Свидетели сме на извънредни брифинги, заседания на кабинета, монолози на

...
Свидетели сме на извънредни брифинги, заседания на кабинета, монолози на
Коментари Харесай

Атанас Ганев: Не им вярвам поне по 10 причини, за властта са готови на всичко

Свидетели сме на изключителни брифинги, съвещания на кабинета, монолози на премиера, обещания, изключителни репортажи, полицейски блокади, изказвания на щабове, министри, препирни сред президент и изпълнителна власт, законови промени, нови и нови ограничаващи ограничения, изявленията с удовлетворени от тези ограничения „ елементарни “ жители и „ звезди “, социологически проучвания, мнения. Всичко в името на народа.
ТЕ са загрижени за нас, избавят ни и би трябвало да сме им доста признателни.
Изключвам медиците - те вършат това, което би трябвало, все пак. На тях имам вяра!
На другите – не. И ще обясня.

1. Слушаме гениалните стопански ограничения и помощта от страната за бизнеса. Министрите на финансите и стопанската система настояват, че ограниченията са на международно равнище, даже още по-добри. И за двамата министри има подозрения, че са свързани с олигархични кръгове и изключително с най-мафиотизирания от тях, прочут като #Кой. Не са ги опровергали. Редица техни дейности даже ускоряват недоверието. Например: страната отпуска 500 милиона, които ще бъдат разпределяни от държавната Българска банка за развиване (ББР). Никой не споделя обаче по какъв начин ще стане това, по какви критерии и кой ще управлява процеса. За шефа на банката също има подозрения, че е обвързван с кръговете, за които стана дума. Банката е основана да подкрепя междинния и малък бизнес, само че е дала над 200 млн заеми на компании, свързани с депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски. Такова богатство не се е случило на никой различен. Няма ли част от нашите 500 милиона да заминат в същата посока? Горанов, Караниколов и Мавродиев ли подсигуряват това? Те не споделят от кое място доде дефицитът в бюджета, като преди този момент Горанов се хвалеше с остатък. И по какъв начин пресметна, че загубите за страната към този момент са над 3,5 милиарда? Вече повече от 5 милиарда не излизат и не знаем дали са откраднати, раздадени за нещо и изобщо какво е станало с тях. Манипулирани ли са данните за раходването на бюджета през последните години? Това е основният въпрос: ПАРИТЕ. Няма доста пари и някой се пробва да скрие това. Тонът им е нахален, презират всяка непозната концепция, презират елементарните хора. Не им имам вяра. По време на огромната рецесия през 2009 година в Съединени американски щати държавното управление отпусна 800 милиарда за подкрепяне на бизнеса. На особено основан уебсайт всеки ден са показвани къде и защо отива всеки $. Нарича се бистрота и цивилен надзор.

2. Например министър председателят Борисов споделя: Отпускаме милиони за армията и Министерство на вътрешните работи. За какво се отпускат, кой и защо ще се харчат – нито дума. Нито кой ще дава отговор, в случай че някой злоупотреби. Гражданите би трябвало да знаят по какъв начин се харчи всяка тяхна стотинка.

3. Вицепремиерът Томислав Дончев: Държавата ще издържи толкоз, колкото би трябвало. Дали? С нашите пари! Дончев не споделя по какъв начин ще се случи това, кой и за какво ще взима нов заем и къде съответно ще отиде държавната помощ. Дончев 10 години дава отговор за така наречен „ Електронно ръководство “, само че то не се е случило и до момента. А са изхарчени над милиард. Няма „ електронно държавно управление “, няма и парите. Има няколко електронни услуги - капка в морето. Защо да му имам вяра в този момент?

4. Министерство на вътрешните работи ще следи телефоните. Така било редно, тъй като обстановката е изключителна. Чувствителна тематика. Слухтенето е обичано занятие на Министерство на вътрешните работи и службите. Злоупотребите през годините са доста. Кой подсигурява, че няма да се злоупотреби със събраната информация? Моралът на подслушващите? Моралът на техните началници? Не имам вяра и на тях. И да не дават образци с демократични страни – ние не сме такава.

5. Говори се за държавните, общинските и частните лечебни заведения – по какъв начин са „ въоръжени “ за войната с COVID-19 . Събират се дарения, приканват се всички да оказват помощ, кой с каквото може. Но нито дума за Правителствена - болничното заведение на властта. Какво става там? Какъв бюджет употребява тя спрямо тези, които са на "първа линия “? Защо не сме равни даже пред ковид?! Затова не ви имам вяра!

6. 1,3 млн български пенсионери щели да получат по 40 лева за Великден, хвали се държавното управление. В Гърция за Великден възрастните с пенсия под 850 евро получиха предходната година по 800 евро. През 2020 се чака да са над 1000 евро! Плашат ни, че в случай че не слушаме ще станем като Гърция. Да знаят - 100% от българите желаят тъкмо това!

7. От върлуването на ковид се възползва прокуратурата, с цел да разчиства сметки. Арестуваха юрист Лазар Карадалиев. По обвиняване от 2018 г ! Държавното обвиняване реши, че в този момент е най-подходящо да арестува и държи хора в арестите. Дори в Иран освободиха от пандизите 10 000 наказани. По закон домашният арест е равна мярка на задържането под стража. Според закона ареста се ползва за хора, за които има доказателства, че ще извършат ликвидиране, терористичен акт или друго доста тежко престъпно закононарушение. Такива ли са арестуваните у нас? Истината е, че Карадалиев е репресиран поради това, че е юрист на банкера Цветан Василев и предприемача Емелян Гебрев. Знаем по какъв начин бе съборена и от кого КТБ, както и домогванията към фабрика „ Дунарит “ на Гебрев. Едни и същи хора са. С голямо въздействие в прокуратурата и властта. Направили са си сметката: с един изстрел – два заека. В зандана са да вземем за пример секретарка на Васил Божков и брачната половинка му. Може би знаели нещо за дейностите му. Може би… Но може и да не знаят. Атентат ли ще извършат или всеобщо ликвидиране, в случай че са под домакински арест? Премиерът незабавно ще отговори, че прокуратурата е самостоятелна и изпълнителната власт не се меси в нейната работа. Този анекдот се пласира отдавна… Не е загадка по какъв начин се избира основният прокурор и какви са взаимообвързаностите му с политици и изпълнителната власт. Последното доказателство: когато основният прокурор Иван Гешев оглави щаб, на който всички щабове и министерства трябвало да рапортуват, ръководещите и задкулисието усетиха, че е пресолил манджата и го дръпнаха от микрофоните и камерите. Не се е отдръпнал самичък – не е в стила и упоритостите му. Оставиха му да мачка неуместните, включително и медии, по изключителното законодателство. Само гледайте...

8. Не имам вяра и на някои от даряващите пари в тази обстановка. Дарения са нужни, без подозрение, само че въпросните „ благодетели “ са свързани с властта и от това са „ спечелили “ милиони. Искат да си изперат съвестта с изпрани пари. Не имам вяра на власт, която ги "храни " и след това ги дава за образец. Това са наши пари, а те "С непозната пита помен вършат ". Не им имам вяра на такива.

9. В изключителното законодателство са залегнали наказания – големи санкции, приложимост на мощ и затвор даже. Но не за всички - единствено за елементарните жители. От историята е известно, че в такива моменти най-големите закононарушения се правят от най-овластените. Защото изкушенията и опциите за корупция са при тях. Кой ще проверява министри и премиера, в случай че злоупотребят с пълномощията си, вземат решение под напън или в нечий интерес? Няма по какъв начин да имам вяра на хора, които санкционират другите, само че те остават недосегаеми. Това е анахронизъм. Противоприродно.

10. От заран до вечер чувам, че взетите ограничения от държавното управление са ултра, супер, мега навременни и сполучливи. Сочим с пръст Италия, Франция, Испания, Англия и други и им пишем двойки. Там хората мрат всеобщо и се заразяват се с 200 км/час... В Америка се възхищавали на нашия опит, Борисов звънял на този, на оня... Иронизира приятеля се Виктор (Орбан) за някои ограничения в Унгария. Спасява ни от мигранти (които не желаят да припарят в България). Бодри репортажи за "русенските " кревати от старите казарми в Арена "Армеец " с войнишки шкафчета от 60-те и 70-те години... Въобще държавното управление шикалкави за Държавния запас, а знаем, че от години има кавги с източването му. Е по какъв начин да имам вяра на такива хора? Те са изумени от вируса на властта. Самовлюбени нахалници, в черепните кутии на които се шири мисълта за великолепие и безпогрешност. Те не служат на жителите - за тях сме скапани овце. Служат на лични и непознати - подмолни, - ползи. Дори, когато се кълнат, че вършат всичко за хората в битката с ковид. Не са безапелационни, не са откровени и не им имам вяра.

Мога да изредя още аргументи. И вие можете. Защото и най-хубавите планове и закони не важат там, където господстват лъжата и операцията.
Но за едно им имам вяра, въпреки да не го споделят. Искат да са във властта непременно, каквото й да става. И коронавирусът няма да ги спре. Но може и да се спънат.

Атанас Ганев
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР