Свищов. Встъпителна пресконференция на проект по Програмата за трансгранично сътрудничество

...
Свищов. Встъпителна пресконференция на проект по Програмата за трансгранично сътрудничество
Коментари Харесай

Велико Търново: МБАЛ „Димитър Павлович” в Свищов ще получи високотехнологична апаратура по проект за трансгранично сътрудничество с Румъния

Свищов. Встъпителна конференция на план по Програмата за трансгранично съдействие Interrеg V-А Romania-Bulgaria 2014-2020 година се организира в Свищов, оповестиха от пресцентъра на Общината. Проектът в областта на опазването на здравето е създаден взаимно с румънския град Зимнич и е на стойност 1 494 719.43 евро, като по-голямата част от средствата ще бъдат усвоени от Община Свищов. С реализирането на плана „ Вашето здраве има значение! – Модернизация на лечебните заведения в Зимнич и Свищов “, МБАЛ „ Димитър Павлович ” ще се снабди с високотехнологична инсталация.
Координаторът на плана, от българска страна Даниела Станкова откри конференцията и направи къса презентация на дейностите и предстоящите резултати. Тя заяви, че е заложено доставянето на компютърен томограф и реаномобил от най-ново потомство. С новата техника ще се реализира реализиране на сложна и висококачествена диагностика, което е извънредно значимо за успеваемостта на свищовското лечебно заведение. Общата сума, която ще се усвои община Свищов е в размер на 763 231.29 евро, от които 2% са личен принос.
Освен модерната инсталация, в плана са заложени средства за ремонт и реорганизация на помещението, в което ще бъде конфигуриран томографа, обмяна на опит и други свързани с плана действия. Кметът Генчо Генчев и ръководителят на Общинския съвет – Свищов доктор Кристиян Кирилов участваха на конференцията и приветстваха румънските сътрудници за ползотворната взаимна работа. По думите им, реализирането на плана ще способства за реализиране на по-голяма успеваемост при оказване на незабавна здравна помощ и ще подсигурява еднакъв достъп и високо качество на болничната здравна помощ.
Здравните заведения от двете страни на река Дунав ще подобрят своя образ със модерна софтуерна инсталация, която ще задоволи до висока степен условията на своите пациенти. Благодарение на новите придобивки ще способства за повишение конкурентоспособността и основаване на добавена стойност в здравните заведения на двата града.
На конференцията участваха представители на МБАЛ „ Димитър Павлович ”, отпред с шефа на лечебното заведение доктор Венцислав Михов. На въпрос на доктор Божидаров по отношение на образования и обмяна на опит Даниела Станкова изясни, че по плана са планувани две 5 дневни образования за работа със актуалната инсталация, която ще дойде в свищовската болница, както и две визити на разменни начала на медицински личен състав от двете лечебни заведения, за обмяна на опит. В края на встъпителната част кметът Генчев пожела на екипите по плана да осъществят един първокласен, резистентен и най-много работещ план, с цел да се усети от жителите смяната и резултата от реализирането му. Припомняме, че договорът по плана беше публично подписан през април 2017 година, а крайният период на осъществяване е 11 април 2019 г.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР