Свят Исторически ден: Първи намаз в Света София Каква е

...
Свят Исторически ден: Първи намаз в Света София Каква е
Коментари Харесай

Исторически ден: Първи намаз в "Света София"

Свят Исторически ден: Първи намаз в " Света София " Каква е историята на храма 24 юли 2020, 12:18  Изтребители на Съединени американски щати плашат ирански аероплан, има ранени
Изтребители на Съединени американски щати плашат ирански аероплан, има ранени
 Пожарите в Гърция: Кмет прикани за изключително състояние
Пожарите в Гърция: Кмет прикани за изключително състояние
 Сринаха най-старата пивоварна в Турция за ислямски център
Сринаха най-старата пивоварна в Турция за ислямски център
 DW:
DW: " Ако Мохамед се пробуди, няма да познае възгледите си "
 Екологичен потенциал единомислещо: Преговорите по бюджета да продължат
Екологичен потенциал единомислещо: Преговорите по бюджета да продължат
 Вучич: На Балканите се случва нещо необичайно
Вучич: На Балканите се случва нещо необичайно
 Кръвен тест открива рак 4 години преди появяването на признаци
Кръвен тест открива рак 4 години преди появяването на признаци
 Как Гърция притегля пенсионери от чужбина
Как Гърция притегля пенсионери от чужбина

нес храмът "Света София " в Истанбул се отваря за мюсюлмански богослужения след превръщането му още веднъж в джамия. Извършен ще бъде и първият намаз (масов мюсюлмански молебен в свещения петъчен ден) от шефа на Дирекцията по религиозните въпроси Али Ербаш.

Общо 500 души ще бъдат позволени вътре в "Света София ", а на площад "Султанахмет " ще се организира паралелно всеобща молитва.

Храмът "Света София " отваря порти за мюсюлмански богослужения след превръщането му още веднъж в джамия (ГАЛЕРИЯ)

Около 17 хиляди служители на реда охраняват историческия център на Истанбул, на доста места са сложени ограждения. Хеликоптери управляват ситуацията от въздуха.

От рано сутринта хиляди хора се стичат на площад Султанахмед в Истанбул против Света София, с цел да вземат участие в всеобщия намаз, който стартира по обяд.

Площадът и близките улици са претъпкани с хора. Пристигнали са доста мюсюлмани от провинцията, както и турци, живеещи в Нидерландия и Германия, оповестиха локалните медии.

Хора настояват, че голям брой като днешното пред "Света София " не са виждали в никакъв случай до момента.

Може да се каже, че Истанбул изживява един исторически ден.

Историята

"Света София " е издигната през VI век като катедрален храм на Константинополската патриаршия и в продължение на съвсем 1000 години е била най-важната християнска черква. Когато през 15 век османците превземат Константинопол (днешен Истанбул), те трансформират "Света София " в джамия. През 1935 година Мустафа Кемал Ататюрк, създателят на съвременна Турция, я афишира за музей.

Тя е един от знаците на Истанбул и се посещава приблизително от 3,7 милиона души годишно. Включена е в Списъка с обектите от международното културно завещание на ЮНЕСКО.

Въпреки че нормално е наричана просто "Света София ", църквата не е отдадена на римската мъченица София, а на светата Премъдрост Божия, божествената страна на Исус Христос, която е и един от ипостасите на Светата Троица, споделя wienerberger.bg По тази причина храмовият празник на църквата е 25 декември, годишнината от въплъщението на Премъдростта Божия в тялото на Христос.

Архитектурата

"Св. София " е първият характерен образец за византийска архитектура и се смята от доста хора за архитектурно знамение. Това важи изключително за православните храмове и до ден сегашен.

Много от джамиите в Истанбул и цялата Османска империя, издигнати от Синан и негови възпитаници, следват главния проект на "Св. София " - Шехзаде джамия, Сюлейман джамия, Султан Ахмед джамия (Синята джамия) и други След оповестяването на "Света София " за музей много от съществуващите мозайки са разкрити отначало, само че са непокътнати и ислямските промени.

Основният проект на постройката е правоъгълник почти 70 м необятен и 75 м дълъг. В центъра на източната стена има издадена абсида, вътре полукръгла и тристранна извън, на запад църквата е предшествана от екзонартекс и от нартекс, които са от по девет кръстовидно сводести ниши. Зад нартекса на юг се намира кулоар от три кръстовидно сводести ниши, наречени "предверието на войните ", където бойците от императорската персонална армия са изчаквали до момента в който императорът участвал на службата.

В северния завършек на нартекса има наподобяваща лабиринт рампа, която се спуска към галериите. От нартекса към нефа се отварят девет големи порти, централната от които се назовава "Императорските двери ", защото се е употребила само от императора и неговия антураж. Над централната част на правоъгълната нефа е ситуиран голям купол с няколко по-малки полукуполи в източната и западната страна и конхи над апсидата и четирите ъгли. Те покриват централната част на правоъгълната повърхност на нефа, който е ограден от странични кораби с галерии от горе, минаващи около задната страна на църквата над нартекса.

Основната опора на купола се обезпечава от четири колони с неправилна форма, сложени на квадрат с приблизителна широчина 31 м. на всяка страна. От тези колони се издигат четири огромни арки, сред които четири пандантива реализират прехода от квадрата към леко елипсовидната база на купола. Насоченият по посока изток-запад диаметър на купола е дълъг почти 31 м, а този по посока север-юг – почти 33 м, с венец, извисяващ се на 56 метра над пода – съвсем на височината на петнадесететажно здание.

Едно от впечатляващите архитектурни достижения е , че навътре в постройката не е явно кои статични детайли поддържат извисяващите се купол и арки. Това, както и фактът, че в основата на купола има 40 прозореца, способстват за усещането у посетителите, че като че ли "златният купол виси от небесата " (Прокопий, 561 г.).

Стените, до височината на корниза над балкона са покрити от плочи от разнообразни типове мрамори с разнородни разцветки. Над корниза, до върха на купола, повърхностите са покрити със златна мозайка, тук-там заместена от Фосати с мазилка със същия цвят и шарка.

Кратък преглед

Най-висшият съд на Турция разгласи на 10 юли решение, с което откри пътя за смяна на статута на някогашната (християнска) базилика "Света София " - един от знаците на Истанбул, която бе превърната в джамия през XV век, а след това в музей през 30-те години на XX век. Днес храмът още веднъж отваря порти за мюсюлмански богослужения.

До анулацията на 10 юли на държавното решение от 1934 година "Света София " функционираше като музей, посещаван от милиони туристи всяка година.

Миналата година това бе даже най-посещаваната туристическа забележителност в Турция с 3,8 милиона гости.

Но през последните години "Света София " бе място на редица прояви, свързани с исляма.

Например през 2018 година ислямо-консервативният президент Реджеп Тайип Ердоган прочете там стих от Корана.

Съдебното решение на Държавния съвет е край на един дълъг правосъден развой.

През 2018 година Конституционният съд отхвърли иск на турска асоциация, която искаше наново отваряне на "Света София " за мюсюлманско свещенодействие.

Но сегашният спор се разпростра в конюнктура, в която Ердоган се стреми по всевъзможен начин да сплоти още веднъж своя закостенял електорат, част от който го бойкотира на локалните избори, извоювани предходната година от опозицията в Истанбул и Анкара.

Основната опозиционна партия - Народнорепубликанската партия /НРП, социалдемократическа/, упреква турския президент, че употребява "Света София ", с цел да отклони вниманието от настоящето неприятно икономическо състояние.

"Ердоган наподобява реагира на спада на известността си измежду гласоподавателите, който по всяка възможност се дължи на икономическите компликации ", провокирани от пандемията, акцентира Тугба Танйери Ердемир, изследователка в Университета в Питсбърг.

Съединени американски щати и Гърция, която следи деликатно ориста на византийското завещание в Турция, показаха своето безпокойствие.

"Ние призоваваме турското държавно управление да резервира /.../ достъпа й за всички при настоящия й статут на музей ", съобщи в края на юни Сам Браунбек, виновен представител на Държавния департамент по въпросите на религиозната независимост.

"Един монумент със международно значение /.../ е на път да бъде употребен като средство за обслужване на вътрешнополитически ползи ", посочи предишния месец гръцкият министър на културата Лина Мендони.

Превръщането още веднъж на "Света София " в джамия оказва въздействие върху връзките сред Анкара и Атина, които към този момент са обтегнати изключително поради различия, свързани със залежите на природен газ в Средиземно море.

Туристите ще могат отново да влизат в "Света София ". Разположената в съседство Синя джамия посреща голям брой туристи всяка година.

Но казусът с църквата "Света София " в Трабзон /Североизточна Турция/, която бе превърната в джамия през 2013 година, навежда на размисъл.

"Броят на туристите фрапантно спадна след трансформирането /.../ изключително тъй като те не можеха към този момент да се любуват на фамозните стенописи в църквата ", акцентира госпожа Ердемир, като прибавя, че това решение е имало отрицателни последствия за жителите, изхранващи се от туризма. /

DW: "Ако Мохамед се пробуди, няма да познае възгледите си "

Светият Синод: Да запазим „ Света София” като музей

Ердоган в "Света София ", разгласява фотоси

Посланикът на Турция у нас: Архитектурният образ на "Св. София " няма да се трансформира

Чавушоглу е безапелационен: Решението за "Света София " е законно

Турски съд ще разгласи „ Света София “ за джамия
Получавай най-горещите вести от Vesti.bg АБОНИРАЙ съдебна експертиза Света София Истанбул.comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } Фонетична БДС Изключена
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
3 коментара Водещи  Борисов под карантина, началникът на кабинета му е с Ковид-19 Борисов под карантина, началникът на кабинета му е с Ковид-19  Народно събрание утвърди рокадите в кабинета „ Борисов 3 ” Народно събрание утвърди рокадите в кабинета „ Борисов 3 ”  Напрежение и крясъци: „ Оставка ” в Народното събрание Напрежение и крясъци: „ Оставка ” в Народното събрание  Откриха откраднат автомобил с регистрация в Нидерландия, водачът е задържан Откриха откраднат автомобил с регистрация в Нидерландия, водачът е задържан  1 Одобриха безлихвени заеми за 53 млн. лв.  1 Колко ще ни коства хлябът  1 Премиерът е под карантина --> Пaрите ни  Одобриха безлихвени заеми за 53 млн. лв. Одобриха безлихвени заеми за 53 млн. лв.  Колко ще ни коства хлябът Колко ще ни коства хлябът  Вижте кои са формалните почивни дни през 2020 --> Не пропускай  <br> Коронавирус: учени направиха значимо изобретение за новата болест <br>
Коронавирус: учени направиха значимо изобретение за новата болест
 Вучич: На Балканите се случва нещо необичайно Вучич: На Балканите се случва нещо необичайно  <br> Добра вест! Шоколадът е потребен за сърцето <br>
Добра вест! Шоколадът е потребен за сърцето
 Борисов разгласи кои министри си потеглят и за какво Борисов разгласи кои министри си потеглят и за какво Виц на деня - Какви са проектите ви за есента? - Ще пия ракия. - Прощавайте, само че вие по този начин отговорихте и за проектите си за лятото? - Не… Прочети целия Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
Вход Регистрация Потребителско име* Парола* Запомни ме забравена ключова дума Потребителско име* Полето Потребителско име не би трябвало да е празно. E-mail* Полето E-mail не би трябвало да е празно. Парола* Полето Парола не би трябвало да е празно. Парола (отново)* Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно. Име Полето Име не би трябвало да е празно. Дата на раждане Полето Дата на раждане не би трябвало да е празно. Декларирам, че съм се срещнал с Общите условия за прилагане на услугите на Нетинфо. Последни  Илюстрация на гигантския балон, когато ще се издигне над Земята НАСА ще издигне балон колкото стадион над Земята Мисията цели извеждането на телескоп на огромна височина  Билката, която оказва помощ при проблеми с очите Билката, която оказва помощ при проблеми с очите Ето кои са многочислените й свойства  Своеволията не престават, мъж паркира на плажа в Шкорпиловци Своеволията не престават, мъж паркира на плажа в Шкорпиловци Шофьорът обяснил, че желал е да си направи фотография с кучетата и колата си на фона на морето  Какво съставлява акцията #FreeBritney Какво съставлява акцията #FreeBritney Над певицата се реализира " необикновен контрол ", само че съгласно почитатели, свободата на Бритни Спиърс да подхваща избрани дейности, е лимитирана  Кирил Ананиев Ананиев: Обсъждаме нови социално-икономически ограничения Досегашният министър на опазването на здравето ще постави клетва като министър на финансите  Изненада! За кого се сгоди Деми Ловато? Изненада! За кого се сгоди Деми Ловато? Ловато споделя, че е почнала да обича бъдещия си брачен партньор от момента, в който го е срещнала  Психично болна тормози жителите на столичен квартал, пробвала да удуши съседка Психично болна тормози жителите на столичен квартал, пробвала да удуши съседка Хората настояват, че е изпочупила един от входовете и хвърляла саксии от балкона си  <p>Обвинения против Русия, тествала галактическо оръжие</p> Обвинения против Русия, тествала галактическо оръжие Съединени американски щати и Англия са недоволни, по какъв начин се оправда Москва  <p>Как се е трансформирала всяка зодия от началото на 2020 г.</p> Как се е трансформирала всяка зодия от началото на 2020 година Всеки от нас сигурно се е трансформирал доста от началото на 2020 година до момента  <p>Мъск удари <a href=джакпот от $2,1 млрд.</p> " /> Мъск удари
джакпот от $2,1 милиарда Tesla съумя да реализира междинна пазарна капитализация за шестмесечието от $150 милиарда, което отключи втория транш бонуси за Мъск.  <p>Горещ петък, какво ще е времето през уикенда</p> Горещ петък, какво ще е времето през уикенда Вижте къде дъжд ще разхлади жегата  Стивън Возняк Измами с известни персони превземат YouTube 18 души, измежду които и Стив Возняк, са завели дело против видеопортала  269 нови случаи на ковид у нас, нови 8 жертви 269 нови случаи на ковид у нас, нови 8 жертви Най-много нови случаи са регистрирани в София - 53  <p>Европа е на прага на втора вълна от COVID-19</p> Европа е на прага на втора вълна от COVID-19 На доста места още веднъж стягат ограниченията и усилват броя на тестванията setTimeout(function(){ var scr = document.createElement( " S

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР