Свикнали сме да се возим в автомобилите си, да взимаме

...
Свикнали сме да се возим в автомобилите си, да взимаме
Коментари Харесай

Бамбуков влак, кокотакси и бирено колело. Кои градове имат най-нетипичен градски транспорт?

Свикнали сме да се возим в колите си, да взимаме рейса или да слизаме до метрото, с цел да стигнем по-бързо.

Но има градове по света, където напредването напълно не е толкоз всекидневно - най-малко не за тези, които не са привикнали с гледката на бамбуковите влакове на Камбоджа или на висящата железница в Германия.

Ако желаете да добавите щипка необикновеност в идващото си пътешестване, ето кои са местата по света, където можете да се возите на едни от най-странните транспортни средства.

Бамбуков трен: Батамбанг, Камбоджа

Камбоджанците ги употребявали, като се придвижвали по тях със самоделни вагонетки. Освен рамката и колелата, които са железни, останалата част на вагонетката е направена от бамбук. Към тях прикрепвали мотоциклетни мотори.

От 2018 година нов бамбуков трен е открит особено за туристите в провинция Батамбанг. Той се движи от хълма в подножието на фамозния храм Уат Банан до близкото село Чотеал.



Кокотакси: Хавана, Куба

Кокотакситата се употребяват от средата на 90-те години, като сега всички огромни градове в Куба ги имат. Тези авто-рикши се движат на газ, имат шаси от създадено в Куба фибростъкло и развиват скорост до 50 км/ч.



Бирено колело: Амстердам, Нидерландия

Биреното колело се появява през 90-те години в Амстердам и още през цялото време се употребява най-вече за пиянство, а не за напредване. Участниците в ергенски и момински празненства са най-честите ползватели на биреното колело, което на процедура съставлява количка за няколко души с пейки и бар по средата, Задвижва се с човешка мощ и е занимателен метод да се повозите из нидерландската столица, даже и да не сте на ергенско празненство.



Дирижабъл: Фридрихсхафен, Германия

Не е извънредно край немския град Фридрихсхафен да прелитат дирижабли. Може да си мислите, че времето на тези летящи машини от дълго време е отминало, изключително с анонсите за идното пускане на услуги за летящи таксита в доста градове, само че таман тук, във Фридрихсхафен, на брега на Боденското езеро, стартира историята на строенето на дирижабли.

Всеки клиент на града може да си избере маршрут от половин до два часа и да лети на борда на същински цепелин над водите на Боденското езеро. В кабината могат да се качват до 14 души по едно и също време, като те могат да надникнат и в пилотската кабина.



Джипни: Манила, Филипини

На процедура е невероятно да откриете две идентични джипнита в Манила, само че те постоянно са разпознаваеми отдалеко поради кичозната си осанка. Повечето са остарели американски военни джипове, трансформирани за превоз на пасажери в столицата на Филипините. Те са евтини и занимателни.

Заради опита си да понижат замърсяването в Манила, локалните управляващи не разрешиха потреблението на джипнита на повече от 15 години и по тази причина броят им последователно понижава.



Висяща железница: Вупертал, Германия

На половин час от Кьолн се намира немският град Вупертал, който не е толкоз прочут със забележителностите си, колкото със своята висяща железница, осведоми Дир.бг. Построена е през 1901 година и е най-старата електрическа надземна жп система с висящи вагони.

Железницата се употребява като градски превоз от над 80 000 души на ден и до през днешния ден.



Левитиращ трен: Шанхай, Китай

Шанхайският трен Maglev (съкратено от Magnetic Levitation - магнитна левитация) е най-бързия от своя тип в света. Движи се сред летище " Пудун " и метростанция " Лунян Лу ". Влакът се движи с към 300 км/ч, като изминава дистанцията от 30 км за 7-8 минути (през нощта се движи малко по-бавно). На доктрина влакът Maglev може да развива скорост до 431 км/ч.

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР