Свободата на словото в България е в капан, тя вече

...
Свободата на словото в България е в капан, тя вече
Коментари Харесай

България пада на 112-то място по свобода на словото в света

Свободата на словото в България е в капан, тя към този момент заема 112-то място в Световния показател за независимост на словото за 2021 година, демонстрира отчет на " Репортери без граници ".

Малкото откровени публицисти са непрекъснато подлагани освен на оскърбителен акции и тормоз от страна на страната, само че и на заплашване и принуждение.

Ситуацията с медиите е доста тревожна, тъй като никой не се интересува от следствие или наказание на принуждение над публицисти. Полицията би журналиста на свободна процедура Димитър Кенаров, когато го арестува през септември 2020 година

Маскирани биха проверяващия кореспондент Слави Ангелов пред дома му през март 2020 година Друг проверяващ кореспондент Николай Стайков получи закани за гибел през юни 2020 година, откакто пусна документален филм за правосъдната корупция на високо равнище.

Журналистите постоянно са призовавани и разпитвани от полицията за тяхната работа, до момента в който политиците и олигарсите поддържат връзки, белязани с корупция и спорове на ползи в проправителствените медии.

Делян Пеевски, олигархът, който бе най-прословутото олицетворение на това отклоняване, продаде своите медии, само че въздействието му върху медиите продължава да бъде проблематично.

Правителството разпределя финансиране от Европейски Съюз и обществено финансиране за медии с цялостна липса на бистрота, което води до поощряване бенефициентите да се отнасят благосклонно към държавното управление при отразяването му.

В същото време правосъдният тормоз над самостоятелни медии, като " Биволъ " и групата " Икономедия ", съставлява непрекъсната опасност за свободата на печата. Един от притежателите на " Икономедия " Иво Прокопиев бе дефинитивно оневинен през юни 2020 година по обвинявания, които наподобява са политически стимулирани.

Свобода на словото в България през годините: 2013 - 87 от 180 места; 2014 - 100; 2015 - 106; 2016 - 113; 2017 - 109; 2018 - 111; 2019 - 111; 2020 - 111.

Европейските публицисти са в неволя, написа " Политико ". Докато водачите на Европейски Съюз постоянно дават обещание поддръжката си за свободата на словото, действителността за европейските публицисти става все по-мрачна.

По целия блок класацията за независимост на медиите за Германия, Естония, Люксембург, Словакия, Словения, Полша, Гърция, Унгария и България пада.

Европейски Съюз " се бори да пази полезностите ", коментирар " Репортери без граници " във вторник, акцентирайки законодателството в страните от Европейски Съюз, ограничаващо осведомителния поток, политизирането на държавните медии и възходящия брой произшествия с принуждение, ориентирани към кореспонденти.

Най-слабо представилата се в Европейски Съюз е България на 112-то място, следвана от Унгария на 92, Малта на 81 и Гърция класирана на 70-то място.

" Европа продължава да бъде най-благоприятният континент за независимост на словото, само че насилието против публицистите се е нараснало и механизмите, открити от Европейския съюз за отбрана на главните свободи, занапред ще разхлабят хватката на Виктор Орбан върху унгарските медии или ще спрат драконовските ограничения взети в други страни от Централна Европа ", споделиха " Репортери без граници ".

" Европейски Съюз от своя страна наподобява безпомощен ", написа пазачът за обстановката.

Докладът - който идва седмици откакто гръцки публицист бе убит пред дома му - също поражда опасения по отношение на провокациите, пред които са изправени публицистите в западните страни от Европейски Съюз.

" Както на изток, по този начин и на запад на континента, новото законодателство, ограничаващо правото на информиране, улесни арестите и задържанията на публицисти ", написа организацията.

И отбелязва, " доста кореспонденти са физически атакувани от членове или поддръжници на екстремистки и тайни групи по време на митинги против рестриктивните мерки на ковид ". Подобни набези са изключително явни в Германия, която падна с две места до 13, и Италия, класирана на 41.

" В други страни, изключително Гърция, репортерите са жертви на полицейско принуждение и случаен арест, които лимитират отразяването на правоприлагащите интервенции по време на демонстрации ", се споделя в отчета.

Европейската комисия е изправена пред рецензии, че не е направила задоволително за справяне с проблемите на свободата на медиите в целия блок.

" Свободата на медиите и плурализмът са жизненоважни за нашите демокрации и би трябвало да бъдат интензивно насърчавани ", сподели финландският министър по европейските въпроси Тити Тупурайнен. " На равнище Европейски Съюз полемиката по въпроса се ускори в последно време ", съобщи министърът, член на финландската социалдемократическа партия добавяйки, че " Европейски Съюз и държавите-членки няма да стоят на едно място ".

" Подготвят се нови ограничения. Важно е да продължим да преглеждаме този въпрос на равнище Европейски Съюз и да се стремим да засилим нашите ограничения на всички равнища, да насърчаваме и поддържаме свободата и плурализма на медиите ", добави тя.

" Трябва да създадем повече, даже в случай че компетентността ни е лимитирана ", съобщи комисар Тиери Бретон в понеделник пред членовете на комисията по просвета и обучение на Европейския парламент.

Френският политик - който цитира събития в Полша, Унгария, Словения и Чехия - съобщи, че съгласно него Европейски Съюз се нуждае от нов " Европейски закон за свободата на медиите ", който ще има за цел да подсигурява, че " свободата и плурализмът медиите са стълбовете на нашата народна власт. "

Докато показва съществуваща финансова поддръжка за медийния бранш, комисарят сподели: " Вярвам, че се нуждаем от механизъм за повишение на прозрачността, независимостта и отговорността към дейностите, засягащи контрола и свободата на печата. "

" Това също би била опция, да разгледаме устойчивостта на дребните артисти и ръководството на публичните медии. Трябва да помислим и за финансирането, подкрепящо плурализма и свободата на медиите, и структурите, които поддържат това финансиране ", сподели Бретон.

Но някои евродепутати споделят, че сегашната Комисия наподобява не желае да бъде задоволително твърда. Комисията се пробва да се скрие под леглото незабавно щом има проблеми, тъй като те се опасяват от държавните управления на страните членки.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР