Свикнали сме до болка с Google Maps. Търсим ли адрес,

...
Свикнали сме до болка с Google Maps. Търсим ли адрес,
Коментари Харесай

Навигация без интернет: Waze го може по-добре от Google Maps

Свикнали сме до болежка с Гугъл Maps. Търсим ли адрес, ресторант или просто най-бърз маршрут, инстинктивно отваряме точно това приложение. И го употребяваме по инерция. Оказва се, че има опция, и тя има някои прерогативи.

Waze е също задоволително добре известно приложение, само че сме привикнали да го употребяваме главно за предизвестия за камери и рискове по пътя, по който караме автомобила си. Какво става обаче, когато интернетът липсва по някаква причина?

Гугъл Maps поддържа офлайн карти, с което Waze не може да се похвали. Това обаче не значи, че Waze не може да го употребяваме в офлайн режим. Може - с ангажимента, че съвсем всички функционалности на приложението няма да са дейни и ще разчитаме единствено на базова навигация.

Как работи Waze

Waze е основано на платформа, която разчита на другите консуматори за актуалността на подаваната информация. Когато водач пред нас рапортува за съществуването на камера за скорост да вземем за пример, другите водачи, чийто маршрут минава през същото място, получават уведомление за това и имат време да понижат.

Същото важи и за всички останали вести, които Waze предлага - произшествия, тапи, ударено животно, автомобил в спешната лента и така нататък

Като допълнение, Waze генерира автоматизирано информация, в случай че го използваме на телефона или посредством Android Auto и Apple CarPlay. Ако приложението е отворено, то може да събира информация за междинната скорост, посоката и други елементи, които вършат генерирането на маршрут и определянето на това къде има запушване още по-точно.
 Снимка 570780

Всичко това изисква постоянна интернет връзка. Приложението събира информацията и по-късно я ъплоудва на сървърите на Waze, след което изпраща към този момент обработените данни до всички останали консуматори. Благодарение на непрекъснатата противоположна връзка, приложението може да предлага по-добри направления, което прави връзката с интернет наложителна.

От друга страна, Гугъл Maps разрешава на потребителите да смъкват авансово карти, които след това да употребяват, даже и без интернет. Това е една от най-важните и потребни функционалности на приложението, която е изключително комфортна, когато пътуваме до екзотична дестинация, където знаем, че няма да имаме мобилен интернет, само че в това време е значимо да се ориентираме.

Попътен вятър

И тук идва забавното. Waze не предлага офлайн карти, само че все пак, може да го употребяваме без интернет. Но е значимо да настроим дестинацията си, до момента в който го имаме.

С други думи, в случай че желаеме да употребяваме Waze в офлайн режим, би трябвало да конфигурираме маршрута си, до момента в който още сме онлайн.
 Снимка 570778

Може да звучи необичайно, само че има логичност. В множеството случаи отсядаме в хотел с Wi-Fi съгласуваност, която ни разрешава безусловно секунди преди потегляне да зададем маршрут от лобито на хотела. Приложението ще го генерира и по-късно няма да има потребност от интернет, с цел да ни води до крайната точка.

Какво му е по-удобното от Гугъл Maps

Разбира се, логически въпрос. От една страна, потреблението на Waze по упоменатия към този момент метод е по-бързо и мързеливо. Не е належащо да ровим в менютата, а и не рискуваме да забравим по какъв начин тъкмо става, което да наложи търсенето в YouTube на клип, който да ни напомни.

От друга страна, всяка свалена карта от Гугъл Maps лишава свободно пространство от паметта на телефона. В ерата на стотиците гигабайти, някакви 100 мегабайта надали са огромен проблем, само че въпреки всичко за какво да ги жертваме за карти, които на следващия ден ще забравим, че са ни трябвали.

Едно мислено

Хубаво е да се посочи, че потреблението на Waze или което и да е друго приложение без интернет на процедура обезсмисля главната му изгода - да показва настояща, точна и подробна информация за трафика, скоростта, времето за постигане на крайната цел.

Въпреки това обаче, опцията да употребяваме сходни приложения без интернет може да е разликата сред това да намерим хотела си за минути и да се въртим в кръг с часове в чужд град. Готови сме на тази жертва. Другият вид е хартиена карта.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР