Свищов. Хората със зрителни нарушения в Свищов отбелязаха Международния ден

...
Свищов. Хората със зрителни нарушения в Свищов отбелязаха Международния ден
Коментари Харесай

Велико Търново: Хората със зрителни нарушения в Свищов отбелязаха Международния ден на белия бастун

Свищов. Хората със зрителни нарушавания в Свищов означиха Международния ден на белия бастун събраха, с цел да отбележат дружно неговата значимост, оповестиха от пресцентъра на Общината . В България за първи път денят е маркиран през 1980 година, с прояви проведени от Съюза на слепите и е знак на самостоятелността на слепите хора, и устрема им за заслужен живот и пълноправие.
Тази година управлението на община Свищов за следващ път показа интернационалния ден дружно с членовете на териториалната организация на слепите. Председателят на организацията Мария Велчева благодари за интензивността на хората членуващи в нея и приветства гостите в лицето на кмета на Свищов Генчо Генчев, зам.-кмета Анелия Димитрова, и директорката на ЦСРИ Десислава Йорданова.
По време на срещата, Мария Велчева сподели на представителите на общината някои от придобивките на клуба. Заместник-кметът Анелия Димитрова прегледа наличното четящо устройство с увеличителен механизъм, което доста улеснява четенето на хората със зрителни увреждания. Домакините направиха проява на говорещите уред за кръвно и кантар за премерване на тежестта, които са закупени със средства, дарени от кмета на Свищов във връзка миналогодишния Ден на белия бастун. Кметът Генчев разреши да му бъде измерено кръвното налягане – което се оказа в отлични граници, а председателката на териториалната организация сподели по какъв начин работи говорещият кантар, като резултатът от измерването единствено удостовери очевидно положителната ѝ физическа форма. Посещението на гостите бе добър мотив да си поговорят с хората и да изслушат част от проблемите, които ги вълнуват.
Кметът Генчев отговори на сложени въпроси по отношение на идното асфалтиране на 45-те улици в Свищов, като акцентира, че такава огромна инвестиция за асфалтиране на улици и замяна на ВиК мрежата до в този момент в Свищов не е правена. Градоначалникът същински се трогна благодарствените думи на някои от незрящите хора, които споделиха облекчението си от новия тротоар по пътя за болничното заведение, както и от звуковия сигнал, който е прибавен към кръстовището на пл. „ Свобода “. 91-годишната Николинка Димитрова сподели следното: „ Г-н Генчев, Вие сте единственият кмет, който живее с потребностите на инвалидите. Вие сте единственият кмет, който постоянно сте се отзовавал на покана да присъствате на нашите тържества. Уверена съм, че и в бъдеще не ще ни забравите, тъй като Вие сте единственият кмет, който на 3-ти декември събира всички инвалиди дружно, с цел да се опознаем, да се забележим и да ни подарите по един календар. Това в никакъв случай няма да го забравим! Благодарим Ви за всичко! “.
В отговор на топлите думи, кметът сподели, че това за него е същинският смисъл на живота – Да даряваш положително и да получаваш положително! Той добави, че противоположната връзка със свищовските поданици за него е най-важна и тяхната благодарност е извънредно скъпа за него.
Генчо Генчев сервира саксийно цвете на госпожа Велчева, с благопожелание то да способства за повече уют в клуба и увери присъстващите, че постоянно могат да разчитат на поддръжката на община Свищов при реализирането на своите начинания, и бъдещи мероприятия.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР