Свят Единствената страна, която печели войната с дрогата Португалия е

...
Свят Единствената страна, която печели войната с дрогата Португалия е
Коментари Харесай

Единствената страна, която печели войната с дрогата

Свят Единствената страна, която печели войната с дрогата Португалия е първата и единствена страна, която декриминализира притежаването и използването на всички опиати  Николай Киров 5 юли 2019, 22:21 .a{fill:#fff;}.b{fill:#676767;}  Единствената страна, която печели войната с дрогата
Единствената страна, която печели войната с дрогата
 Китайски мюсюлмани: Разделят ни от децата ни
Китайски мюсюлмани: Разделят ни от децата ни
 Взривоопасна обстановка в Черно море сред Русия и НАТО
Взривоопасна обстановка в Черно море сред Русия и НАТО
 Тръмп сред танкове, въодушевен от парада за Деня на Бастилията
Тръмп сред танкове, въодушевен от парада за Деня на Бастилията
 Организация на обединените нации: Венецуела екзекутирала хиляди съперници на властта
Организация на обединените нации: Венецуела екзекутирала хиляди съперници на властта
 Най-силното земетресение за 25 години удари Южна Калифорния, изключително състояние
Най-силното земетресение за 25 години удари Южна Калифорния, изключително състояние
 Британски командоси превзеха супертанкер на Иран
Британски командоси превзеха супертанкер на Иран
 Дизайнер шейх умря след празненство
Дизайнер шейх умря след празненство

одобно на България, опиатите удрят Португалия внезапно с идването на демокрацията. Там това обаче става през 70-те и 80-те години на предишния век. След 4 десетилетия на властническо ръководство свободата идва при португалците ненадейно. С боен прелом през 1974 година диктатурата, въведена от Антонио Салазар през 1933 година, е свалена от власт.

Установяването на демокрацията се реализира на фона на стопански проблеми, растяща неустановеност и взрив на туризма. Употребата на опиати бързо набира мощ, като визира на процедура всички пластове на обществото.

Скоро гибелта от свръхдоза се трансформира в всеобщо събитие. Хероиновата взаимозависимост, поради метода на приемане на дрогата, с инжектиране, води до зараза от СПИН.

През 80-те години на XX век на всеки 10 души в Португалия 1 използва опиати. Проблемите обаче не стопират дотук. Парите от дрогата дават мощ на проведената престъпност, която корумпира и ерозира държавността.

А местоположението на Португалия е идеално за трафикантите. Тя има огромен изход на море и се намира на кръстопът на комерсиалните направления сред Америка, Африка и Европа. Хероинът идва с кораби от Мароко, а кокаинът се доставя от Колумбия. В края на XX век обстановката с опиатите в Португалия е пагубна. Това постанова невиждани ограничения.

Така, през 2001 година, Португалия става първата страна, която декриминализира притежаването и използването на всички опиати, като търговията с тях остава противозаконна.
Лисабон - един хубав град, туптящ в ритъма на фадо  Лисабон  Лисабон  Лисабон  Лисабон
Вместо да бъдат задържани, тези, които са хванати с дребни дози, могат да получат предизвестие, минимална санкция или да им се наложи да се явят пред локална комисия - доктор, юрист и обществен служащ - за лекуване, понижаване на вредите от използването на дрога и помощни услуги.

Парадоксално, само че през 2004 година България анулира сходен текст в закона, допускащ освобождение от наказателна отговорност при владеене на дребни дози опиати за персонална приложимост.

Какъв обаче е резултатът от тези ограничения в Португалия, която остава единствената страна в света с такова законодателство.

Разпространението на СПИН внезапно се забавя. Броят на инфектираните с ХИВ понижава от рекордните 104,2 нови случая на милион през 2000 година, до 4,2 случая на милион през 2015 година

В същото време смъртните случаи от свръхдоза се свиват от над 35 на милион до по-малко от 3 на милион. За съпоставяне в това време смъртността от предозиране с опиати в Съединени американски щати се утроява. Разликата е, че американските законодатели подхващат изцяло противопоставен метод на цялостна непоносимост към използването на дрога.

Резултатът е също внезапно увеличение на броя на закононарушенията, свързани с опиати в Съединени американски щати и на хората, вкарани в пандизите за владеене или търговия с противозаконни субстанции. В същото време Португалия бележи сериозен спад и по двата индикатора.

Официалната политика на декриминализация прави доста по-лесно потреблението на необятен набор от услуги, свързани със опазването на здравето, психиатрията, заетостта, жилищата и т. н., които се борят да обединят своите запаси, с цел да разрешат казуса с използването на опиати.

Сама по себе си декриминализацията не е панацея. Борбата с казуса включва голям брой други ограничения, като промени на здравната и правосъдните системи и на метода на работа на полицията във връзка с разпространяването на дрога.

Езикът също се трансформира. Тези, които са били наричани присмехулно „ дрогадос “ (наркомани) към този момент са „ хора, употребяващи опиати “. Това също е от решаващо значение, защото смяната на отношението прави доста по-лесни лекуването и реинтеграцията на потърпевшите от наркотична взаимозависимост.

Португалия наподобява е единствената страна, която печели войната с дрогата. Но до момента в който обвързваните с използването на опиати смъртни случаи, престъпността и заболеваемостта понижават, страната към момента би трябвало да се оправи със здравните затруднения и другите дълготрайни проблеми, провокирани от дрогата. Заболявания като СПИН, хепатит С, цироза и рак на черния дроб не престават да са в тежест на здравната система. По този метод битката с опиатите в Португалия не е единствено история на триумфа, само че и предизвестие за идните провокации.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР