Свлачището, предизвикано от строеж на хотел в Капана, повлече след

...
Свлачището, предизвикано от строеж на хотел в Капана, повлече след
Коментари Харесай

Свлачището в Капана повлече надолу и бизнеса на няколко заведения

Свлачището, провокирано от градеж на хотел в Капана, повлече след себе си  и бизнесът на няколко заведения в квартала.  Припомняме, че във вторник поради същия градеж, се срути се част от стена на дома на фамилията на Филип и Ивелина, които имат 3 деца. Първите сигнали за идните проблеми бяха дадени още  на 18 януари, когато пропадна част от ул. „ Константин Стоилов ”. В идващите дни градежът „ изяде ” част от  „ Абаджийска ”. От регион „ Централен ” издадоха наставления на строителя, само че едвам след сриването на стената на прилежащата къща, институциите взеха по- съществени ограничения и стопираха градежа.  Стигна се до намесата  на РДНСК, които назначиха комисия, която да обследва  градежа.
Прочетете още
Инвеститор на градежа е компания „ Галинел Инвест ”, благосъстоятелност на Калин Ганев. Строител е „ Крисбилдгруп ”, която също е благосъстоятелност на Ганев. Строителният контрол е поверен на „ Строй консулт- 3Г ”, а проектанти са архитектите Георги Стамболджиев и Дончо Хаджиев.

Към момента  вървят укрепителни действия на градежа, под надзора на инспектори от РДНСК.

Инвеститорът насипва инертни материали, които да са път до пропадналите основи на прилежащата къща. От обекта е изтеглена тежката техника, с която се работеше преди три дни и в този момент там има единствено един дребен екскаватор.

Двете улици, сред които се намира строежа- „ Абаджийска ” и „ Константин Стоилов ” са затворени с полицейски ленти и има оставени тесни пътечки, през които да минават пешеходците.

Извънредната ситуация  спря за неопределен срок бизнеса на прилежащите обекти.  „ Мултикулти ”  и, „ Барела ” , както и сладкарницата на „ Абаджийска ” не работят към този момент седмица.  Лентите опират във външните маси на „ Читалнята ”, която към този момент  все още работи.

„ Затворил съм заведението, тъй като личният състав се опасява да влезе вътре. Има пукнатини по стените, вратите заяждат. Отпред на тротоара паветата са пропаднали и виждаме дупка. Нямам визия по кое време ще възстановим активността си ” разяснява за TrafficNews  собственикът Тодор Танчев.

Той се е опитал да си извади документ от РДНСК  и регион „ Централен ”, че заведението е затворено не по негова виновност, но  е блъснал на камък. „ Препоръчаха ни да не работим. Ако сме отворили било за наша сметка. В същото време обаче отхвърлят да ни издадат документ, че постройката е рискова. Аз не мога да пожертвам да пусна клиенти в заведението, откакто ни споделят, че има риск. Единствено пуснах заявление в регион „ Централен ” да спрат да ми начисляват тротоарно право, тъй като местата ни са зад полицейската лента ” възмущава се Танчев.

Той съобщи, че към този момент е направил среща със притежателя на хотела Калин Ганев, като е сложил тематиката за обезщетения, само че той декларирал, че не е негова виновността, че заведението не работи.

„ Очевидно ще се наложи да си диря правата по правосъден път. Вече се свързах с конструктор – експерт да направи оценка на вредите и ще се забележим с Ганев в съда. 

Собственикът на „ Барела ” Кирил Стоянов  също е затворил  обекта и не работи. „ Никой не ме е търсил, нито ме е питал какви са загубите ни. Съмнявам се, че някой ще покрие вредите, които поносим. Следващата седмица ще създадем среща  на пострадалите и може да създадем общ за пропуснати изгоди ” съобщи той.

В изявленията, които Ганев даде през седмицата, съобщи че е компанията му ще поеме отговорност и ще спомага на пострадалите.

“Да случило се, поемаме виновността, само че не цялата, тъй като има и други фактори, само че ще понесем следствията ”, съобщи вложителят. Според него, другите фактори са ВиК повреда, която наводнява основите на къщите в региона.

Семейството на Ивелина и Филип, също към момента живеят  при другари. 



 

 

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР