Свлачищата в страната са над 2000, като за миналата година

...
Свлачищата в страната са над 2000, като за миналата година
Коментари Харесай

Николай Нанков: Свлачищата в страната са над 2000, за 2017 г. новите са над 40

Свлачищата в страната са над 2000, като за предходната година нововъзникналите са над 40, а за тази година министър Николай Нанков чака даже да са повече. Само за предходната седмица има към 18 свлачища по републиканските пътища, като тези феномени ще зачестят поради климатичните промени.

Това заяви министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков след присъединяване си в конференция и пленарна сесия на Постоянната комисия по кадастър на Европейския съюз на тематика " Данните като основа на цифровото общество ", съобщи Българска телеграфна агенция.

Тези 18 млн. лв. на Министерство на регионалното развитие няма да ни стигнат единствено за укрепването на свлачището в област Смолян, разяснява министърът.

За свлачището край Оряхово са нужни над 40 млн. лв., за свлачищата по морето на спирка Фара, Аксаково, Кипарис – юг и север, Балчик – са нужни над 300 млн. лв., като никой не може да подсигурява непрекъснат резултат, означи още той.

Според Нанков основаването на катастрофичен пул за превъзмогване на вредите след естествени бедствия е измежду решенията, които ще преодолеят дефицита на средства на страната за такива цели. Той подсети, че тази концепция е от 2012 година Тя е била неотдавна разисквана с вицепремиера Валери Симеонов и ще бъде дискутирана и с премиера Бойко Борисов.

Само за подсилване на свлачищата в страната са нужни над 1 милиарда лв. , подсети министърът и означи, че в този момент на финансиране се разчита от бюджета на Министерство на регионалното развитие, като за тази година с нарастването има съвсем 18 млн. лв., на пари от междуведомствена комисия по възобновяване към Министерски съвет и на оперативна стратегия " Околна среда ", в която за свлачищата има 65 млн. лв..

Той изясни схемата за попълване на катастрофичния пул (фонд) , като за частни парцели, фондът се генерира през налог " здания " или през минимална годишна целева вноска на притежателите. Друг метод е при застраховка на обществена или частна благосъстоятелност % да отива във фонда. Той се управлява от директорски или контролен съвет, който включва застрахователи, Неправителствени организации, страна.

Министърът регистрира позитивния резултат от нормативната възбрана от 2015 година на строителството в свлачищни зони без предварителното им подсилване и без да има построена канализационна мрежа и посочи, че е нужна по-добра предварителна защита и надзор на строителството в такива зони.

Министърът означи също и нуждата да се намерения върху икономическата доходност при укрепването на свлачища в обитаеми места, в което живеят 10 – 15 индивида и сподели, че би трябвало страната или общината да обезпечи на тези хора различен жилищен фонд.

Министър Нанков заяви, че сега има преструктуриране на геозащитните сдружения, като към този момент ще има едно с клонове в страната, с което, по думите на министъра, ще се усъвършенства предоставяната от тях услуга.

Нанков сподели, че годишно по към 250 000 лв. от бюджета на министерството по линия на геозащитните сдружения се насочват за монтиране на контролно-измервателни системи по свлачищата.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР