Свикнали сме да възприемаме интернет като отворено и свободно пространство.

...
Свикнали сме да възприемаме интернет като отворено и свободно пространство.
Коментари Харесай

14-те души, които всъщност контролират интернет

Свикнали сме да възприемаме интернет като отворено и свободно пространство. Но в действителност 14 души го управляват. Да, звучи като история от книга на Дан Браун, само че в действителност е истина: целият интернет се пази от седем ключа, които са в ръцете на едвам 14 души.

В края на 2016 година немалка част от интернет просто изчезна - или по-скоро бе недостъпна. Става въпрос за колоси като Amazon, Twitter, Netflix, Spotify и доста други. Причината бе, че хакери нападнаха компанията, наречена Dyn, с толкоз доста трафик, с колкото сървърите ѝ не съумяха да се оправят.

Dyn е голям снабдител на нещо, наречено Domain Name System (DNS), което " превежда " интернет адреси, като да вземем за пример money.bg, което е елементарно за помнене от хората, в числа - IP-адресът, който компютрите схващат.

Dyn е просто един от доставчиците на тази услуга, само че офанзивата сподели какъв брой тъкмо разчита интернет на нея. Ако контролираш DNS, на практика контролираш целия интернет.

На най-високите си равнища DNS се пази от шепа хора, наричани криптоофицери.

От 2010 година насам, на всеки три месеца, те се събират на нещо като обред, на който ключовете се ревизират и обновяват.

Хората, които вземат участие в церемонията, са част от организация, наречена Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN). Ако някой получи достъп до данните ѝ, той ще управлява интернет - да вземем за пример ще може да изпраща хората към подправени копия на банковите уеб сайтове, вместо към същинските.За да отбрани системата, организацията е измислила метод по какъв начин да я подсигури, само че без да дава прекалено много власт в ръцете на един човек. Тя избира седем души, на които дава по един ключ. И избира още седем запаси, които също получават подобен. Церемонията изисква най-малко три от ключовете, които да отключат оборудването, което пази DNS.

Физическите ключове отключват кутии, които имат цифрови ключове върху смарт карти. Нужни са няколко от тях, с цел да се получи достъп до устройството, което генерира главния ключ, който съставлява компютърен код.

Сигурността на самото събитие е забележителна. Участниците минават през серия от заключени порти, като употребяват кодове и сканиране на биометрични данни, с цел да стигнат до стая, в която никаква електронна връзка не може да съществува.

Цялото събитие минава по строго избран ред, като също така се записва. Точните стъпки са ясни авансово, тъй че участниците (освен хората, които държат ключовете, има и други лица от ICANN и гости) да знаят, в случай че се случва нещо неправилно.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР