Свикнали сме от ИТ индустрията да идват само добри новини

...
Свикнали сме от ИТ индустрията да идват само добри новини
Коментари Харесай

Доброслав Димитров: Усеща се сериозно забавяне във всеки един аспект на IT индустрията в България

Свикнали сме от ИТ промишлеността да идват единствено положителни вести у нас. През предходната година да вземем за пример ИТ секторът означи 20% и надвиши 7 милиарда. Това е сериозен скок. Очаква се и тази година да порасне, само че с може би с към 10%. Усеща се съществено закъснение във всеки един аспект на промишлеността, който стартира в края на предходната година е се усети по-сериозно при започване на тази година. Има закъснение в наемането на хора, някои компании минаха във фаза на освобождение на хора. В това няма нищо необичайно, тъй като това е световна промишленост. Това съобщи Доброслав Димитров от Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) пред Money.bg.

" Ако Брутният вътрешен продукт на България порасне тази години, значително ще се дължи на тази промишленост, тъй като някои ще отбележат много сериозен спад ", счита Димитров.

" В момента се случва нещо, което не е било от дълго време - икономическа рецесия. Последната по-голяма беше преди към петнадесет години - то тогава до момента има ново потомство бизнесмени, което нямат показва, че нещата могат да вървят и надолу. Порасна и ново потомство компании, за които значимо беше да има растеж, а облагата е пожелателно нещо. Финансовият запас беше " безвъзмезден " - в Европа години наред лихвите бяха негативни, което възпита друг вид правене на бизнес. В момента се връщаме към фундаменталния метод - а точно, че сметката в края на месеца би трябвало да излиза. Това създава много сериозен потрес в промишлеността като цяло ", счита специалистът.

Според него хубавата вест е, че в България не сме привикнали с подобен тип правена на бизнес, тъй като не сме имали достъп до толкоз неограничени запаси, както при запасните страни.

По думите му това ще породи потрес в системата както за фирмите, по този начин и за тези, които започват бизнеси в този момент.

" В момента софтуерните колоси всеобщо освобождават хора на световния пазар, поради икономическите усложнения. Това, което се случи, когато още веднъж стартира да се уголемява тази промишленост е, че най-вероятно няма да се открият същите работни места, които са били предходната година, заради изкуствения разсъдък и хората би трябвало да влагат в себе си и в уменията си, в случай че желаят да имат този стандарт, на който са привикнали. Времето, в което можеше с по-малко позная добра кариера свърши. И компании, и хора хора би трябвало да влага в своето познание и можене ", счита Димитров.
 Световната ИТ промишленост има потребност от нови чиновници: ето кои са най-добре платените
Световната ИТ промишленост има потребност от нови чиновници: ето кои са най-добре платените

Над половината от мениджърите у нас желаят нарастване на екипите си

Това, която се случва сега съгласно специалиста е че е настъпила петата индустриална гражданска война, която няма нищо общо в четвъртата. Първите четири са автоматизирали труда, без да може да замести човешкия фактор, до момента в който в този момент изкуствения разсъдък ни нападна в когнитивното и креативното мислене.

" Имаме колосална смяна, която носи доста благоприятни условия и доста закани и не би трябвало да пропускате тази смяна ", счита той. Не единствено програмистите, а всеки който не влага в себе си и своите умения, ще стане непотребен.

Основният фокус и зов е да увеличим гениите, които предлагаме като страна, а това може да стане по три метода - обучение, преквалификация и привличане на хора извън. Тази гражданска война е основана на познания. Без гений, не могат да ни спасят никакви пари ", заключва Димитров.

Трябва да цифровизираме стопанската система на България, която е на последно място в Европейски Съюз по този индикатор. Ако не осигурим задоволително гений на нашата промишленост, цялата стопанска система ще страда, разяснява специалистът. Освен гений, би трябвало да се обезпечи и добра среда за живот тук. Това е решението на задачата, с цел да можем да имаме по-добро бъдеще.
 ИТ кариера без да имаме опит? Няколко съвета от създателя на една българска компания, позиционирана на световния пазар
ИТ кариера без да имаме опит? Няколко съвета от създателя на една българска компания, позиционирана на световния пазар

Решението за смяна и ново начало не постоянно е елементарно, само че постоянно е за добро
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР