Свят Дойче веле: Ердоган иска османски Балкани Албания играе ключова

...
Свят Дойче веле: Ердоган иска османски Балкани Албания играе ключова
Коментари Харесай

Дойче веле: Ердоган иска османски Балкани

Свят Дойче веле: Ердоган желае османски Балкани Албания играе основна роля в " неоосманската външна политика ” на турския президент 18 ноември 2019, 22:10  Дойче веле: Ердоган желае османски Балкани
Дойче веле: Ердоган желае османски Балкани
 Мост се срути, кола падна, почина момиче във Франция
Мост се срути, кола падна, почина момиче във Франция
 Отиде си фотографът на звездите Тери О`Нийл
Отиде си фотографът на звездите Тери О`Нийл

" Файненшъл таймс ": Русия похвали ветото на Макрон против Македония и Албания
 Нов прилив удря Венеция, вредите са големи
Нов прилив удря Венеция, вредите са големи
 Япония и нейните кафенета
Япония и нейните кафенета " за глезене на животинки "
 Протести в Иран, има починали
Протести в Иран, има починали
 Протестите на „ жълтите жилетки ” не престават към този момент година
Протестите на „ жълтите жилетки ” не престават към този момент година

средата на октомври Европейският съюз (ЕС) блокира започването на договаряния за участие с Албания и Северна Македония. Според анализатори, ветото на френския президент Еманюел Макрон ще сътвори вакуум в Тирана и Скопие, който страни като Русия, Китай и Турция ще се опитат да запълнят.

Борбата за въздействие в страните от Западните Балкани не е от през вчерашния ден, само че в последно време се вижда една нова динамичност, която решението на Европейски Съюз може единствено да укрепи, написа в собствен текст "Дойче веле ".

В края на октомври Сърбия подписа Споразумение за свободна търговия с водения от Русия Евразийски стопански съюз. През 2018 година пък стана ясно, че заемът в размер на 1,3 милиарда, който Черна гора взе от Китай за създаване на автомагистрала в страната, може да докара страната до финансов колапс, а публично-частното партньорство с китайска компания, което Подгорица обмисля за завършването ѝ, би означавало нови отговорности.

Предстои да забележим какви ходове ще подхващат Скопие и Тирана в този момент. Една страна към този момент влага съществено освен в икономическото, само че и в културното си въздействие в двете страни.

“Паркът на демокрацията”

Паркът се намира в Тирана и беше приключен на 15 юли 2019 година. На този ден стотици поданици на албанската столица отидоха на тържественото разкриване, развявайки албански и турски знамена. На възпоменателна плоча от черен гранит са изписани имената на 251 души, изгубили живота си по време на опита за прелом в Турция на 15 юли 2016 година. До нея се стига по алея от 251 дънери на дървета, докарани особено от Турция.

"Паркът на демокрацията” е финансиран от Турската организация за съдействие и съгласуваност (TİKA). Тя е основана през 1992 година. Целта на организацията е да обезпечава поддръжка за разрастващите се страни. Първоначалният фокус е върху страните с тюркско население в Централна Азия. В интервала 2002-2012 година обаче координационните офиси на организацията нарастват от 12 на 33, а активността се уголемява в Близкия изток, Африка и на Балканите. Нови офиси са отворени в Тирана, Скопие, Прищина, Подгорица, Сараево и Белград.

Културна експанзия или взаимност?

Според албанския политолог Енри Хиде, Албания играе основна роля в "неоосманската външна политика” на Турция. По мотив всеобщото изкупуване на образователни заведения в страната от турски фондации, едно албанско частно учебно заведение излезе с прессъобщение, в което дефинира това държание на Анкара като “културна агресия”.

Нараства и турското присъединяване в разнообразни културни и религиозни планове. Един от тях е най-голямата джамия на Балканите, която се построява в центъра на Тирана. Тя е финансирана напълно от "Дианет” - Турската дирекция по религиозните въпроси.

Присъствието на Турция в образованието е очевидно и не е от през вчерашния ден. През 2018 година турската държавна фондация „ Маариф “ закупи Нюйоркския университет в Тирана и дъщерните му учебно заведение и детска градина. В тях се образоват общо над 1000 деца и младежи. Тази година церемонията на абитуриентите в университета включваше особено обръщение от президента Ердоган. През тази година фондацията откри учебно заведение в град Елбасан и голяма детска градина в Тирана с 2 000 квадратни метра повърхност.

Войната против Гюлен

Както медиите в Турция означават, фондацията "Маариф “ е основана за да размени „ обвързваните с тероризъм учебни заведения в чужбина “, с което се визират образователните заведения, свързани с живеещия в Съединени американски щати ислямски просветител Фетхуллах Гюлен. Училищата, финансирани от неговото придвижване, датират още от деветдесетте години на предишния век. Сред тях е и първият частен лицей в Тирана, основаван през 1993 година по време на президента Тургут Йозал.

Албанският хайлайф праща децата си да учат там поради качественото обучение, споделя журналистът Ермир Ходжа пред "Балкан Инсайт “. Сега Ердоган разгласи война на тези институции. Според ръководителя на "Маариф “, към февруари 2019 година 191 от учебните заведения, свързани с Гюлен, към този момент са под контрола на фондацията, която е подчинена на турското Министерство на образованието. Затова Ермир Ходжа счита, че активността на "Маариф” не е единствено просветителна, само че и политическа.

Турският президент упорства Албания да закрие учебните заведения, които те считат за свързани с Гюлен. Отговорът от албанска страна е, че не виждат съображение да затварят лицензирани образователни заведения, които работят от години в Албания, и за които няма никакви данни, че съставляват опасност за страната.

Не е ясно обаче, докога държавното управление в Тирана ще пренебрегва настояванията на Анкара и дали няма скоро и тези образователни заведения да бъдат сменени от такива, финансирани от “Маариф”.

Как Русия разсънва боязън у Запада поради връзките си с Балканите

Европейски Съюз е обезпокоен от китайските вложения на Балканите
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР