Свободата на движение е един от крайъгълните камъни на Европейския

...
Свободата на движение е един от крайъгълните камъни на Европейския
Коментари Харесай

Преселението в ЕС: Когато лекарите и медицинските сестри следват парите


Свободата на придвижване е един от крайъгълните камъни на Европейския съюз. Когато става въпрос за обезпечаване на опазване на здравето в най-бедните страни в блока, това също е и проблем.

Повече лекари и медицински сестри се местят от една страна в друга, в сравнение с всяка друга нуждаеща се от висока регулация специалност в Европейски Съюз, а потоците постоянно потеглят от Изток на Запад, от по-бедните страни от Европейски Съюз към по-богатите. „ Политико “ проучва данните на Европейската комисия и откри, че преселването на здравните експерти е изключително мощно изразено от Източна и Южна Европа. Всъщност тези страни образоват лекари за по-богатите си съседи.

Вземете Ингмар Линдстрьом, който е приключил здравното учебно заведение в Тарту в Естония през 2001 година Всичко, което трябвало да направи, с цел да удвои заплатата си, било да се реалокира на 200 километра.

Той изкарвал към 600 евро месечно като доктор в Естония, като работел до момента в който учел за докторска степен. Той изпитвал наслаждение от работата си и харесвал мястото, където живеел. "Но това не заплаща всички сметки", сподели той. „ Това е главната причина да помисля, че мога да отида във Финландия. “

Просто оттатък залива младите лекари изкарват 2 000 или 3 000 евро месечно - четири до пет пъти повече, в сравнение с биха могли да създадат в Естония - и дефицитът на финландски лекари улеснява намирането на работа. "Няколко години откакто приключих, 30-40 % от всеки дипломиращ се випуск се изнася", сподели Линдстрьом.

Обучението на лекарите е дълъг и безценен развой, само че не всяка страна може да възнагради абитуриентите си. Разходите за опазване на здравето на глава от популацията варират фрапантно в страните от Европейски Съюз, от 816 евро годишно в Румъния до над 4 000 евро в Люксембург, Германия и други западноевропейски страни. И по този начин лекарите и медицинските сестри следват парите.

Изследване малко преди присъединението на Естония към Европейски Съюз през 2004 година - единствено три години откакто Линдстрьом приключва здравно обучение - демонстрира, че повече от половината от естонските 17 749 здравни служащи обмислят работа в чужбина. През 2004 година страната е имала 4 312 практикуващи лекари; оттогава повече от 1800 лекари са кандидатствали за подготовка в чужбина.

През 2011 година член на Управителния съвет на Естонското сдружение за фамилни лекари предизвести за бъдеще в страната, в която "няма фамилен доктор в радиус от 100 километра", оповестяват локалните медии.

Естония не е единствената страна, която е изправена пред напускането на своите здравни служащи.

Румъния е изгубила половината си лекари сред 2009 година и 2015 година Няколко години след присъединението на Полша към Европейски Съюз повече от 60 % от учещите в пети и шести курс студенти по медицина възнамеряват да работят в чужбина. Словакия има към 15 000 практикуващи лекари, когато се причисли към Европейски Съюз през 2004 година, 3 800 от тях са подали молба за овакантяване.
 Когато лекарите и медицинските сестри следват парите Когато лекарите и медицинските сестри следват парите / БГНЕС
Най-тежко наранени от изселването на лекари и медицински сестри са най-новите членове на Европейски Съюз, плюс Португалия и Гърция, наранени от рецесията, сочи анализът на „ Политико “ въз основа на данните на Комисията.

Тази миграция на млади експерти към запада се случва във време, когато междинната възраст на един доктор в Европейски Съюз се усилва. Повече от един на всеки трима лекари в Европейски Съюз е на възраст над 55 години през 2014 година До 2020 година този "пенсионерски връх" ще значи, че повече от 60 000 лекари - 3,2% от работната мощ - ще напущат специалността всяка година, настояват от Еврокомисията.

В някои страни загубата на лекари и медицински сестри към този момент буди паника. Например в Румъния 10% от популацията оповестява, че остава без здравна помощ.

Що се отнася до набирането на медицински сестри и лекари от разрастващите се страни, се приема, че приемащите страни носят отговорност да не пресушават откъм фрагменти страните, от които наемат експерти. През 1999 година да вземем за пример Министерството на здравеопазването на Англия приложи стандартите за "етично интернационално наемане", в това число лист на разрастващите се страни, от които следва да се ограничи подборът на здравни служащи.

Списъкът включваше и Хърватия - тя е изгубила 570 лекари (5% от общия брой) заради емиграция към Европейски Съюз след присъединението си към блока през 2013 година, както и няколко страни в договаряния за присъединение към Европейски Съюз.

Европейски Съюз одобри и политически документи, в които признава своята отговорност да защищава някои страни отвън Европейски Съюз от утежняване на дефицита на здравни грижи. Но в границите на съюза няма такова признание; в действителност Комисията улеснява миграцията.

Процесът на пренасяне в друга страна от Европейски Съюз по традиция е бил стар за строго контролирани специалности, като да вземем за пример лекари или медицински сестри. Кандидатите не всеки път са сигурни къде да подадат своите заявки, с цел да бъдат приети техните документи, условията варират в обособените страни, а националните управляващи постоянно пропущат крайните периоди за отговор на настояванията.

Миналата година Комисията започва стратегия, която рационализира процеса за някои чиновници, като го направи онлайн. Чрез уеб страницата на Европейската професионална карта експертите, работещи в пет от специалностите с най-вече познания в областта на вътрешна подвижност в Европейски Съюз - медицински сестри, фармацевти, физиотерапевти, сътрудници по недвижими парцели и планински водачи, могат да видят какво се изисква във всяка страна, да качват своите квалификации и да заплащат регистрационна такса. След като страната хазаин ги одобри, те могат да се движат и (ако приемем, че дават отговор на всички езикови изисквания) стартират да практикуват. Ако приемащата страна пропусне периода за отговор, поръчката автоматизирано се утвърждава. /БГНЕС

--------------------------------------

Джинджър Харви, „ Политико “.
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР