуми, което може да коства 2 милиарда евро Кипър слага под тестване Европейски Съюз и Споразумението за свободна търговия с Канада 7 август 2020, 07:30  Кипърското сирене халуми, което може да коства 2 милиарда евро Източник: iStock
арламентът на Кипър отхвърли да ратифицира Споразумението за свободна търговия сред Европейски Съюз и Канада (CETA) и изненадващата причина се оказа сиренето халуми. Кипър желае Европейски Съюз и Канада да признаят изключителните права на кипърците върху името и рецептата за халуми. Теоретично това може да коства милиарди евро за Европейски Съюз и Канада.

Обемът на търговията сред страните от Европейския съюз и Канада преди пандемията е над 70 милиарда евро годишно и по оценка на Европейската комисия, съглашението за свободна търговия може да добави 1,7-2,1 милиарда евро към общия Брутният вътрешен продукт на Европейския съюз.

Кипър е първата страна в Европейски Съюз, която отхвърля ратификацията. Правителството на Кипър съобщи, че стартира нови договаряния с парламентарните партии в опит да ги убеди да поддържат СЕТА. Споразумението сред Европейски Съюз и Канада условно е в действие от 2017 година, само че е належащо, с цел да стане това публично, да бъде утвърдено от всички 28 страни-членки на Европейски Съюз.

Какво ще донесе съглашението СЕТА на България

Сиренето халуми, правено от примес от козе и овче мляко, е едно от националните ястия на Кипър и се изнася в огромни количества. Сиренето се слави със своята компактност и може да бъде печено на скара. Кипър от дълго време упорства островът да бъде приет за единственият легален производител на халуми, само че за разлика от производителите на шампанско, коняк и пармска шунка, не съумява да се снабди с този статут.

Halloumi was the big cheese in Cyprus’ rejection of the EU’s trade deal with Canada — insufficient legal protections for its national delicacy was a major sticking point in the decision
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР