Свръх вносът на зърно от Украйна води до сериозен дисбаланс

...
Свръх вносът на зърно от Украйна води до сериозен дисбаланс
Коментари Харесай

България пред ЕК: Свръх вносът на зърно от Украйна води до сериозен дисбаланс на пазара

Свръх вносът на зърно от Украйна води до сериозен дисбаланс на пазара. Ето за какво би трябвало да се прилжат извънредни ограничения. Позицията на страната ни беше показана от заместник-министъра на земеделието Георги Събев на неофициално съвещание на Съвета на Европейски Съюз по земеделие и риболовство в Прага.

„ Смущенията на пазара на слънчоглед, будят безпокойствие в страната ни. След краткотрайното либерализиране на търговията, според Споразумението за асоцииране сред Европейски Съюз и Украйна, доникъде на август има импортирани над 650 000 тона маслодаен слънчоглед с генезис Украйна. Това количество се  приближава до нивата на импорт за целия интервал на предходните две пазарни години. По тази причина българските аграрни стопани са сложени пред съществени провокации като затруднена реализация на творби в нашата страна слънчоглед, лимитирани хранилища за предпазване на зърното и съответните разноски, ценови напън “, означи българският поземлен зам.-министър, съобщи Дарик.

Георги Събев съобщи още в границите на съвещанието, че брутната продукция в отглеждане на животни в България се свива в дълготраен период в целия подотрасъл, а добавената стойност непрекъснато пада. " Цените на множеството артикули от отглеждането на животни се усилват, но не могат да компенсират спомагателното повишаване на разходите за произвеждане. Това утежнява възвращаемостта, а оттова изяснява и спадащия интерес към това произвеждане и свиването на отглеждането на животни ", означи Събев.

„ В актуалната обстановка на неустойчивост на пазарите и на цените следва да се подсигурява, че подхванатите ограничения за намаляване на последствията от горещата война, която се случва в този момент в Европа не подкопават конкурентоспособността и жизнеспособността на основни за европейското земеделие браншове “, уточни заместник-министърът.

Той посочи, че в сегашната усложнена обстановка са нужни принадлежности за бързо влияние във връзка с зародилия пазарен дисбаланс, с цел да бъдат предотвратени по-сериозни стопански разтърсвания с дългогодишен резултат върху пазара на слънчоглед, понижаване на конкурентоспособността на производителите, както и на жизнеспособността на стопанствата в бранша.

В тази връзка България приканва Комисията да обърне особено внимание на обстановката на пазара на маслодайни култури и да приложи всички вероятни принадлежности, в това число използването на изключителни ограничения против разстройства на пазара според чл.219 от Регламент 1308 от 2013 година, с цел да се понижи резултатът върху европейските производители.

След показаната българска позиция, еврокомисарят Януш Войчеховски, благодари за предоставената информация и съобщи, че се чака обстановката да се възстановява, след отварянето на преработвателната промишленост в Украйна.

„ Вашето искане ще бъде прегледано и оценено “, посочи още комисарят по земеделие и развиване на селските региони на Европейската комисия.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР