Свищов. Младежки дебат Накъде отива Европа? се проведе в Стопанска

...
Свищов. Младежки дебат Накъде отива Европа? се проведе в Стопанска
Коментари Харесай

Велико Търново: Младежки дебат „Накъде отива Европа?” се проведе в Стопанската академия в Свищов

Свищов. Младежки спор „ Накъде отива Европа? ” се организира в Стопанска академия „ Димитър А. Ценов ”, проведен от свищовското висше учебно заведение и Бюрото на Европейския парламент в България. Това оповестиха от пресцентъра на Стопанска академия " Д. А. Ценов " . Освен студенти от разнообразни курсове и специалности, в дебата участваха възпитаници от петте междинни учебни заведения в Свищов – СУ „ Николай Катранов ”, СУ „ Димитър Благоев ”, СУ „ Цветан Радославов ”, ПДТГ „ Димитър Хадживасилев ”, Свищовска професионална гимназия „ Алеко Константинов ”.
Форумът откри Теодор Стойчев – началник на Бюрото на Европейския парламент в България. В панелната полемика участваха Георги Пирински – член на Европейския парламент (С&Д, България), гл. ас. доктор Ралица Ковачева – учител от Журналистическия факултет на Софийски университет и доцент доктор Александър Ганчев – учител от факултет „ Финанси ” на Стопанска академия. Участниците в дебата споделиха свои отзиви и визии, свързани с вероятните сюжети за бъдещето на Европа и главните провокации, пред които ще бъде изправен Европейския съюз в средносрочен проект. Коментирана бе финансовата рамка за сегашния интервал 2014-2020 година, по какъв начин е разпределен бюджета в нея, каква ще бъде идната многогодишна рамка, какви цели ще бъдат заложени в нея и какви проблеми ще се вземат решение. В тази връзка, Георги Пирински показа пред присъстващите студенти и възпитаници, че се разисква увеличение на средствата по стратегия Еразъм+, която дава опция на младежите да се образоват в задгранични висши учебни заведения. Говорейки по тематиката за „ център и външна страна ” в Европейски Съюз, гл. ас. доктор Ралица Ковачева акцентира, че включването в ядрото не е по право, а е по заслуги и от нас зависи къде се намираме и до къде желаеме да стигнем. Коментирайки проблемите в Европейски Съюз, доцент Ганчев съобщи, че Европа би трябвало да остане съюз на национални страни и би трябвало да се откаже от своя централизъм.
Панелистите споделиха свои визии и по въпроси, свързани с Брекзит, младежката претовареност, надвисналата заплаха от комерсиална война със Съединени американски щати, вероятностите за разширение на Европейски Съюз към страните от Западните Балкани, идните избори за Европейски парламент и други настоящи тематики от европейския дневен ред. Дискутираните тематики провокираха голям брой въпроси и мнения от страна на присъстващите студенти и възпитаници, които също показаха свои отзиви и визии, по отношение на бъдещето на Европа. Те споделиха какво им дава и какво им взима Европейски Съюз, по какъв начин считат, че би трябвало да се развива и какви промени желаят да видят в Европа след изборите за Европейски парламент през 2019 година Икономическата, военната и енергийната сигурност, както и битката с тероризма също бяха измежду тематиките, които присъстващите студенти и възпитаници разясниха с участниците в дебата.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР