Свитото производство рефлектира върху цените на борсовата електроенергия в Европа.

...
Свитото производство рефлектира върху цените на борсовата електроенергия в Европа.
Коментари Харесай

Цената на борсовия ток в България е най-ниска в цяла Европа

Свитото произвеждане рефлектира върху цените на борсовата електрическа енергия в Европа.

© Надежда Чипева
Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване
България записва през днешния ден най-ниска цена на тока в цяла Европа. Цената на Българската самостоятелна енергийна борса (БНЕБ) с ден на доставка 6 април е 11.95 евро/мВтч. Все отново тя е много по-висока по отношение на предходния ден (4 април), когато борсовата електрическа енергия в същия сегмент се търгуваше за 3.57 евро/мВтч, демонстрира информация на " Капитал ".

В Германия и Франция, където неведнъж електрическата енергия е със доста по-ниски цени по отношение на тези у нас, токът се търгува против надлежно 17.34 и 12.59 евро/мВтч. За повече се продава и електрическата енергия в Румъния (19.47 евро/мВтч ) и Сърбия (18.76 евро/мВтч). Най-висока през днешния ден обаче е цената в Словения и Хърватия - 26.25 евро/мВтч.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Обяснението за ниските стойности на БНЕБ е в свитото произвеждане на част от предприятията у нас, които поради рецесията ограничиха или изцяло стопираха работата си.

В резултат компаниите, които търгуват ток, образуват остатък, който се пробват да продадат посредством сегмента " Ден напред ". Тъй като обаче търсене на процедура съвсем липсва, цените падат стремглаво. Подобна е картината в цяла Европа.

Докато през днешния ден въпреки всичко има минимално ценово оживление, то през вчерашния ден токът на европейските тържища в сегмента " Ден напред " всеобщо се търгуваше за сред 3 и 10 евро/мВтч. Нещо повече - тъкмо преди две седмици БНЕБ записва рекордно ниски цени на електрическата енергия от съвсем нулеви стойности.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР