Свят Жан-Клод Юнкер: Не Сбогом - Au revoir! В последния

...
Свят Жан-Клод Юнкер: Не Сбогом - Au revoir! В последния
Коментари Харесай

Жан-Клод Юнкер: Не "Сбогом" - "Au revoir"!

Свят Жан-Клод Юнкер: Не " Сбогом " - " Au revoir "! В последния си ден като ръководител на Европейската комисия, Юнкер отдели особено внимание на България и Бойко Борисов 29 ноември 2019, 14:34  Жан-Клод Юнкер: Не
Жан-Клод Юнкер: Не " Сбогом " - " Au revoir "!
 Амазонските пожари могат да се окажат пагубни
Амазонските пожари могат да се окажат пагубни
 Ледена статуя размени Борис Джонсън в ефирен спор
Ледена статуя размени Борис Джонсън в ефирен спор
 Полиция и специалисти се сплотиха, с цел да разкрият този случай
Полиция и специалисти се сплотиха, с цел да разкрият този случай
 Светът към този момент не разполага с време
Светът към този момент не разполага с време
 Ново земетресение в Албания
Ново земетресение в Албания
 Екологичен потенциал утвърди новия състав на Европейската комисия
Екологичен потенциал утвърди новия състав на Европейската комисия
 Земетресение от 6,1 край гръцкия остров Крит
Земетресение от 6,1 край гръцкия остров Крит

нес, в последният ден на ръководителя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, политикът отбелязва напускането си с коментар в "Политико ", в който прави равносметка на миналите дни и своята работа на виновния пост.

Специално внимание ръководителят на Европейската комисия отделя на връзката си с българската страна, по особено в лицето на министър-председателят Бойко Борисов.

"Един от най-умелите комуникатори измежду министър председателите, с които имах удоволствието да работя, е някой, с който в никакъв случай не съм споделял общ език (въпреки че се считам за избран тип полиглот): моят другар Бойко Борисов. Когато през 2015 година той се опита да ми изясни смисъла на много комплицирания план „ Южен поток “ за енергийната сигурност в България и прилежащия район, той го направи без брифинг и без потребление на думи, а единствено посредством няколко драсканици на лист хартия. Бях толкоз впечатлен от неговото произведение на изкуството, че го рамкирах и го сложих на стената в офиса си, като увещание за значимостта на енергийната взаимосвързаност ".

Юнкер: Номинирането на фон дер Лайен не е транспарантно

Екологичен потенциал утвърди новия състав на Европейската комисия

"Няколко месеца по-късно ", продължава Юнкер, "българска делегация пристигна да ме посети, с цел да продължим полемиката за българския газов хъб. Гордо им демонстрирах, че съм схванал всичко с помощта на отличните рисувателни умения на техния министър-председател, единствено с цел да открия, че член на делегацията е направил фотография на поставената от мен в рамка рисунка и я е пуснал в българския щемпел. Бъдещите творения на Бойко без подозрение скоро ще красят художествена изложба в София! "
 Жан-Клод Юнкер
Европа - огромната обич на Жан-Клод Юнкер

"Не е загадка, че Европа е и постоянно ще бъде огромната ми обич и по тази причина да управлявам Европейската комисия през последните пет години в действителност беше най-голямата чест за мен ".

"Последните пет години не бяха празник. Имаше предизвикателни моменти, които останаха в съзнанието ми, както и няколко доста благи мемоари от доста специфични моменти - всички те затвърдиха за какво работя тази работа ", споделя Юнкер.

Сред целите, които Европейски Съюз си слага през 2014 година, напомня ръководителят, са се откроили ясно няколко - основаване на цифров съюз, въвеждане на повече взаимност в миграционната политика на Европа и съюз, който е огромен във връзка с огромните неща и непретенциозен за останалите. Поставените цели са изпълнени, счита Юнкер, както и че би желал да бъде запомнен със стремежите си да промени този съюз към по-добро.

Ето кои са претендентите за висшите постове в Европейски Съюз

Факти, достижения, горделивост

Ето и някои от обстоятелствата, споделени за Политико от Жан-Клод Юнкер.

От началото на неговото ръководство са основани 14 милиона работни места. Европейски Съюз и еврозоната са претърпели 25 поредни тримесечия на стопански напредък. Постигнати са търговски съглашения с 16 нови страни, разкрили 5 милиона спомагателни работни места. Около 172 000 млади европейци непринудено са се присъединили в Европейския корпус за взаимност. Инвестирани са 4,5 милиарда евро за слагане на партньорството с Африка на нова и равна основа с общите предстоящи вложения от 44 милиарда евро до 2020 година През последните пет години фрапантно е понижен размера на законодателството на Европейски Съюз - с 83% спрямо преди – "за да може да се концентрира върху нещата, които в действителност имат значение за европейците, като да вземем за пример справяне с климатичните промени и по-добро ръководство на миграцията ".

От 2015 година това, което бе наречено План на Юнкер, отстранява бариерите пред вложенията и употребява обществените пари за набиране на частно финансиране в поддръжка на планове, основани в Европейски Съюз, които другояче не биха могли да бъдат осъществени. От октомври 2019 година, съгласно последните данни, Планът на Юнкер се чака да притегли вложения в размер на 450,6 милиарда евро, а над 1 милион дребни и междинни предприятия ще се възползват от него.

"Моята комисия прекара доста време в слушане на това, което европейците споделиха в 1815 дебата в 640 места из цяла Европа. Любимият ми миг беше, когато прелестен възрастен господин в Малта ме попита по кое време Европейски Съюз ще сътвори Европейски ден на дядовците. Беше чудесна опция да обясня, че Европейски Съюз в действителност няма пръст във всеки къс и че някои неща се вършат по-добре на национално равнище (въпреки че доста одобрявам дядовците) ", майтапи се Юнкер наред със сериозните обстоятелства.

Борисов: Докладът на Европейска комисия е добра вест, само че отново не сме идеални

Кой подслушва телефона на Юнкер?

Шефът на Европейската комисия продължава с сякаш полушеговит звук, само че засягайки неща, напълно недостойни за смях.

"Въпреки че всички разискват сигурността на 5G мрежите, аз съм благополучен да разгадавам на моята надеждна Nokia (не напълно нов модел, само че почти), с цел да ме защищава от любопитни уши. Защото в този момент ще ви споделя нещо от моето минало. Спомням си, че затворих телефона след нескончаем диалог с моя безценен другар Бил Клинтън, единствено с цел да получа телефонно позвъняване от Жак Ширак няколко минути по-късно. Без искания за умения на вещател Жак ме попита: "Но за какво ти сподели по този начин на Клинтън, Жан-Клод? " Е, благодаря, че ме подслушвахте, мон ами. Отделно от това обаче, Съединени американски щати надалеч не са единствените, които слушат телефонните ви позвънявания ".
 Жан-Клод Юнкер
Гръцкият финансов колапс

"Прекарахме седем месеца, имахме 16 срещи на Еврогрупата и четири срещи на върха, като се борихме за опазване на Гърция в еврозоната. Това беше изпитателно време за всички нас - въпреки и за никого толкоз доста, що се касае за смелия народ на Гърция. след повече от 500 съвещания на съвета мога да кажа - тези месеци сами по себе си заслужават да бъдат маркирани - с народа на Гърция като същински герои на историята “, това споделя Юнкер в специфичен коментар за финансовата рецесия в гръцката страна.

Брекзит и поетата щафета след Юнкер

В своите прощално споделени визии Юнкер счита, че всеобхватната висока поддръжка за Европейския съюз е провокирана "в немалка степен от дебата към Брекзит, който е подчертал достолепията на европейското участие ".

Напускащият президент на Европейската комисия дава по този мотив съвет на основния си договарящ за Брекзит Мишел Барние. "По въпроса за Брекзит аз наех най-способния юрист за бракоразвод "в града ", мон шер Мишел, който два пъти контракти най-хубавата допустима договорка за бракоразвод с уверения, че фамилията на ЕС-27 ще остане единно ", сподели той.

"В прочут смисъл не съм неудовлетворен от излизането на Англия от Европейски Съюз, тъй като ми се разрушава сърцето да видя член на нашия съюз да напуща средата си ", заключава Юнкер по въпроса за Брекзит.

Семейни работи

През тези минали години. споделя още Жан-Клод Юнкер, постоянно се е чувствал като „ европейски фамилен терапевт, пробвайки се да поддържа всички щастливи на борда ". "Не забравяйте, че референдумът за Брекзит не беше единственият референдум, с който трябваше да се оправя. Да си спомним холандското съглашение за асоцииране с Украйна, датското за взаимна битка против престъпността и решението на Швейцария да ограничи свободното придвижване на жители на Европейски Съюз ".

По-нататък Юнкер регистрира някои моменти на уязвимост на Европейски Съюз и провокациите, които са рискували да подкопаят хубавичко връзка сред водачите.

"Наистина имаше миг през 2016 година, когато нещата изглеждаха много мрачни. Но постепенно и несъмнено съюзът ни съумя да се отдели от ръба. На 25 март 2017 година европейските водачи се събраха в Рим, с цел да възобновят обетите си, обещавайки да се държат един за различен и дружно да продължат напред. Това ще остане един от най-милите ми мемоари от този интервал. Подписах тази декларация със същата химикалка, в същата зала, в която някогашният министър председател на Люксембург Йозеф Бех подписа истинския Римски контракт, с който беше основана Европейската икономическа общественост през 1957 година

Парижкото съглашение за климата за мен удостовери това, което към този момент знаех в сърцето си: Когато Европейският съюз работи дружно, неговата комбинирана дипломатическа мощ може да промени света за идващите генерации. Без Европейски Съюз Парижкото съглашение нямаше да съществува. Изправени пред все по-непостоянен световен пейзаж, не би трябвало да изпускаме погледа си върху това какво може да се реализира, когато сме обединени “.

Бившият към този момент ръководител на Комисията е благополучен, че новата такава на Урсула фон дер Лайен явно ще продължи в тази посока.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР