Свидетели сме на поредното бламиране, имитиране и саботиране на преговорния

...
Свидетели сме на поредното бламиране, имитиране и саботиране на преговорния
Коментари Харесай

Д-р Маджаров: БЛС няма да е смокинов лист за решенията на Надзора

„ Свидетели сме на следващото бламиране, подражаване и саботиране на преговорния развой, на рецидив с опитите за прикриване на средства, гласувани от Народното събрание за здраве, пари, които би трябвало да стигнат до българските лекари и пациенти. “ Така ръководителят на БЛС доктор Иван Маджаров разяснява решенията от последното съвещание на Надзорния съвет на ексклузивен брифинг през днешния ден. Той посочи, че това е повода БЛС да излезе от преговорния развой с актуалните управления на Надзорния съвет на НЗОК и на Касата и че съсловната организация упорства за оставките на шефа на НЗОК - проф. Петко Салчев и на ръководителя на Надзорния съвет на Касата – доктор Александър Златанов.

Преди брифинга в изявление за Zdrave.net доктор Маджаров обясни в детайли какви са аргументите за различията с управлението на Здравната каса и за какво договорните сътрудници не могат да намерят общ език.

Д-р Маджаров, за какво отказвате да приемете нарастването на клиничните пътеки от 8%, препоръчано от Надзорния съвет на НЗОК? Това въпреки всичко са общо 33% нарастване през тази година.

На първо място не одобряваме тоталната липса на преговорен развой сред нас и НЗОК. До този миг, във всички наши писма до тях ние подчертаваме, че измененията, за които приказваме, са оферти, а от отсрещната страна непрекъснато идват текстове, които се афишират като факт. В последните близо 3 години на практика липсват договаряния с Касата. Такива единствено се имитират и се свеждат до това Надзорният съвет да вземе решение и да го изпрати на Лекарския съюз ултимативно – в случай че не се одобри, не се случва нищо за лекарите и лечебните заведения. Нещо повече – в Закона за бюджета, който на следващия ден ще бъде гледан на бюджетна комисия в Народното събрание, НЗОК се пробва да предложи неподписване на нов Рамков контракт при изтичащо НРД с основанието, че не е признат бюджет. Лекари от цялата страна от три години чакат да бъдат осъществени предложенията им за усъвършенстване на дейностите в НРД, а от отсрещната страна се държат като министерство, не се преценяват въобще с договарянията за НРД. Самото предложение на Касата да няма подписан Рамков контракт приказва, че в последния месец и половина договарянията от страна на управлението на НЗОК се водят симулативно. Доказват го и протоколите от тези диалози, в които на практика няма нито един решен въпрос. Преди ден изпратихме писмо, в което уведомяваме Касата, че е неотложно да стартират диалози на равнище представители на Надзора и УС на БЛС, защото диалозите с специалистите са завършили, с цел да завършваме Рамковия контракт без цени и размери, които ще се договарят, когато има бюджет, само че това очевидно въобще не влиза в проектите на управлението на Касата.

Информацията е налична до всички. Дори самият Надзорен съвет признава, че ще има 118 млн. лева икономии по бюджета на НЗОК за 2022 година, като главният дял ще бъде в болнична помощ. В самото решение, което надзорниците ни изпратиха за осъществяването на бюджета към 30 септември, се твърди, че средномесечните стойности за действия, избрани за септември, октомври и ноември са с 19% по-големи от заплатената средномесечна стойност през миналите месеци. И в това време ни споделят, че единствено с 8% ще вдигнат цените на пътеките и те са задоволителни, с цел да бъдат разходвани всички средства. Тук въобще не приказваме дори за надсъбраните средства и запаса, който на практика беше очакван от предходното ръководство на МФ в лицето на министър Асен Василев и предходните представители на държавната квота в Надзора за българските лечебни заведения. Всички пари от ред „ Болнична помощ “ в бюджета плюс 140 млн. лева от запаса. Сегашното управление на Надзорния съвет лишава от бюджета, обновен през юни месец, в който бяха включени и Коронавирус обезщетенията с обещаните, че тези средства ще стигнат, въпреки и по различен метод до лечебните заведения.

Всичко това следва да покаже единствено едно – пари има, те бяха обезпечени още от предходното Финансово министерство. Всички изказвания и от шефа на Касата, и от ръководителя на Надзорния съвет не отговорят на истината. Съответно най-вероятно няма да подпишем подобен анекс.

Трудно ми е да приказвам. Обидно ми е поради всички български лекари. Ние смокинов лист на решенията на Надзорния съвет, който даже не си прави труда да разисква нещо с нас, няма да станем.

Нищо ли не трансформира нарастването?

Може би щеше да води до нещо, в случай че бяха пристъпили към приемане на методика, която беше разисквана и беше реализирано единодушие по нея и в кабинета на министъра на финансите, и в кабинета на министъра на опазването на здравето, и в кабинета на ръководителя на Надзорния съвет. Тази методика не е нещо ново и се случи и в края на предходната година. Разбирам от вчерашния брифинг на проф. Салчев, че той в никакъв случай не е чувал за такова нещо и по закон не можело да се случи да се разпредели икономията съгласно свършената работа. Припомням, че предходната година тъкмо същото управление и на Надзорния съвет, и на Касата раздаде без да се регистрира свършената за последните три месеца на годината на лечебните заведения, в безспорен прорез с всевъзможни правила, пари като на бюджетни организации. В същото време там, където не съумя да го направи – в ПИМП и СИМП, вследствие на напъните на БЛС и признатата методика, лечебните заведения в доболничната помощ получиха икономиите на база осъществена активност.

Такава методика за лечебните заведения сме изпратили в НЗОК още преди един месец, като имаме и съответните входящи номера. Само че очевидно за Здравната каса писмата от БЛС са просто хартия, която отива в коша, откакто дори не си спомнят за такива оферти. Това приказва за една изключителна пренебрежителност към медиците, прикрита зад сякаш някакво терзание за бъдещето.

Не заслужават българските лечебни заведения и българските лекари да бъдат третирани по този метод. Особено на фона на апелите на Европейски Съюз да се преразгледа финансирането в опазването на здравето като проценти за превъзмогване на рецесията, пред която е изправена Европа. Нагло е да излезеш и да хвърлиш един залък и да кажеш, в случай че го вземете, го взимайте, в случай че не – оправяйте се. Нова ще докара само до верижни митинги, отводи от работа на цели болнични колективи, даже някъде шефовете да пробват да ги стопират. Не шефовете не желаят да дават парите на медиците, а страната в лицето на представителите си в Надзора на НЗОК.

Уважаеми сътрудници, медицински сестри и всички работещи в здравния бранш, вашите шефове не могат да ви дадат обещаните заплати, тъй като НЗОК като отделение на Министерството на финансите, реши да укрие към 200 млн. лева с претекста, че не знае какви ще бъдат приходите за идната година, което всички знаем, че не е по този начин. Притеснявайки се за септември месец следващата година, ви обричат на апетит в този момент.

Какви дейности ще предприемете?

Първата стъпка е направена. Ще отнесем въпроса и с преднамерено писмо до Народното събрание. Той е органът, който може да реши въпросите, касаещи опазването на здравето, въпросът въобще за действието на НЗОК, за бързото взимане на решения при неразбираеми схеми, за мотаенето и тупкането на топката, когато става въпрос за решение на проблемите на лекарите. Ние ще опишем проблемите в детайли, както и какво тъкмо се случва в нашата страна и за какво няма да има лекари и медицински сестри освен това отношение.

От решенията на Надзорния съвет излиза наяве, че има и 20 млн. лева надсъбрани здравни вноски. Това са спомагателни средства, които обаче има заплаха да бъдат върнати в бюджета.

Това е другата огромна загадка, която наподобява имат право да знаят единствено двама-трима души в страната, въпреки че това би трябвало да е социална информация. Това, което се приказва е, че надсъбраните средства, както всяка година, даже и без инфлация, са към 70-80 млн. лева Тази година се твърди, че ще са повече, а Надзорът приказва за 20 млн. лева?! Никога нищо не е давала Касата. Припомням, че при започване на годината от НЗОК говореха, че може да се усилят цените с 5%, тъй като с толкоз бил повишен бюджета. В същото време от БЛС говорехме, че може да се реализира нарастване от 35%. В последна сметка успяхме да реализираме нарастването от 25%, само че в случай че то беше същинско, а не прикрито през таблиците с размери, лечебните заведения нямаше да образуват такава огромна спестовност. Сега още веднъж Касата нищо не дава. Това, че на Надзорен съвет са признати някакви нараствания с 8%, не значи нищо. Истинските оферти за нарастване на цените идват от нас. Да, в началото искахме те да са 20%, тъй като включвахме всички пари от запаса. Съобразявайки се обаче с паниките и да бъдем градивни, ние се съгласихме и с 15% увеличени, само че с приемане на методика. Решението на Надзорния съвет във вчерашния му вид не значи нищо. По верният вид беше решението да бъде взето взаимно от нас и Надзора и да подпишем анекса. Всичко друго е реплика на активност.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР