Свидетели сме на интересен прецедент. Работата на сегашното Народно събрание

...
Свидетели сме на интересен прецедент. Работата на сегашното Народно събрание
Коментари Харесай

Прецедент: Парламентът действа като служебно правителство - само подготвя изборите

Свидетели сме на забавен казус. Работата на настоящето Народно заседание няма аналог в най-новата ни политическа история. То най-вероятно няма да излъчи държавно управление и просто ще приготви изборите. И това е закономерно, тъй като точно концепциите за избори по нови правила бяха измежду най-популярните тези на новите парламентарни партии - Демократична България, " ИТН " и " Изправи се! Мутри, вън! ".
В гласуваните към този момент от правната комисия промени в Изборния кодекс личат множеството оферти, стартирани още на предизборните съвещания при президента - партийните дотации, видеонаблюдението на вота, машинното гласоподаване и гласуването по пощата, неограничените секции в чужбина и Това е първата прилика сред настоящия парламент и служебното държавно управление. То се назначава от президента, а законовите промени, които новите депутати приготвят, бяха родени с старателно акушерство от страна на президента.
 Три парламентарни комисии работят - за проверка на ръководството на Борисов, за Изборния кодекс и за Плана за възобновяване Три парламентарни комисии работят - за проверка на ръководството на Борисов, за Изборния кодекс и за Плана за възобновяване
На 27 април ще заседава Временната комисия по инспекция за определяне на злоупотреби и нарушавания при разходването на средства от Минис...
Промените в Изборния кодекс скоро ще бъдат факт. Или най-малко преобладаващата част от тях. Всички те са си чиста проба подготовка за избори . С едно конкретизиране - подготовка в юридически смисъл. Наред с нея има и подготовка в политически проект и това е работата на Комисията по проверката.
Този орган също е без аналог в новата ни политическа история. Оставяме настрани въпроса дали в действителност ще се установяват и покажат злоупотреби и дали ще има действителна глоба за тях. Логично би било тъкмо това да се случи. Но даже и да не забележим министър в пандиза, самата концепция за проверка е повече от добра. Тя освен ще обясни куп противоречиви парични потоци, само че и ще послужи като артилерийска подготовка за бъдещи сражения с корупцията по високите етажи. Парламентът може да реши и някои въпроси във връзка с правосъдната система, което също би било част от битката с корупцията.
Сред задачите на тази ревизионна комисия е всички, които желаят да подадат сигнали и тъжби, да могат да го създадат, без да се опасяват. Самата Татяна Дончева го акцентира в последната " Панорама ". Тя уточни още, че и законовите промени ще се създадат отново с предизборни цели и че в това няма нищо нелегално или притеснително, тъй като остарелият Избирателен кодекс облагодетелства ГЕРБ., потреблението на държавната машина в предизборната акция, контролът върху медиите и недопускането на наблюдаващи са все неща, които би трябвало да се отстранят и в случай че 45-ото Народно заседание направи най-малко това, ще оправдае късото си битие в нестабилната политическа обстановка. Така този парламент ще успее и да убеди гласоподавателя, че партиите на митинга имат честни планове и си държат на думата.
Ревизията ще разчисти и пътя на новите амбициозни политици (някои от тях не напълно нови) към тотално събаряне на ГЕРБ от всички властови лостове. В това е и нейният бездънен смисъл, наред с предизвестието към всички последващи да внимават.
 Изборният кодекс и партийните дотации влизат в пленарна зала Изборният кодекс и партийните дотации влизат в пленарна зала
Последното за седмицата пленарно съвещание ще стартира с разискване на първо четене на шестте законопроекта за промени в Изборния кодекс,...
Другият лост, който Народното събрание сполучливо употребява и който би могъл да е е наложеният мораториум върху държавните решения. Да не забравяме какъв брой милиони бяха разпределени за по-малко от година, какъв брой държавна пара беше раздадена от джипката и какъв брой властови позиции бяха овладяни от ГЕРБ за окопаване като вечно. Затова мораториумът също спада към мощните политически ходове на 45-ото Народно събрание.
Служебното държавно управление, както добре знаем, просто приготвя избори. Сегашният парламент, изявяващ се като длъжностен, ще направи същото. Ще подсигурява почтени избори, без измами и злоупотреби.
Или най-малко ще се опита, което също е почтено за възторженостти.
  Автор: Евелина Гечева
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР