Свободата на словото е чувствителна тема за много държави. В

...
Свободата на словото е чувствителна тема за много държави. В
Коментари Харесай

#ИстинатаНамираНачин - виртуална библиотека дава достъп до цензурирани статии

Свободата на словото е сензитивна тематика за доста страни. В това число влизаме и ние в България. Според последния отчет на “Репортери без граници ” ние към момента заемаме 111-то място в света и дъното в Европа. Неправителствената организация, която се бори с репресиите над публицисти, някак е намерила дребна малка врата, която се бори с цензурата - огромен план за цифрова библиотека в една от най-популярните компютърни игри Minecraft.
RSF си сътрудничи с BlockWorks за основаването на това зашеметяващо оборудване. Библиотеката е издигната за 3 месеца и е направена от над 12,5 милиона блока. За проектирането и основаването й са били нужни 24 строители от 16 разнообразни страни за 250 часа работа.

" Нецензурирана библиотека " е налична от 12 март - Световният ден за битка с кибер цензурата и е снабдена с книги, съдържащи публикации, които са били цензурирани в страната на генезис. Тези публикации към този момент са налични още веднъж в играта Minecraft - скрити от държавната технология за наблюдаване в компютърната игра. Книгите могат да бъдат прочетени от всички на сървъра, само че тяхното наличие не може да бъде променено. Библиотеката се разраства, като от ден на ден книги се прибавят за превъзмогване на цензурата.

“В доста страни по света няма свободен достъп до информация. Блокират се уеб страници, няма свободна преса, а медиите се управляват от страните. Младите хора порастват без да имат сериозно мислене и сами да образуват мнението си. С помощта на най-популярната игра в света - Minecraft, даваме достъп до самостоятелната информация”, декларират от организацията “Репортери без граници”.

Изборът на Minecraft не е инцидентен. Играта е известна измежду над 100 млн. души. В нея играчите могат да изследват съзнателно блокиран свят в пиксели. Част от играта е събиране и направа на предмети, като книги. Книгите за Minecraft имат 100 страници и могат да се пишат свободно. Други играчи могат да ги четат, само че не могат да трансформират наличието на книгите на сървъра.

Кампанията за популяризирането на " Нецензурираната библиотека " върви с хашттаг в обществените мрежи - #ИстинатаНамираНачин.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР