Свят Какво се случи вчера в Косово Формален повод за

...
Свят Какво се случи вчера в Косово Формален повод за
Коментари Харесай

Какво се случи вчера в Косово

Свят Какво се случи през вчерашния ден в Косово Формален мотив за станалото е следствието на ликвидиране на косовски служител на реда  Николай Киров 29 май 2019, 16:19 .a{fill:#fff;}.b{fill:#676767;}  Какво се случи през вчерашния ден в Косово
Какво се случи през вчерашния ден в Косово
 Европейска комисия предлага абсолютно договаряния за присъединение със Северна Македония и Албания
Европейска комисия предлага абсолютно договаряния за присъединение със Северна Македония и Албания
 Смъртни присъди грозят 16 души, запалили момиче
Смъртни присъди грозят 16 души, запалили момиче
 Зависимостта от видеоигри е публично призната за заболяване
Зависимостта от видеоигри е публично призната за заболяване
 Европейска комисия заплашва Италия с 3,4 милиарда санкция
Европейска комисия заплашва Италия с 3,4 милиарда санкция
 Бави се изборът на ръководител на Европейска комисия
Бави се изборът на ръководител на Европейска комисия
 200 служители на реда и прокурори нахлуха в офисите на „ Порше ”
200 служители на реда и прокурори нахлуха в офисите на „ Порше ”
 Мощна детонация унищожи дома на българин в Германия
Мощна детонация унищожи дома на българин в Германия

пъкъл 100 души в Северно Косово са потърпевши от дейностите на специфичните елементи на косовската полиция по време на интервенцията във вторник сутринта. Задържани са 19 души.

В отговор Сърбия разгласи бойна подготвеност и изпрати боен ескорт към границата с Косово, който обаче остана на сръбска територия.

В 5 сутринта на 28 май Специалните сили за сигурност на Косово (РОСУ) влязоха в северната част на страната в обитаемоте със сърби региони. Около 200 бойци на РОСУ с поддръжката на бронирани коли и няколко бронетранспортьора се движеха в две колони по продължение на пътя от Митровица на север към Зубин Поток. Към средата на деня те разчистиха долината на река Ибър, дружно с Лепосавич.

Сръбското население от дълго време е създало система за предизвестие за заплаха - сирените завиха още в Митровица, незабавно щом колоната на РОСУ потегли на север. След това по трасето бяха построени барикади, които албанците трябваше да взимат с взлом. Те използваха свето-шумови гранати, само че обстановката бързо стана напрегната и на някои места започнаха престрелки. Албански източници настояват, че петима служители на реда са получили пострадвания.

Премиерът на косово Рамуш Харадинай уведоми задачите на ОССЕ, Организация на обединените нации и НАТО, че това е извънредно полицейска интервенция за „ битка с контрабандата и проведената престъпност” и по тази причина РОСУ са имали право да влязат с оръжие в северната част на страната.

Според контракта за Косово обаче това не е по този начин и Кейфор би трябвало да пази сръбските общини от сходни въоръжени рейдове.

Формален мотив за станалото е следствието на ликвидиране на косовски служител на реда.

Ден преди тези събития президентът на Сърбия Александър Вучич приказва в Народното събрание. В двучасова тирада той предизвести, че нападението против сръбското население в Северно Косово е „ въпрос на седмици или дни” и уточни, че Белград ще продължи да работи на правилото: „ общуване, само че не и признание”.

След интервенцията на РОСУ основният доктор на болничното заведение в Косовска Митровица Златан Злек заяви, че съществено ранени са минимум четирима, които са настанени за лекуване. Сред тях са съветският посланик Михаил Краснощеков и глухоням гражданин на Зубин поток. Двамата имат съществени пострадвания по главата и на лицевите кости.

Лидерът на партията Сръбска листа Горан Ракич уточни, че по време на акцията на косовската полиция през вчерашния ден са били арестувани три дами и ориста им досега не е известна.

Същевременно основният прокурор в Косовска Митровица Шакири Сила съобщи, че съветският жител Краснощеков е пуснат на независимост поради дипломатическия си имунитет като член на задачата на Организация на обединените нации ЮНМИК, до момента в който сръбският член на задачата Деян Димич още е в пандиза.

Сила добави, че ще изиска на следващия ден от ръководителя на ЮНМИК Захир Танин да бъде свален дипломатическият имунитет на съветския жител, с цел да му бъде повдигнато обвиняване.

Международните сили за поддържане на мира в Косово Кейфор отхвърлиха информацията, че унгарският батальон в състава на задачата се е опитал да се намеси в обстановката.

„ Унгарският батальон е част от Кейфор и следва политиката на Кейфор. Опити за интервенция без утвърждение на Кейфор не е имало. Те бяха подготвени да се намесят, само че не се опитаха”, заяви представителят на Кейфор Винченцо Грасо.

Президентът на Сърбия Александър Вучич уточни, че министърът на защитата и началникът на генералния щаб на сръбската войска са се свързали с НАТО и им било казано, че алиансът няма да се намесва в косовската интервенция.

По мотив задържането на съветски жител министър председателят на Косово Рамуш Харадинай акцентира, че управляващите, „ ще прегледат делото на „ съветския дипломат” в сходство с интернационалните конвенции. Косово и страните от района са наясно с съветските желания за дестабилизация на региона”.

Москва осъди внезапно задържането на съветския жител. „ Задържането е осъществено, без значение от това, че съветският жител има дипломатически имунитет на помощник на Организация на обединените нации. Разглеждаме този абсурден акт като поредна демонстрация на провокационната линия на косовскоалбанската върхушка”, разгласи външното министерство на Русия.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР