Своевременното осигуряване на дърва за отопление на населението е основен

...
Своевременното осигуряване на дърва за отопление на населението е основен
Коментари Харесай

Министър Иван Иванов: Своевременното осигуряване на дърва за отопление на населението е основен приоритет на Министерството на земеделието

Своевременното обезпечаване на дърва за отопление на популацията е главен приоритет на Министерството на земеделието, респективно на държавните горски предприятия “.

Това съобщи министърът на земеделието доктор Иван Иванов на извършена през днешния ден поредна работна среща с шефовете на държавните предприятия по проблеми със снабдяването на популацията с дърва.

Министър Иванов напомни, че предходната седмица е дал инструкции да се комплектоват в допълнение насаждения с преобладание на дървата за огрев и да се образуват нови обекти за рандеман на дърва. „ Там, където липсва интерес от страна на компаниите за рандеман на дърва, стопанствата следва да назначат лични служащи в къси периоди. В стопанствата, в които има назначени служащи за рандеман на дървесина, неотложно би трябвало да се реорганизира дърводобивът и да се пренасочат личните бригади в обекти с дърва за огрев “, сподели земеделският министър.

На срещата стана ясно, че е указано на шефовете на предприятията оптимално да се осведоми обществеността посредством срещи с кметовете на общини и издание на периодическа информация за целия развой, обвързван с доставките на дърва – графиците за доставка на дърва, наличните количества и продажните цени. Също по този начин бе разисквано настоящото осъществяването на декларираните количества дърва със описи, направени от кметовете на обитаеми места, на лицата, искащи да закупят дърва непосредствено от държавните стопанства, а не от търговците.

Заявките за дърва за огрев през актуалната година са повишени с над 25% по отношение на миналогодишните и държавните предприятия работят на цялостни обороти, регистрираха от държавните горски предприятия. Те означиха пред министър Иванов, че от предходната седмица се транспортират дърва в това число и през почивните дни, с цел да се усилят темповете на доставка. Според показаните данни все още са доставени общо 370 хиляди пространствени кубични метра дърва на над 50 000 семейства, с което са изпълнени близо 1/3 от избраните количества дърва за популацията посредством директни продажби, като темповете на работа са положителни, поради увеличеното търсене през актуалната година. Количеството е с 50 хиляди пространствени куб. м повече по отношение на същия интервал на 2021 година

Допълнително министър Иванов разпореди непрекъснато да бъдат осъществявани взаимни инспекции от чиновници на Изпълнителна организация по горите и структурите й, взаимно с Държавна автомобилна ревизия, за законния генезис на дървесината, постъпваща в заводите за преправка, както и на граничните пунктове на страната. Мярката цели прекратяване на противозаконната препродажба и експорт от страната на закупените от физически лица за персонална приложимост дърва за огрев посредством директни продажби от държавните горски и ловни стопанства. По този метод министерството цели нарастване на доставките към популацията по предопределение за идния отоплителен сезон.

В умозаключение, министърът моли жителите за нараснало внимание заради повишената заплаха от горски пожари.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР