Свят Какви ще са политическите последици на експлозиите в Ливан

...
Свят Какви ще са политическите последици на експлозиите в Ливан
Коментари Харесай

Какви ще са политическите последици на експлозиите в Ливан

Свят Какви ще са политическите последствия на детонациите в Ливан Възможно ли е нещастието да форсира рухването на държавното управление и да даде нов подтик на протестното придвижване 7 август 2020, 20:47  Самолет със 191 души на борда се разруши в Индия, има починали
Самолет със 191 души на борда се разруши в Индия, има починали
 Испания: Хуан Карлос е в Абу Даби
Испания: Хуан Карлос е в Абу Даби
 Похитителят в Хавър се съобщи на полицията
Похитителят в Хавър се съобщи на полицията
 Има задържани за гърмежа в Бейрут
Има задържани за гърмежа в Бейрут
 Американци: Атомната бомба над Хирошима донесе мир
Американци: Атомната бомба над Хирошима донесе мир
 Германски посланик е измежду жертвите в Ливан, те доближиха 137 души
Германски посланик е измежду жертвите в Ливан, те доближиха 137 души
 Бейрут след детонациите: Чаровният квартал Мар Микаел е в руини
Бейрут след детонациите: Чаровният квартал Мар Микаел е в руини
 Енджи Касабие: Това е най-страшното нещо, през което Ливан е минавал
Енджи Касабие: Това е най-страшното нещо, през което Ливан е минавал

войната детонация с невиждана за историята на Ливан мощ, която опустоши Бейрут, направи още по-уязвими ръководещите, против които има сериозна съпротива, в една страна, която е извънредно разграничена и във банкрут, написа Асил Табара в коментар за Франс прес.

Възможно ли е нещастието да форсира рухването на държавното управление и да даде нов подтик на протестното придвижване, което беше отслабено от пандемията от ковид и икономическата рецесия, или ще ускори позициите на ръководещите, които разполагат с поддръжката на проиранското придвижване Хизбула?

Антиправителствени митинги избухнаха в Бейрут

Какви ще са последствията за държавното управление?

Сформирано през януари тази година, държавното управление на Хасан Диаб, което беше показано като кабинет на технократи, е упреквано от съперниците си в зависимост на партията на президента Мишел Аун, Свободно патриотично придвижване, и на нейния неизменим съдружник, проиранското придвижване Хизбула.

Правителството, което се бави с началото на икономическите промени, изисквани от интернационалната общественост и Международния валутен фонд за излизане на страната от рецесията, се сблъсква със мощното опълчване на протестното придвижване. То беше отслабено още повече тази седмица с оставката на външния министър Насиф Хити, посланик от кариерата, който разкритикува „ неналичието на същинска воля” за предприемането на промени.

Има задържани за гърмежа в Бейрут

Парадоксално, ужасната детонация ненапълно наруши дипломатическата изолация на държавното управление, от което страняха враждебните във връзка с Иран богати монархии на Персийския залив, като в това време започнаха да идват интернационалните помощи. „ В която и да е друга страна, държавното управление щеше да подаде оставка” след детонация с подобен магнитуд, споделя Маха Яхя, директорка на Центъра Карнеги-Близък изток.

Експлозиите във вторник, породени, съгласно управляващите, от пожар в вместилище на големи количества амониев нитрат, лишиха живота на най-малко 135 души, 5000 души бяха ранени, а стотици хиляди останаха без жилище. „ Фактът, че такова количество амониев нитрат се е намирало на пристанището на Бейрут без ограничения за сигурност, е незаконно нехайство”, сподели още Яхя.

„ Въпреки националното неодобрение непосредствената оставка към момента не ми се коства евентуална, защото към момента не съществува ясна алтернатива”, съобщи политологът Карим Емил Битар. Особено поради обстоятелството, че обичайна съпротива също е дискредитирана в очите на протестното придвижване, което отхвърля политическата класа в нейната целокупност.

Бейрут след детонациите: Чаровният квартал Мар Микаел е в руини

Нов подтик за протестното придвижване?

Демонстрациите, които започнаха на 17 октомври, секнаха, най-много поради пандемията от Ковид-19 и наложената от управляващите карантина, само че и поради изтощеността на популацията, което беше сложено на колене от бруталното утежняване на изискванията за живот.

„ Коронавирусът даде глътка въздух на политическата класа”, твърди Карим Емил Битар, който е сигурен, че нещастието от вторник ще даде „ втори подтик на революцията”. „ Ливанците ще бъдат още по-решени да потърсят сметка на цялата тази корумпирана политическа каста”, прибавя той. Според специалиста обаче вторият стадий на протестното придвижване ще бъде „ по-брутален от първия, повече Термидор, в сравнение с Май 68 и може да се стигне до насилие”.

Маха Яхя е по-умерена: въпреки да има възможност нещастието да даде подтик на тези, които от октомври се събират под лозунга „ всички, без изключение”, да се опълчват на политическата класа, допустимо е също „ да накара още повече хора” да изберат пътя на изгнанието.

Страшни гърмежи близо до посолството на България в Ливан, починали

Има ли възможност придвижването Хизбула да бъде отслабено?

Могъщото проиранско придвижване е релативно безмълвно след детонацията, твърди политологът Карим Емил Битар, а генералният секретар на Хизбула Хасан Насрала анулира своя тирада, планувана за сряда вечерта.

Движението Хизбула „ също ще бъде държано отговорно (за експлозията), защото е част от управническата система и е упреквано в индиректно присъединяване в стопанисването на пристанището или най-малкото в това, че е направлявало скрито влизанията и излизанията от пристанището”, споделя Маха Яхя.

Вече отслабено от американските наказания, шиитското придвижване ще се посвети на усилване на редиците си с наближаването на периода на обявяване на решението на Специалния арбитражен съд за Ливан по процеса за убийството на някогашния министър председател сунит Рафик Харири, погубен при атентат през 2005 година

Обявяването на решението, планувано в началото за през днешния ден, беше отсрочено за 18 август „ в памет на жертвите” на детонацията, разгласи Специалният арбитражен съд за Ливан. Четиримата обвинени, всичките членове на Хизбула, са съдени задочно, само че присъдата „ евентуално ще предизвика известно напрежение” в Ливан сред поддръжниците на някогашния министър председател и тези на Хизбула, споделя Карим Емил Битар.
Получавай най-горещите вести от Vesti.bg АБОНИРАЙ съдебна експертиза Източник: Бейрут детонации политика последствия митинги.comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } Фонетична БДС Изключена
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара Водещи  Протестът в София: Блокираха придвижването в Протестът в София: Блокираха придвижването в " Триъгълника на властта "  Гл. комисар Николов: Обстановката в страната е извънредно сериозна Гл. комисар Николов: Обстановката в страната е извънредно сериозна  Германия: Мерки по отношение на влизащи от три района от България Германия: Мерки по отношение на влизащи от три района от България  Как Европейска комисия разяснява събитията в България? Как Европейска комисия разяснява събитията в България?  1 Песимисти сме за приходите си  1 Домакинствата в Европейски Съюз икономисват повече от всеки път  1 Близо 6400 души са почнали работа посредством ЦЗСП --> Пaрите ни  Песимисти сме за приходите си Песимисти сме за приходите си  Домакинствата в Европейски Съюз икономисват повече от всеки път Домакинствата в Европейски Съюз икономисват повече от всеки път  Вижте кои са формалните почивни дни през 2020 --> Не пропускай  Отново трицифрен брой инфектирани, 11 жертви на COVID-19 Отново трицифрен брой инфектирани, 11 жертви на COVID-19  Коронавирус: Извънредни ограничения на един от гръцките острови Коронавирус: Извънредни ограничения на един от гръцките острови  Как Европейска комисия разяснява събитията в България? Как Европейска комисия разяснява събитията в България?  <br> Да си спомним обичаните игри от нашето детство <br>
Да си спомним обичаните игри от нашето детство
Виц на деня Мъж се стяга за лов с дружината. Жена му го пита по какво ще стрелят. Той дава отговор: - Отиваме за рогат дивеч. - А, хубаво!… Прочети целия Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
Вход Регистрация Потребителско име* Парола* Запомни ме забравена ключова дума Потребителско име* Полето Потребителско име не би трябвало да е празно. E-mail* Полето E-mail не би трябвало да е празно. Парола* Полето Парола не би трябвало да е празно. Парола (отново)* Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно. Име Полето Име не би трябвало да е празно. Дата на раждане Полето Дата на раждане не би трябвало да е празно. Декларирам, че съм се срещнал с Общите условия за прилагане на услугите на Нетинфо. Последни  Столична дирекция на вътрешните работи предизвестиха за готвени провокации на митингите Столична дирекция на вътрешните работи предизвестиха за готвени провокации на митингите " Нека да бъдем рационални и дано митингите да бъдат мирни ", приканиха по Столична дирекция на вътрешните работи  Координатор ще дава отговор за привеждането на пациенти с COVID-19 към столични лечебни заведения Координатор ще дава отговор за привеждането на пациенти с COVID-19 към столични лечебни заведения Това заяви министърът на опазването на здравето проф. Костадин Ангелов  <p>Ливан изследва допустима външна интервенция за взривовете</p> Ливан изследва допустима външна интервенция за гърмежите „ Причината към момента не е открита. Има опция за външна интервенция посредством ракета или бомба, или друго действие ”, сподели президентът на страната Мишел Аун  22,8 тона пестициди са събрани в община Червен бряг 22,8 тона пестициди са събрани в община Червен бряг Те ще бъдат изпратени за изгаряне във Франция, Белгия, Швейцария, Дания  Шестима отиват на съд за данъчни закононарушения със скъпи медикаменти Шестима отиват на съд за данъчни закононарушения със скъпи медикаменти Групата нанесла вреда на държавния бюджет в размер на 3 170 713, 53 лв.  Комисия за защита на конкуренцията санкции Българската петролна и газова асоциация Комисия за защита на конкуренцията санкции Българската петролна и газова асоциация Решението предстои на обжалване  КРИБ и КНСБ: Правото на митинг е неотменимо, само че би трябвало да е в границите на закона КРИБ и КНСБ: Правото на митинг е неотменимо, само че би трябвало да е в границите на закона С позиция излезе и Съюзът за стопанска самодейност  Христо Иванов Разпитват Христо Иванов в Столична дирекция на вътрешните работи Причината е алена багра, хвърлена по Съдебната палата на един от митингите  Жестоко ликвидиране потресе врачанско село Жестоко ликвидиране потресе врачанско село Труп на мъж бе открит в изоставено учебно заведение в село Търнава  Бисер Михайлов " Лекарите в лечебните заведения с COVID-19 в Благоевград са на лимита на силите си " " Не леглата, а претоварването на медиците е по-сериозният проблем, който стои пред региона ", съобщи на брифинг регионалният шеф Бисер Михайлов  Гешев се срещна с ръководителите на окръжните прокуратури на София и Велико Търново Гешев се срещна с ръководителите на окръжните прокуратури на София и Велико Търново Обсъдили са задачите в битката с престъпността до края на годината  Снимката е илюстративна Влекач се заби в мост в Пловдив Инцидентът е станал при Университета по хранителни технологии  <p>Собствениците на заведения с нови искания</p> Собствениците на заведения с нови претенции Какви са този път те и оправдани ли са  <p>Засилени инспекции на &bdquo;Инспекция по труда&rdquo; по морето</p> Засилени инспекции на „ Инспекция по труда ” по морето
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР