Свищов. Като част от програмата на Свищовски лозници `2018 тържествено

...
Свищов. Като част от програмата на Свищовски лозници `2018 тържествено
Коментари Харесай

Велико Търново: Художествена галерия „Николай Павлович” в Свищов отбеляза 30-та си годишнина

Свищов. Като част от програмата на „ Свищовски лозници `2018 ” тържествено бе маркирана 30-та годишнина от основаването на Художествена изложба „ Николай Павлович ” в Свищов. Събитието бе съчетано с 41-та галерия на свищовските художници, оповестиха от пресцентъра на Община Свищов . Тази година изложбата има рекорден брой участници – 30 създатели, които показват пред свищовската общност и гостите на града 69 произведения. Посетителите на галерията могат да видят графики, иконописи, живопис с разнообразни техники, приложно изкуство и дребна пластика. На тържественото честване на 30-та годишнина участваха кметът на Общината Генчо Генчев, ръководителят на Общинския съвет доктор Кристиян Кирилов, Росен Маринов – шеф на дирекция „ Култура и културно завещание ” и още доста посетители.
Пламен Бонев, дълготраен основен организатор на художествената изложба описа част от нейната история. В началото картините са били съхранявани и показвани в Светиниколското учебно заведение. По-късно, след земетресението в Свищов през 1977 година, те са били преместени в друга постройка, а през 1988 година излиза решението за основаване на изложба с името на Николай Павлович. Днес галерията съхранява над 5000 произведения от стотици създатели. Настоящият организатор на галерията Пламен Симеонов поздрави всички художници и създатели, които тази година се включиха в изложбата и пожела на гостите на тържеството картините да ги заредят с доста позитивно въодушевление за празничните дни.
От своя страна кметът Генчо Генчев подсети, че Общинското управление си е сложило за цел да възроди културния живот в общината. Градоначалникът на Свищов сподели пред присъстващите, че след ремонта на Школата по изкуства, в идната година Общината ще търси способи и средства да направи главен ремонт и на художествената изложба. Всички създатели, взели участие в 41-та галерия на свищовски художници, получиха дарове от представителите на Общината.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР