Свлачище унищожи няколко сгради в индийския щат Химачал Прадеш

...
Свлачище в северните индийски планини унищожи няколко сгради, последното в
Коментари Харесай

Свлачище в северните индийски планини унищожи няколко сгради, последното в поредица от бедствия в Хималаите, които убиха десетки хора.

Никой не пострада при свлачището в четвъртък в района на Кулу в щата Химачал Прадеш, тъй като жителите бяха преместени от района, защото се смяташе за опасен, казаха служители.

„Администрацията идентифицира риска и успешно евакуира сградата преди два дни“, заяви главният министър на щата Суквиндер Сингх Сукху в публикация в платформата за социални медии X, известна преди като Twitter, позовавайки се на това, което той нарече „масивна търговска сграда“.

Той публикува видеоклип на сградата, която се срутва в свлачището. Телевизионните канали излъчват снимки на сгради на хълм, които се срутват, заедно с дървета и отломки.

„Общо осем сгради са напълно повредени, а други две са частично повредени“, каза държавният служител по управление на бедствия Praveen Bhardwaj.

Свлачищата в Химачал Прадеш убиха повече от 50 души този месец, като къщите бяха изравнени, а автобусите и колите висяха на ръба на пропасти, след като пътищата поддадоха.

Според щатския орган за управление на бедствия най-малко 361 души са загинали и 342 други са били ранени от юни насам поради избухвания на облаци, свлачища, наводнения и други произшествия, свързани с климата. Около 40 души все още са в неизвестност, според съобщения в медиите.

През последните седмици в щата имаше проливни дъждове, довели до блокиране на стотици пътища. Няколко видеоклипа в социалните медии показват сгради, които се срутват за секунди.

Десетки хора загинаха в Индия през последните няколко месеца поради обилните мусонни дъждове, които обикновено продължават от юни до септември.

Дъждовете и топещите се ледници донесоха смъртоносни внезапни наводнения в планините на Индия и съседен Пакистан и Непал през последните години, като правителствени служители все повече обвиняват изменението на климата.

Най-малко 52 души са загинали при свлачища в Непал тази година, докато 29 са в неизвестност.

Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР