Свикнахме да живеем от скандал до скандал, което е много

...
Свикнахме да живеем от скандал до скандал, което е много
Коментари Харесай

Накъде след случая „Хризантема“

Свикнахме да живеем от скандал до скандал, което е доста уморително и изцяло безсмислено. Разбрахте ли, да вземем за пример, по какъв начин приключи грозният скандал в центъра за деца с увреждания в Габрово с нежното име „ Хризантема “? Персоналът в сходни домове бил ниско заплатен и недобре дипломиран. Лошо, само че къде е гаранцията, че това безшумно и добродушно няма да продължи? Имаше и уволнения. Добре, а ще бъдат ли осъдени хората, които раздаваха плесници на децата и ги снимаха за развлечение с телефоните си?

В дома е направена инспекция от Контрол по правата на децата към Държавната организация за протекция на детето. Съставени са пет акта – някогашният към този момент началник на центъра и някогашният към този момент обществен служащ са получили по два акта, регистрира в предаването „ Тази неделя “ зам.–министърът на труда и обществената политика Росица Димитрова. Тя посочи, че става въпрос за финансови наказания. Десет души от личния състав на центъра са уволнени. В момента в него има седем деца и за тях се грижат чиновници от съпътстващите услуги, които са командировани в дома. Те познават спецификите и потребностите на децата и могат напълно съответно да продължат грижите, увери тя.

Димитрова разказа служилото се като рецесия в даването на 24-часовите обществените услуги за деца и младежи с увреждания и уточни, че тя ще даде опцията на всички институции да си създадат акуратен разбор, да изведат проблемите и да подхващат незабавни ограничения.

Дали уволнените чиновници ще намерят още веднъж работа, на която да се грижат за хора в уязвимо състояние, е отговорност на идващия шеф, счита зам.-министърът.

Всички мислим, че това, което се е случило, е неприемливо и ограниченията ще бъдат да не се позволяват такива случаи , увери Димитрова.

Ваня Шалапатова, която е изп. шеф на Фондация „ За нашите деца “, уточни, че се е изгубила логиката на процеса на деинституционализация . Първият фактор е, че държавната политика и обществото не оказват помощ фамилията да резервира своята целокупност и родителите да не се разделят с децата си поради беднотия или тъй като детето се ражда с увреждане. Все още сред 500 и 1000 деца годишно постъпват в системата за грижи , а общият брой деца, за които страната поставя грижи, остава относително идентичен от 2009 година насам, посочи тя.

По думите ѝ броят на приемните фамилии у нас е прекомерно дребен за сметка на приемни центрове за настаняване от фамилен вид. А някои от тях нямат нищо общо със фамилния уют и грижа. Децата не би трябвало да бъдат в подобен вид домове, даже и да са от фамилен вид, уточни тя.

„ Изгубихме философията, фамилна политика в България няма, за децата с увреждания дейни ограничения за поддръжка няма, в този смисъл приемната грижа към момента се ръководи централизирано, даже присъединяване на гражданския бранш беше свито. И в случай че по този начин продължаваме, без децата да бъдат същински политически приоритет, аз не съм огромен оптимист “, сподели Шалапатова.

Не е задоволително казусът единствено да се записва, всички го регистрирахме , цялото общество, разяснява актрисата Елена Петрова. Това, което се случва, в действителност е потресаващо и шокиращо, само че в действителност би трябвало да вървим напред. Това към този момент го видяхме, тези дами са уволнени, дечицата не престават да са там, би трябвало да има съответна грижа за тях, т.е. оттук насетне всичките институции би трябвало да работят дружно и да стартират съответни стъпки. По проект тези домове би трябвало да престанат да съществуват през 2025 година, само че това не значи, че ще престанат да се раждат деца с увреждания, ще продължава да има изоставени деца, уточни тя.

Според нея в този момент е моментът да се слагат основите на вярната грижа за тези деца.

Запитана за чиновниците с така наречен „ тефлонова съвест “ , върху която не се лепи нищо, Димитрова сподели, че се търси поддръжката от просветителните институции, „ които основават ресурса, попадащ в системата “. По думите ѝ чиновниците в „ Хризантема “ са минали през редица образования, само че самите образования би трябвало да се вършат от организации, осведомени със спецификата и потребностите на целевата група в съответния център.

Опасявам се, че мотивацията, даже на специалистите в гражданския бранш, да дава повече оферти и рекомендации е спаднала, разяснява Ваня Шалапатова. Тя уточни, че държавната администрация сега има несъответстващо приоритизиране , т.е. отговорностите на другите организации не са добре написани. Според нея Агенцията за обществено подкрепяне не би трябвало да е виновна за закрилата на детето, тъй като „ паричното подкрепяне не прави индивида мощен и философията на обществената протекция на деца и фамилии в риск не е кешово подкрепяне “.

Ваня зададе направленията, в които работим, имаме ангажимент до 15 октомври да е подготвен планът на закона за обществените услуги, сподели Димитрова.

Вижте целия диалог във видеото: -->
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР