Свидетели сме на съществено затопляне, което ще продължи и през

...
Свидетели сме на съществено затопляне, което ще продължи и през
Коментари Харесай

Климатологът Матев: Сега затопляне, но идва нов снежен ад

Свидетели сме на значително стопляне, което ще продължи и през идващите дни, само че по-късно времето обръща палачинката и идва мраз. Той ще ни бъде донесен от нов циклон. Това сподели пред „ Телеграф “ климатологът Симеон Матев.

Днес вятърът ще се усили от югозапад и топлото ще обхване цялата страна.

„ Температурите на 1 декември ще бъдат с оптимални стойности сред 12 и 18 градуса. Подобни температури ще имаме и в събота. Това ще протича на фона на раздрана облачност, само че няма да вали “, изясни климатологът.

Промяната във времето ще започне от събота следобяд и ще приключи в неделя, когато от северозапад ще стартира да нахлува леден въздух и температурите ще стартират да се намаляват.

„ В Западна и Централна България температурите ще бъдат 5-10 градуса, в Източна към момента ще е топло, до 12-13. Ще превалява дъжд, като по-съществени количества ще има в Северна България “, съобщи той.

През нощта в неделя против понеделник на места в Североизточна България, Добруджа, Лудогорието и в планинските елементи на Западна България дъждът ще премине в сняг.

„ За разлика от предишния път този път обилни снеговалежи са доста малко евентуални, т.е. няма да имаме снежен апокалипсис още веднъж “, даде обещание Матев.

По думите му във вторник ще има мъртвило – умерено време, съпроводено с мъгли в утринните часове и негативни температури преди обед, а следобед те ще бъдат сред 4 до 9 градуса.

В сряда също се чака да стартират валежи от дъжд и сняг, като те ще бъдат по-съществени в Южна България.

„ Циклонът, който ще бъде в средата на идната седмица, още не е ясна траекторията му на придвижване. Ако центърът му е малко по на север, ще вали по-сериозно, в случай че мине през Гърция, ще засегне единствено Южна България “, сподели той.

През втората половина на първата десетдневка на декември не се чакат снеговалежи, предвижда Матев.

„ Динамика в началото на месеца, успокояване през интервала 8-12-и и нова динамичност в средата на месеца “, заключи климатологът.

Според него за празника на студентите времето ще е по-спокойно, само че дали това ще се случи, зависи от това по какъв начин ще премине предстоящият циклон в средата на идната седмица.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР