Свободата е път, който всеки от нас трябва да извърви.

...
Свободата е път, който всеки от нас трябва да извърви.
Коментари Харесай

За Васил Левски родолюбието не е трапеза, а мисия

Свободата е път, който всеки от нас би трябвало да извърви. Да поеме отговорност за делата и думите си и да осъзнае, че от него зависи да обърне времето.

От рождението на Апостола ни разделят едвам 180 години. Днес България е свободна република, само че мнозина я напущат, а чувството за неправда е всеобщо. Защото свободата е път, който всеки от нас би трябвало да извърви. Да поеме отговорност за делата и думите си и да осъзнае, че от него зависи да обърне времето. Това съобщи през днешния ден президентът Румен Радев в Карлово на церемонията във връзка 180 години от рождението на Апостола на свободата Васил Левски.

В изявлението си президентът акцентира, че историята крачи непреклонно, само че от време на време нейното безвремие трае епохи и са нужни хора с кураж, които да я уловят за ръка и да я извадят от калта. " Апостолът е от малцината призвани, които форсират хода на историята. Безправен, само че непослушен, той ще извърви пътя до свободата преди другите и поради другите ", съобщи президентът.

Румен Радев напомни, че за 35 години Левски израства от абаджия, дякон, даскал, хъш и въстаник до пълководец и общественик. Приживе е към този момент мит, а бесилото му ще се трансформира в българското национално разпятие, предвестител на нашето възкресение. " Още млад Дяконът зарязва утехата на религията, само че не губи вярата. Загърбва служението, поема риска на революцията, само че не не помни смирението. Тъкмо той, лидерът, проповядва " от сърце да обичаме, оногова, който ни покаже грешката ", сподели президентът.

По думите на президента, Левски мечтае смело, приказва малко, работи уверено и с непобедимо самообладание и неизменност. Презира лукавото празнословие. Сам написа, че " интригата стопира хода на националната работа ". Убеден е, че " трябват каузи, а не думи ", а за себе си смирено споделя, че " се е заречен на Отечеството си жертва за освобождението му, а не да бъде кой знае какъв ", напомни президентът.

" За Васил Левски родолюбието не е софра, а задача. Тежко е да го установяваме, само че днешната българска политика е печалното отричане на това кредо на Апостола. Оттам и бедите ни. Но Левски ни завещава и избавителния път, своя образец и думите: " времето е в нас и ние сме във времето, то нас обръща, и ние него обръщаме ", акцентира още в изявлението си Румен Радев.

Президентът съобщи също по този начин, че момчето от Карлово, което заряза расото, подари народа си не с разтуха, а със независимост и се трансформира в индивида, дръзнал да провокира цяла империя, който загуби себе си, само че завоюва своя залог с Историята. Спечели го " за цялостен народ ".

На тържествената гала в Карлово по случай годишнината от рождението на Васил Левски участваха вицепрезидентът Илияна Йотова, заместител министър-председателят Валери Симеонов, заместник-председателят на 44-то Народно заседание Валери Жаблянов, кметът на гр. Карлово Емил Кабаиванов, народни представители и хиляди жители.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР