Свинското месо – рекордьор по поскъпване през 2019-та. Цената за

...
Свинското месо – рекордьор по поскъпване през 2019-та. Цената за
Коментари Харесай

Казаха коя храна е поскъпнала най-много тази година ВИДЕО

Свинското месо – рекордьор по повишаване през 2019-та. Цената за кг е скочила с до 50% настояват от асоциацията за отбрана на потребителите, оповестява Нова телевизия.

Това лято африканската чума не подмина и България - близо 130 хиляди животни бяха изклани или 20% от свиневъдството у нас. А свинското месо от междинна цена 7 лв. за кг при започване на годината през октомври доближи 9 лева А около празниците - от 10 лв. и нагоре. Според специалисти обаче цените са изкуствено надути.

9.50 лева за свинска плешка и 12 лв. за врат без кост. Цените на свинското в тази месарница са като в множеството магазини, споделя Методи. Идва тук обаче тъй като знае, че купува българско.

„ Можеше да се откри месо сред 7-8 лв., в този момент към този момент 9-10. Поне с един лев нагоре са”, споделя Методи. За трапезата на Нова година обаче няма да пести.

Продажбата на свинско е намаляла фрапантно спрямо миналогодишните празници, оплакват се търговците.

„ Още при започване на септември алармирахме, че има опция да стигне до 50%. Тя към този момент е реалност. В момента свинското се предлага с над 50% по-скъпо съпоставяне с предходната година”, съобщи Пейо Майорски от Асоциацията за отбрана на потребителите.

Според Асоциацията повишаването е спекулативно и е почнало още в средата на годината.

„ Започна с мудни темпове. Но към края на годината, когато обичайно консумираме свинско повече, цената скочи фрапантно с 10 до 17%”, разяснява Майорски.

По думите му главната причина за покачването не е африканската чума.

Поскъпването на пилешкото месо пък Майорски изясни с това, че доста хора стартират да минават на него поради цените на свинското.

От Асоциацията считат, че цените се покачват поради годишната инфлация, нарасналите индустриални разноски, предстоящото от транспортните компании въвеждане на ТОЛ такси.

Тази Коледа е друга и за фамилиите, които трябваше наложително да заколят свинете си поради епидемията от чума. Любо и Маринка от русенското село Ряхово се разделиха с двете си свине в края на август. Месото във фризера им обаче от дълго време е свършило.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР