Свинекомплексът в русенското село Бръшлен дава на съд Областната дирекция

...
Свинекомплексът в русенското село Бръшлен дава на съд Областната дирекция
Коментари Харесай

Свинекомплексът в Бръшлен ще съди Областната дирекция по безопасност на храните

Свинекомплексът в русенското село Бръшлен дава на съд Областната дирекция по сигурност на храните. Според управлението на фермата, компенсацията за унищожените животни не е направено по пазарни цени и ощетява бизнеса.

Свинекомплексът в Бръшлен бе един от четирите в района, наранени от африканска чума по свинете. Заради болестта бяха унищожени всички 40 000 свине. От фермата не са съгласни с компенсацията от близо 4 млн.лв., тъй като е с 2,5 млн.лв. по-малко от пазарните цени.

„ Ние имахме назначен самостоятелен оценител, самостоятелният оценител изготви оценка, която беше по пазарни цени, и в един миг тази оценка не се призна, а се извади нов акт, който беше към този момент по някакви цени по Национален статистически институт, които въобще не дават отговор на реалността”, съобщи доктор Христо Стойков, шеф на Свинекомплекс-Бръшлен.

От Областната дирекция по сигурност на храните настояват, че са си свършили работата. Но признават, че в закона има пропуски.

" Нормативната уредба е отпреди 10-13 години и би трябвало да бъде планувано в такава фаза, само че ето, че някои неща са били пропуснати, ние няма какво да създадем, нещо, което е друго от това, което е разказано в закони и наредби”, сподели доктор Георги Дяков, шеф на ОДБХ-Русе.
Чумата към този момент слага в риск цялото българско свиневъдство Еврокомисар с тежки рецензии към българските управляващи, карантината удря и по дърводобива
За да възвърне работа, фермата разчита на компенсациите, защото предстоящите разноски възлизат на повече от 12 млн. лева.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР