Свят Жеги в Европа, падат температурни рекорди Хората се плискаха

...
Свят Жеги в Европа, падат температурни рекорди Хората се плискаха
Коментари Харесай

Жеги в Европа, падат температурни рекорди

Свят Жеги в Европа, падат температурни върхове Хората се плискаха във фонтаните, скачаха в езера и канали и джапаха в морето, с цел да търсят хладина 26 юли 2019, 18:46 .a{fill:#fff;}.b{fill:#676767;}  Жеги в Европа, падат температурни върхове
Жеги в Европа, падат температурни върхове
 Рапър скара Съединени американски щати и Швеция
Рапър скара Съединени американски щати и Швеция
 Защо Европа не може да спре да се смее на Борис Джонсън
Защо Европа не може да спре да се смее на Борис Джонсън
 Намериха десетки мъртви птици, кървящи от очите
Намериха десетки мъртви птици, кървящи от очите
 Мистериозни убийства в Канада, търсят тинейджъри
Мистериозни убийства в Канада, търсят тинейджъри
 The New York Times: Точно какъв брой откачен е Борис Джонсън
The New York Times: Точно какъв брой откачен е Борис Джонсън
 Украйна задържа съветски танкер, Москва плаши с „ последици “
Украйна задържа съветски танкер, Москва плаши с „ последици “
 Почина Рютгер Хауер, звезда от „ Блейд рънър ”
Почина Рютгер Хауер, звезда от „ Блейд рънър ”

вропа претърпява тази седмица втора гореща вълна в границите на месец.

Белгия записва първи смъртен случай, провокиран от рекордните горещини, съобщи Асошиейтед прес. Жена на 66 години е била открита мъртва покрай караваната си в Миделкерке край морето. Тя е била открита от комшия през вчерашния ден по здрач, откакто явно се е пекла на слънце на белгийското крайбрежие, където температурата надвиши 40 градуса по Целзий.

Вчера в Белгия бе подложен нов народен температурен връх - в град Бегейнендейк, в северната част на страната, мериха 41,8 градуса по Целзий, заяви Давид Дехенау, изпълнителен шеф на Кралския метеорологичен институт. Предишният връх в страната беше регистриран също през вчерашния ден: 40,6 градуса по Целзий, измерени във военната база Клайне Брьогел.

В чтвъртък и на други места в Западна Европа бяха усъвършенствани редица национални и градски върхове. В Париж бяха измерени 42,6 градуса по Целзий, което е столичен връх. В Германия, в градчето Линген беше подложен народен връх от 42,6 градуса по Целзий. В южната част на Холандия бяха измерени рекордните за страната 40,4 градуса по Целзий.

Днес министерството на опазването на здравето на Италия разгласи алена - най-високата - степен на паника за рискови горещини в 14 италиански града - Болоня, Болцано, Бреша, Флоренция, Фрозиноне, Генуа, Милано, Торино, Пескара, Перуджа, Риети, Триест и Верона. Утре алена степен ще бъде оповестена и за още три града - Анкона, Пескара, Венеция

Хората се плискаха във фонтаните, скачаха в езера и канали и джапаха в морето, с цел да търсят хладина в един от най-горещите дни, регистрирани в миналото в Европа , съобщи Асошиейтед прес.

ВИЖТЕ КАК В ЕВРОПА съдебна експертиза БОРИХА С ЖЕГИТЕ В НАШАТА ФОТОГАЛЕРИЯ

Докато температурите безспирно се покачваха през вчерашния ден и чупеха върхове в доста страни, хората окупираха всеки водоизточник, до който можеха да се доберат. В Париж фонтаните под площад "Трокадеро " против Айфеловата кула станаха новият градски център. Местни фамилии, гимназисти във почивка, туристи от Бразилия, Холандия, Чикаго и под дърво и камък имаха една и съща мисъл. Някои захвърляха единствено обувките си, други се събличаха по долни дрехи - при температури от 42,6 градуса по Целзий благоприличието е последна грижа.

Купища хора превзеха плажовете на Белгия. Пълни бяха също плажовете на Барселона, както и откритите басейни в Англия, където беше регистрирана температура от 38,1 градуса.

Пожари опустошиха няколко хиляди хектара култури и растителност в редица френски райони през вчерашния ден, съобщи Франс прес. Причините са горещините и сушата, настъпила още с предната гореща вълна през юни.
В департамента Лоаре са изгорели към 500 хектара култури и 100 хектара гори. Четири къщи също са били изпепелени. В битката с огнената буря бяха мобилизирани 250 пожарникари.

Макар през последните дни да се слагат нови национални температурни върхове, абсолютният европейски температурен първенец към момента не е надвит , написа Франс прес. Рекордът е подложен на 10 юли 1977 година в Елевсина, на няколко километра западно от Атина, и е от 48 градуса по Целзий. Този връх, регистриран в интервал на изключителна суша и на огромен горски пожар обаче е надалеч от международния температурен връх. Той е 56,7 градуса по Целзий и е регистриран в Долината на гибелта в Калифорния на 11 юли 1913 година, само че е оспорван от специалистите.

Що се касае до температурните достижения в южната част на Стария континент второто място си разделят Испания и Португалия с 47,3 градуса по Целзий. В Португалия тези градуси бяха измерени на 1 август 2003 година в градчето Амарелея в южната част на страната. По това време Европа преживяваше гореща вълна, с която бяха свързани 70 000 смъртни случая, от които 2700 в Португалия. В Амарелея обаче хората не се опасяват от жегите, тъй като там постоянно било горещо. Не инцидентно градчето е наречено "най-топлото място в Португалия ". Рекордът в Испания пък беше подложен на 13 юли 2017 година в град Монторо покрай Кордоба. В градчето животът е приспособен по принцип към горещините и общинският басейн остава отворен до 2 ч. след среднощ, а детските прожекции в киносалона стартират в 21 ч., до момента в който циркът и театърът отварят порти в среднощ.

На трето място в температурната ранглиста е Франция с 46 градуса по Целзий, регистрирани в село Верарг в югозападната част на страната на 28 юни тази година.

Всичко за времето у нас и по света можете да намерите на Sinoptik.bg
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР