Свидетелствата на Живко Коцев и Банкова заплашват с арести Василев

...
Свидетелствата на Живко Коцев и Банкова заплашват с арести Василев
Коментари Харесай

Свидетелства на Живко Коцев и Банкова заплашват с арести Василев и Рашков – нови разкрития излизат наяве

Свидетелствата на Живко Коцев и Банкова заплашват с арести Василев и Рашков. Живко Коцев пропява против Бойко Рашков, а шефката на митниците Петя Банкова – за присъединяване на началника си Асен Василев в най-големия корупционен скандал в страната за последните години. Така ще се развие следствието за проведената незаконна група за контрабанда и корупция, твърди почитан източник на „ Филтър “, чудесно осведомен с материалите по делото, който не изключва да се стигне до арести.

Василев и Рашков застрашени от арести

Главният секретар на Министерство на вътрешните работи и Петя Банкова са били единствено реализатори в схемата за стотици милиони, с които е ощетяван бюджетът. А най-горе са ярки политически фигури, сочат доказателствата по делото. Тя е в ареста с обвинявания, които могат да бъдат преквалифицирани, в случай че спомага, а Коцев е в болница, само че ще бъде измамен под наказателна отговорност, когато медиците го освободят. Главният секретар на Министерство на вътрешните работи е персонално предопределение на съпредседателя на парламентарната група на ПП-ДБ Атанас Атанасов, който също е наясно със схемите за контрабанда от дългия си престой в службите за сигурност.

Миналата седмица ДАНС и Антикорупционната комисия арестуваха шефа на митниците Петя Банкова и двама предприемачи от Хасково – родния град на някогашния финансов министър.

Повдигнато им е онвинение за присъединяване в Организирана незаконна група, заяви SafeNews.

Обвинениято е за присъединяване в ОПГ за търговия с въздействие, подкупи и контрабанда дружно с още 3 лица.

Марин Димитров и синът му Стефан са били медиатори сред контрабандиста Никола Николов-Паскал, Живко Коцев и Петя Банкова, с цел да минават тировете му с цигари през границата, стана ясно в събота, когато двама от тримата арестувани бяха оставени за непрекъснато в ареста. Тогава и в идващите дни излязоха доста доказателства за незаконната им активност, както и фотоси. Те дават дребната картина на цялата скица, научи „ Филтър “. Разследващите имат фрагменти от камери пред постройката на Агенция „ Митници “, на които се виждат Стефан Димитров, Петя Банкова и Асен Василев, които приказват и дружно влизат от централата.

За Асен Василев като „ индивида от горната страна “ става дума и в подслушани диалози, както и в чатове по мобилни приложения.

Връзката на Марин и Стефан Димитрови с върховете на страната е направена от Бойко Рашков по времето, когато той имаше власт като вътрешен министър, излиза наяве от разпитаните очевидци. Той се сближил първо с Марин Димитров през 2021 година Тогава Рашков търси очевидци против Бойко Борисов по времето на огромното чегъртане на ГЕРБ. Бившият началник на организацията по риболовство и аквакултури даде показания по случай отпреди 13 години. Твърдеше, че Борисов е заплашвал някогашен началник на фонд „ Земеделие “, който дал показания за рушвет против Мирослав Найденов. От делото нищо не излезе.

След това Марин Димитров вкарал в кабинета на Рашков и сина си Стефан, а за началник на националната полиция беше повдигнат доближеният му Венцислав Кирчев, който също е от Хасково.

Близките контакти на Бойко Рашков, който остана народен представител, с татко и наследник Димитрови се трансферират по-късно и към шефката на митниците Петя Банкова, както и с Живко Коцев, който по времето на Рашков беше шеф на Министерство на вътрешните работи за София-област, а по-късно повдигнат и до основен секретар в държавното управление на сглобката. По това време Марин Димитров и синът му Стефан стават и медиатори в връзките сред държавната власт в лицето на Банкова и Коцев и контрабандист номер едно Никола Николов-Паскал, сочат данните от следствието.

Паскал също е от Хасково и е непосредствен с Марин Димитров от доста години, още когато някогашният началник на ИАРА е бил служител на реда в края на 80-те и началото на 90-те.

Никола Николов от 30 години е забъркан в незаконен импорт през границата, само че бизнесът му разцъфтява в последните 9 месеца. Разследването на ДАНС и Антикорупционата комисия продължава с следене на съмнителни парични потоци по сметки в чужбина, свързани с висши политици.

Стефан Димитров е главен брокер след убийството на Алексей Петров.

„ Разследването със събиране на доказателства стартира в този момент. Има данни, че е обвързвано и с убийството на Алексей Петров “, споделя чудесно осведомен с оперативната работа по разплитане на схемата през последните месеци.

Всъщност някогашната барета има основна роля в назначението на шефката на митниците Петя Банкова около ролята му като проектант на сглобката.

Двамата се познават още от 2007 година Тогава тя стартира работа в ДАНС, а Петров към момента е консултант на ръководителя Петко Сертов. Остават в отлични връзки и след престоя му в ареста по делото „ Октопод “. По подигравка на ориста Петя Банкова става зам.-шеф на митниците тъкмо седмица преди убийството на Петров – 8 август 2023 година. Алексей Петров е погубен на 16-и в гората над кв. „ Драгалевци “. Вече без тежестта на някогашната барета като неин настойник, през февруари 2024 година Банкова става и шеф на митниците. Тогава тя още не познава останалите обвинени – Стефан и Марин Димитрови от Хасково. Контактът с тях става през Живко Коцев и Бойко Рашков. След убийството на Алексей Петров като най-деен участник в схемата се изявява Стефан Димитров.

Той е бил връзката сред контрабандиста Никола Николов-Паскал, шефката на митниците Петя Банкова и нейния шеф Асен Василев.

В същото време от ДАНС са го прехванали в диалози с Паскал, който нареждал кои митнически шефове пречат на тировете му с незаконни цигари. Петя Банкова ги махнала до един. Стефан Димитров също е проследен при пътешестване с Паскал до Румъния, като влезнали там през Граничен контролно-пропусквателен пункт Дунав мост.

 

Източник – Filternews.bg

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР