Своеволия в строителството на социален център и скандална безстопанственост са

...
Своеволия в строителството на социален център и скандална безстопанственост са
Коментари Харесай

Ще поеме ли отговорност Титюков? Общината загуби 621 хил. лева заради скандална безстопанственост

Своеволия в строителството на обществен център и скандална занемареност са аргументите Община Пловдив да не получи над 621 хиляди лв. от общо 880 000 лв. неверифицирани разноски по европейски план. Административният съд в Пловдив отхвърли жалбата на Община Пловдив против Министерството на районното развиване и благоустройство за средствата и по този начин остава последната вяра във Върховен административен съд парите да бъдат възобновени.
Прочетете още
Решението по делото е в същия ден, когато Георги Титюков бе упрекнат, че поради негови планове Община Пловдив може да не възвърне част от 11-те милиона лв., дадени като безлихвени заеми.

Тогава на микрофона той съобщи, че ще понесе лична отговорност, в случай че тези пари бъдат изгубени. Както TrafficNews писа планът за създаване на 7 нови обществени услуги в Пловдив бе отсечен с 1/3 от Управляващия орган. От стойност на плана от 2,4 млн. лв. – 880 хиляди лв. не са приети като разноски.

Въпреки че това се е случило преди месеци, отводът за заплащане е бил защитаван в загадка  от към този момент някогашния зам.-кмет Георги Титюков, евентуално поради идните избори. В решението на Административния съд се вижда и защо е получила Община Пловдив отвод за верифицирането на разноски от 621 хиляди лв..

Едната е поради скандална занемареност,  продължила две години. При осъществена инспекция на Управляващия орган още през юли 2021 година в обществените центрове се установи, че всички доставени мебели, съоръжение и обзавеждане, здравно съоръжение, кухненски и други електроуреди, са складирани в кашони и не са съединени.  Така центровете не могат да действат, а оборудването да се употребява. Протоколът е подписан без възражения от тогавашния зам.-кмет Георги Титюков и други участници в плана.

Те са получили инструкции да инсталират оборудването до 30.11.2021 година, въпреки неведнъж Общината да е желала удължение на периода.

Почти година по-късно – през май 2022  година е направена нова инспекция, като още веднъж е открито, че на обектите не са налични част от разплатените продукти, друга част още веднъж са в кашони, несглобени и немонтирани. С други думи част от оборудването е изчезнало, а другите не престават да стоят в кашони.

Втората причина за отхвърли на Министерство на регионалното развитие да верифицира разноските са произволи в строителството на две преходни жилища на ул. „ Петрова равнища “ 51 – единият от фамилен вид с 12 места, а другият за деца от 15 до 18 години с потенциал 8 места.

При инспекцията излиза наяве, че има разминавания в техническия и капиталов план, настрана са правени намеси, които не се съдържат на никое място, а за доста от дейностите няма строителни бумаги.  

Вместо „ реорганизация “ на постройките е бил изработен „ настоящ ремонт “, който като размер е в доста по-малки мащаби. Освен това поради своеволията на строителите единият от центровете вместо с 12 места е останал с 10. Също по този начин постройките не отговаряли и на нормативните условия за налична среда.

Както TrafficNews писа има подозрения, че в огромния план за 10 млн. лв. за обществени жилища на улица „ Владая “ също ще има сходни  корекции и неверифицирани разноски.

Управлението на този план за 7 обществени услуги обаче демонстрира скандална занемареност на имущество, което е поверено на тогавашния зам.-кмет Георги Титюков. Макар поръчката за лична отговорност, това надали ще се случи от общинския консултант.

Прокуратурата обаче може да обърне внимание на дейностите на водача на „ Кауза България “ Георги Титюков. За сходен вид занемареност сме ставали очевидци на редица обвинителни актове и присъди на длъжностни лица.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР